Osvrt na knjigu Dritana Abazovica: SVIJET ZA SVE

Knjigom „Kosmopolitska kultura i globalna pravda” Dritan poručuje svijetu da se putevi rješenja sužavaju, ali da još nisu zakrčeni. Zato on ne propovjeda beznađe, nego hitnost. U tome je sav razlog postojanja ove knjige: reći da je kasno, ali da nije prekasno. Reći da bi bilo suludo ne mobilisati sve energije kako bi smo preduprijedili urušavanje i regresiju, reći da još možemo nešto učiniti, da još možemo preokrenuti tok stvari, i da stoga moramo biti smjeli i maštoviti, odlučni i duhoviti. Da se moramo usuditi da uzdrmamo naše rutine u razmišljanju i navike u ponašanju, da uzdrmamo naše uobražene istine i rekonstruišemo našu ljestvicu prioriteta. Da stvorimo svijet, da zajednički pokrenemo globalnu akciju, u kojoj bi svako našao svog računa, u kojoj se niko ne bi osjećao oštećen.

Dritan vjeruje da je jedan takav polet zamisliv. Kao 27-ovorogodišnjaku to mu doliči. Naravno, on odlično zna da se tako lako ne mogu prevladati njegove brige i sumnje u svijetu u kojem je tako malo solidarnosti i velikodušnosti, u kojem moralni kredibilitet postaje rijetka namirnica, u kojem naša vrsta dostiže prag svoje moralne nekompetencije.

Stoga često smećemo sa uma da je čovjek središnje biće svijeta, ali nije središte svijeta. Dakle, sve nije stvoreno za čovjeka, a ako i jeste ono je dato da bi se on iskušao kako će se prema svemu vladati. To znači da i druga bića na ovoj planeti imaju svoju vrijednost i da se mi na najljepši način prema njima moramo ophoditi.

A to zavisi od potencijala ljubavi, onoga što je dato svakom čovjeku, u njegovom srcu, samim njegovim rođenjem, iako često toga nije svjestan. Zaboravi se čovjek, nagao je on, voli se osjetiti nezavisnim, slobodnim do krajnjih granica, uzoholiti se. I tu onda lagano skreće sa puta istine i spoznaje.

Zato je tako važno da se on često podsjeća na to, da se vraća svojoj pravoj prirodi, da nikada ne smetne sa uma pravu životnu svrhu: da bude čovjek!

U pravu je Dritan kada tvrdi da je izlazak iz ove poremećenosti koja pogađa svijet moguć usvajanjem jedne nove ljestvice vrijednosti utemeljene na kosmopolitskoj kulturi i globalnoj pravdi.

Morala bi se hitno ubrzati naša moralna evolucija, ona je ta koja mora i treba da se uzdigne, sada i odmah, na nivo naše tehnološke revolucije, što iziskuje pravu revoluciju u ponašanju: prema sebi, prema drugima, prema ovoj planeti, prema Dragom Bogu!

A navigati, ploviti okeanima života ka Istini nije nikada bilo niti je i danas moguće bez duhovnog kompasa. Kad znate istinu, tada možete odabrati ispravno ophođenje, odnosno pravu maršutu. I to je uvijek bio ideal i u našem Ulcinju. Opremi svoj brod, ukrcaj koga hoćeš, plovi kuda te volja, i mirno ti more! I daj svakome svoje pravo.

Ako to imamo u vidu, ako znamo da sve brzo prolazi, da je put dalek, a opskrba mala, moraćemo sebi da priznamo da vrijeme nije naš saveznik. Ono je naš sudija i već živimo na veresiju, a svoju svrhu postojanja ne ispunjavamo.

I da zaključim: ništa nije dragocjenije u mojim očima od nezavisnosti duha. To Dritan nesumnjivo posjeduje. Samo bi to bilo dovoljno da ovu kjigu pročitamo, razmislimo o njoj, držimo je u svojoj bibiloteci, i ponekad joj se vratimo. Kako ovaj svijet ide, to ponekad prerasti će u – često.

Mustafa CANKA

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. jula, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: -u terminu od 10:30 do 13:00

Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”
Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”

Iz Centra za kulturu saopšteno je da će u utorak 5. jula biti svečano označen početak „Ljetnje scene – Ulcinj 2022“. Otvaranje ovog festivala predviđeno je na Velikoj skeli, ispod zidina Starog grada,

Podgorica: DRŽAVA VLASNIK SOLANE, AKCIONARI SPREMAJU TUŽBE
Podgorica: DRŽAVA VLASNIK SOLANE, AKCIONARI SPREMAJU TUŽBE

Zemljište Solane, skoro 15 miliona kvadrata, upisano je ove sedmice u katastru kao vlasništvo države Crne Gore, piše “Dan”. Stečajni upravnik Solane Žarko Ostojić kazao je tom listu da će se žaliti nadležnim

Nikad brže do keša!
Nikad brže do keša!

Vikend vrtoglavih poklona   Stižu pokloni dobrodošlice – BEZ DODATNIH USLOVA – Registruj se na meridianbet.me i na poklon osvajaš 10eur bonusa za sportsko klađenje i 100 besplatnih spinova

TO: NA ULCINJSKOJ RIVIJERI BORAVI PREKO 15 HILJADA TURISTA
TO: NA ULCINJSKOJ RIVIJERI BORAVI PREKO 15 HILJADA TURISTA

Prvog dana jula ove godina na ulcinjskoj rivijeri odmara 15.097 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, više od trećine gostiju je u hotelima, odnosno 5.300, dok je u odmaralištima