„Pobjeda“: TENDERI PADAJU, PLAZA NA ADI NESTAJE

IMG-d632bebf3b76d3b86b9426b6806cb4eb-VOdbrana kućica Hotelsko-turističkog preduzeća Ulcinjska rivijera na Adi Bojani od mora, koje ih polako „guta“, privremeno se može sanirati nanošenjem pijeska, ali dugoročno i trajno rješenje može donijeti samo detaljna studija za koju je Javno preduzeće Morsko dobro predalo projektni zadatak i potrebna novčana sredstva Ministarstvu održivog razvoja i turizma, potvrdili su Pobjedi iz ove institucije.

Hidrološki ekspert, prof. dr Mihailo Burić smatra da bi promjena režima toka rijeke Bojane, odnosno regulacija, mogla da se desi da čuveno ostrvo Ada Bojana bude ozbiljno ugroženo i u krajnjem da potpuno nestane zbog erozije.

On je u izjavi za Pobjedu kazao da je eksplicitno upozorio da se istraživanja i radovi u vodotoku i delti Bojane moraju izvoditi uz obavezno učešće potamologa (specijalista za rijeke), jer u suprotnom može doći do ozbiljnijih posljedica i ugrožavanja rječnog ostrva.

– Niko nije shvatio ta upozorenja. Vodotok je dinamička prirodna pojava sa zakonitostima, procesima i objektima, koje ako ne poznajete ne možete ni upravljati njima. Zato svakom ovakvom poslu prethode ozbiljna i stručna istraživanja uz redovan monitoring, na osnovu čijih rezultata se preduzimaju odgovarajuće aktivnosti, ako treba – kazao je Burić.

On naglašava da uvijek kada u neki stručni problem ne unesete dovoljno znanja, nastaju veliki problemi i štete i to „daleko veće od ulaganja za istraživanja i izvođenje radova“.

– Delte rijeka su složena ,,živa bića“ koja se često transformišu i upravljanje njima je ozbiljan stručni posao, koji se ne svodi na uklanjanje pijeska refulerima. U principu, svaki posao može biti uspješan samo ako se u njega unese dovoljno znanja. A postoji i varijanta ,,ja ga naučim, a on poslije zna bolje od mene“, što je kod nas, nažalost, čest slučaj – tvrdi Burić.

Italijanski prijedlozi

Zamjenik direktora JP Morsko dobro Dragoljub Marković kazao je Pobjedi da je proces erozije obale Ade na Bojani sa morske strane dugotrajan i plod je složenog sistema.

– To je pojava koja nije istovjetna niti slična onome što je erozija takozvanih ,,džepnih“ plaža. Mi smo prije više od godinu dobili zadatak da pripremimo studiju, odnosno rješenje za taj problem. Pokrenuli smo sve eksperte koji su nam bili dostupni kako u Crnoj Gori tako i u okruženju, ali su oni naveli da sa takvim problemima nemaju iskustava – kazao je Marković.

Nakon toga na jednom međunarodnom skupu kontaktirali su predstavnike regije iz Italije, koji imaju najviše iskustva u saniranju erozije na deltama rijeka i od njih dobili prijedlog šta dalje raditi.

– Kao javno preduzeće opredijelili smo sredstva za izradu studije kojom treba ispitati te procese i predložiti moguća rješenja. Prije nekoliko mjeseci, početkom ljeta, po odluci Vlade predali smo projektni zadatak i sva sredstva Ministarstvu održivog razvoja i turizma koji radi baznu studiju koja bi trebalo da bude osnov za kvalitetno i trajno rješenje problema – istakao je Marković.

Jedino što se može hitno raditi je, kaže on, nasipanje plaže za što je Morsko dobro opredijelilo sredstva od 50.000 eura.

– Tu je Morsko dobro sprovelo tender, ali je došlo do administrativnih komplikacija, žalbe ponuđača – kazao je Marković.

Prema njegovim riječima, radi se o vrlo agresivnoj eroziji i sav pijesak koji se nanese ponovo odnese prvo nevrijeme zbog toga ,,što se radi o jednom snažnom procesu koji je proizvod velikog hidrološkog sistema“.

Odvojeni projekti

Iz Uprave za vode kazali su da ovaj problem nije u njihovoj nadležnosti i da je to ,,obaveza“ upravljača, odnosno HTP Ulcinjske rivijere, a na drugom mjestu preduzeća Morsko dobro.

Kako je Pobjedi kazao direktor ove ustanove Damir Gutić, oni su prošle godine ustupili izvađeni materijal od čišćenja desnog rukavca rijeke Bojane kako bi se ta plaža proširila i kućice zaštitile.

– Jako more je od prošle godine do sada veći dio nasutog materijala odnijelo. Prije mjesec Ulcinjska rivijera nam se ponovo obraćala da im ustupimo određenu količinu materijala da to zaštite. Materijal je nasut, ali je nakon nevremena odnesen u more. To je bilo samo privremeno rješenje – tvrdi Gutić.

On objašnjava da je odgovornost Uprave za vode upravo da pomogne sa materijalom koji je izvađen iz korita desnog rukavca i da ta dva procesa nijesu spojena.

– Jedino što možemo da pomognemo je da se, shodno odluci Vlade, izvađeni materijal ustupi Morskom dobru za prihranjivanje plaže na Adi Bojani. To je privremenog karaktera sve dok se ne napravi studija kojom će biti predviđena neka vrsta objekata koja bi spriječila djelovanje talasa – kazao je Gutić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU
Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU

“Raduje što smo udruženim snagama preduzeli aktivnosti kako bi sačuvali strateški važne opštinske i državne resurse, kao što su Solana, Valdanos i Ada, ali i iznikli iz pepela nekadašnje simbole grada,

Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti
Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana opštine Ulcinj, predsjedniku Opštine Omeru Barjaktariju, predsjedniku Skupštine opštine Ardijanu Mavriću, odbornicima i svim građanima

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za