Pesic: OVAKVO SPASAVANJE ADE BOJANE JE EKOCID

Ada e Bunës, Ada BojanaOčuvanje prirodne sredine ne ide pod ruku sa spašavanjem kupališta na Adi Bojani: naprotiv, postavljanje napera i nasipanje ogromnih količina pijeska u obalnoj zoni utiče na uništenje čitavog jednog ekosistema, rekao je za “Pobjedu” profesor Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta Crne Gore, Vladimir Pešić.

On je kazao da ovim „spašavanjem nije samo ugrožena Ada već i estuarijski ekosistem Bojane, koji je po svom ekološkom značaju jedan od najvažnijih na jadranskoj obali”. Pešić navodi da će rezultat mjera koje se izvode na Adi Bojani biti nestanak endemične vrste račića (Arenopontia huysi) koji postoji kao rezultat miliona godina evolucije vrste i prostora u kome živi.

“Nestaće i mnoge druge vrste za koje u ‘novoj’ i ‘ljepšoj’ Adi Bojani neće biti mjesta. Ada i ušće Bojane su stanište velikog broja vrsta, mnoge od njih su već ugrožene kaže Pešić. Prema njegovim riječima, ekosistem estauara je među najproduktivnijim ekosistemima na Zemlji, četiri puta više produktivniji od pašnjaka, i čak 20 puta više produktivniji u odnosu na otvoreno more. Ada i estuarij Bojane su stanište velikog broja vrsta, mnoge od njih su već ugrožene”, tvrdi Pešić.

On ističe da je endemska vrsta račića koju pominje poznata samo na Adi Bojani i nigdje više u svijetu živi u tankom vodenom sloju između sedimenta.

“Deponovanje i nasipanje pijeska zatvara fine šupljine između substrata u morskom intersticijalu (podzemne vode) i onemogućava opstanak ove jedinstvene vrste!”, naglašava Pešić.

Takozvano prihranjivanje plaže, po njegovim riječima, dovodi do uništenja živog svijeta.

“Nema razlike između ‘regulacije korita’ rijeke Tare i ‘spašavanja’ Ade Bojane prihranjivanjem i postavljanjem napera. Efekat po živi svijet je isti! Uništavanje ekosistema i nestanak vrsta. To se dogodilo i događa se sa vrstom Paladilhiopsis tarae koja je endem i poznata je samo iz rijeke Tare i naseljava slična staništa prostor između kamenja i pijeska na dnu korita Tare”, kazao je Pešić.

On je dodao da i pored pokušaja da tu vrstu sakupe u okviru monitoringa Tare u toku 2020. i 2021, i skoro stotine uzoraka koje su pregledali, nijesu našli nijednu jedinku ove endemične vrste puža, “što sugeriše da je možda zauvijek nestala ili je na putu da nestane!”

“Neorganski sediment kao rezultat aktivnosti izgradnje auto-puta praktično kao cement zatvara fine šupljine između sedimenta na dnu rijeke Tare i onemogućva opstanak ove vrste ali i mnogih drugih rječnih organizama”, objasnio je sagovornik.

Pešić je kategoričan da je na tom dijelu obale na djelu pokušaj da se pod parolom “zaštite Ade preotme, ili ekspertski rečeno, promijeni namjena jedinog preostalog prirodnog ekosistema na Crnogorskom primorju”.

“Da bi se dobilo prostora za još koji bungalov ili plažni bar na pjeni od mora, da bi nekome ‘prošao’ tender i/ili studija, i pri čemu bi se određeni ‘eksperti’ i političari predstavili kao zaštitnici prirode. Umjesto prirodnog ekosistema, a svi prirodni sistemi su dinamički, a to znači i da se ‘mijenjaju’, dobićemo jedan ‘vještački’ ekosistem ‘prihranjena’ i ‘spašena’ Ada Bojana”, kategoričan je Pešić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i

Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA
Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA

Da primorje pitomo utiče na senzibilitete umjetnika koji su odrasli i žive na moru, istakla je studentkinja istorije umjetnosti Tea Mandić otvarajući u nedjelju veče izložbu djela “Boje u duhu Mediterana”.

Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!
Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!

Otkrij inovativno iskustvo igranja uz PS5. Sjajna grafika i najnovije funkcije čine ovu konzolu omiljenu kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Ekskluzivne igre te čekaju, a mi garantujemo

Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO
Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da su do sada postojali gradovi, kao što su Ulcinj i Herceg-Novi, kojima se nije dalo da idu naprijed. “Iz ne znam kojeg razloga Ulcinj je bio

CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i srijedu, 22. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: Donja