Perovic: NAS NECE UPLASITI

Povodom saopštenja Osnovnog suda u Ulcinju, u kojem obavještavaju  javnost da prekidaju  saradnju sa MOGUL-om, saopštavamo sljedeće:

Tokom jednogodišnjeg monitoringa Osnovnog suda u Ulcinju, iako je bilo dosta povoda da obavijestimo javnost o propustima, odugovlačenjima i drugim radnjama, koje upućuju na pristrasnost i bezobzirnost prema građanima i njihovim pravima, nijednom nijesmo organizovali press i to saopštili javnosti.

Namjeravali smo da održimo tanku nit saradnje i damo šansu ovoj instituciji da pokaže svijest i spremnost da se aktivno uključi u istinsku reformu pravosuđa, koja je ključni uslov na našem putu u integracije.

Padaju u vodu sve njihove tvrdnje da smo vršili pritisak na ovu instituciju. Naročito nijesmo to radili u konkretnom slučaju kršenja ljudskih prava na slobodu kretanja javnim putem povodom više sudskih predmeta koji se vode u ovom Sudu zbog kapije na Adi Bojani. Na predmetima koje smo mi pratili neposredno u sudnici pokazani su dokazi sudskog vještaka koji nepobitno dokazuju da se radi o javnom putu. Pravni zastupnik  HTP “Ulcinjska rivijera” je to prihvatio kao dokaz i ponudio neko “poravnanje” tako što tužilac Kuzman može “u po’ dana u po’ noći, kad god hoće moći da uđe na Adu”. (“Rekao direktor, ali da ne uđe u zapisnik”)!!!

Na drugom suđenju, kod drugog sudije, svjedoci saopštavaju kako su, kada se incident desio, imali izričito naređenje “da svako živ može da uđe na Adu, a Srđan Kuzman ne može nikako, platio, ne platio”.

Povodom ovih suđenja, dakle, Nvo Mogul, nije izlazio sa saopštenjima. Nijesmo to učinili ni povodom sramnih presuda koje su donijete u ovim slučajevima, na štetu Kuzmana.

To smo učinili tek povodom NEZAKONITOG HAPŠENJA i niza propusta koji će se lako dokazati u daljem postupku.

Mi kao NVO zainteresovana za javni interes, svjedoci smo da g-din Kuzman nije pristao da “riješi svoj slučaj” i on lično dobije satisfakciju.

Kao aktivni građanin, htio je da se ostvari pravo svih na slobodu kretanja i da se stane na put samovolji i haraču koji sprovodi, neprikosnoveni i nedodirljivi direktor.

Sa druge strane, tužbu Mogul-a, po istom predmetu, ovaj Sud odugovlači više od godinu dana,  i takođe sramno odbacuje kao nepotpunu!

Povodom kapije na ADI, do sada je trebalo da reaguju, tužilaštvo po službenoj dužnosti, JP Morsko dobro kao nadležna institucija, ali i Opština Ulcinj na čijoj teritoriji se sprovodi ova diskriminacija.

U ovoj aferi je do sada, samo NVO Mogul, ekspresno kažnjena po tužbi policije. Koja je takođe jedna od institucija koja mora da vodi računa o ljudskom pravu na slobodu kretanja i neometanom pristupu obali.

Zato smatramo da se nezakonito hapšenje Kuzmana sprovodi da se pokaže moć i zastraši svako ko ukazuje na nezakonitosti i ko iznese i najmanju sumnju u korupciju u institucijama vlasti.

E pa, mi im, po ko zna koji put, poručujemo da NAS, neće uplašiti. Mi se još uvijek nadamo da će ovi pisani tragovi jednoga dana biti analizirani od nekoga ko bude želio pravnu uređenu državu Crnu Goru.

Sve arhivirane dokaze daćemo na uvid javnosti na press konferenciji koju pripremamo.

P.s. za sada samo jedna pikanterija: u pismo poslatom Mogul-u, u kojem nas obavještavaju o raskidu Memoranduma, Predsjednica Suda saopštava “… da je ovaj sud i dalje otvoren za saradnju sa svim nevladinim organizacijama, pa i sa Vašom,…”! Čak “…izražava žaljenje..”!!!

Toga u Saopštenju na portalu, nema.

Žao nam je, ako je, neko diktirao raskid Memoranduma o saradnji, i kasnije tekst Saopštenja! Predsjednici Suda!?Share !

Monitoring group Ulcinj- Mog-UL

Xhemal Peroviq, Izvršni direktor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine