“Pobjeda” u Ulcinju: ZADOVOLJNI PREDSEZONOM, NAJVEĆI PROBLEM RADNA SNAGA

Turistički poslenici su zadovoljni predsezonom u Ulcinju. Većina hotela je otvorena sredinom aprila, a sve više ih radi sa turoperatorima i agencijama, što vodi produžetku sezone.

Kako je “Pobjedi” kazao direktor Turističke organizacije Ulcinj Ćazim Hodžić, najviše problema imaju sa radnom snagom i neprijavljivanjem gostiju u privatnom smještaju.

 

Posjećenost

– Predsezona će, prema najavama, biti dobra, a najviše raduje što je Ulcinj postao tradicionalna destinacija u maju – kazao je Hodžić, koji je zahvalan privrednicima koji su i ovog puta prepoznali priliku za prezentaciju i promotivnu kampanju. Kako najviše gostiju stiže iz regiona, njima je prilagođena ponuda, ali otvaranje novih rizorta i proširivanje smještajnih luksuznih kapaciteta je uticalo da se počnu vraćati i gosti iz evropskih zemalja.

– Od početka sezone rade se razne reportaže o našem gradu i nadamo se da će to dosta imati uticaja da gosti iz Evrope posjete našu zemlju ove sezone. Naravno, tu ne zaostaje ni dijaspora koja u avgustu čini i najveći broj gostiju na našoj rivijeri – tvrdi Hodžić i naglašava da je najveći problem slaba naplata boravišne takse za koju su već preduzeli niz mjera. Istakao je da pojedini vlasnici privatnog smještaja još nijesu shvatili funkciju i namjenu boravišne takse i činjenicu da je ona obavezna.

– U saradnji sa lokalnom samoupravom i na sastancima Koordinacionog tijela pokušavamo da pronađemo adekvatna rješenja – ističe Hodžić.

 

Radna snaga problem

Izvršni direktor hotelskog kompleksa Palata ,,Venecija“ u Starom gradu Ćazim Resulbegović kaže da im je trenutno najveći problem radna snaga.

– Imamo stalno zaposlene, sa kojima možemo pokriti pred i postsezonu i koje plaćamo i kad ne radimo. U sezoni nam treba dodatno zapošljavanje i snalazimo se kako stignemo. Najviše volimo sezonce iz Crne Gore, a onda iz Albanije, Kosova, Srbije… Sada smo ,,kompletni“ do jula – kaže Resulbegović.

Napomenuo je da su ove godine kasnije počeli pripreme, ali i da su imali otkazivanja stranih turista zbog loše konekcije aviona i stanja na Solani, jer su im gosti u predsezoni pretežno ornitolozi.

– Postoji neki problem na Solani, za koji nijesam znao do prije nedjelju dana… mnogo je manje ptica, jer voda ne dopire svugdje – tvrdi Resulbegović.

U maju već imaju popunjenost do 70 odsto i to sa Švajcarcima, a otvoreni su od 1. aprila.

– Dva mjeseca znamo svi da će biti puno, ali sada imamo 95 odsto gostiju iz Zapadne Evrope. Prošle godne su dominirali Norvežani, Finci, a do sada Švajcarci. I to je obično godište 45 plus. Imamo malo primjedbe zbog muzike u sezoni, ali se borimo sa tim – kazao je Resulbegović, koji tvrdi da bi za cjelogodišnji rad trebalo izgraditi sportske terene, atletske staze…

– Ne kažemo da bude kao Antalija, ali ne bježimo od toga. Imamo prirodne mogućnosti i trebaju nam rizorti, jer su oni okidači za veću posjećenost, kao i manifestacije međunarodnog karaktera – zaključuje Resulbegović.

 

Aplikacija za prijavu turista, kazne rigorozne

Ove godine TO Ulcinj je krenula sa kampanjom za bolju naplatu boravišne takse i prijavljivanje gostiju sa onlajn aplikacijom.

– Reakcije građana i privrede su bile pozitivne na prezentaciji. Smatramo da ćemo ovom aplikacijom smanjiti gužve na informacionim punktovima, ali i olakšati

prijavu gostiju – kazao je Hodžić koji ne krije zadovoljstvo što su prva lokalna TO koja će imati onlajn aplikaciju za registraciju gostiju.

Najavio je da će, zajedno sa turističkom inspekcijom i njihovi kontrolori obilaziti kuće i doprinijeti prijavi gostiju.

– Ove godine kazne će biti rigoroznije pa apelujem na građane da redovno prijavljuju goste – poručio je Hodžić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA
Dobre vijesti: VELIKI HOTELI ĆE U ULCINJU BITI OTVORENI DO SREDINE DECEMBRA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi oko sedam hiljada gostiju, što znači da se i krajem septembra nastavlja veoma dobra posjeta. A ona će, izvjesno je, potrajati, jer će, kako saznajemo, veliki hoteli,

Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU
Ministarstvio ljudskih i manjinskih prava: MINISTAR GJEKA NA KONFERENCIJI U SKOPLJU

U prethodnom periodu Crna Gora je uz pomoć evropskih partnera i nevladinih organizacija koje djeluju u Crnoj Gori, unaprijedila život romske populacije, smanjivala društveni jaz u crnogorskom društvu,

Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA
Popisna komisija – oglas: U ULCINJU 115 POPISIVAČA, 13 INSTRUKTORA

Popisne komisije danas su raspisale Javni oglas za instruktore i popisivače koji će učestvovati u “Popisu stanovništva, domaćinstava i stanova 2023. godine”. Javni oglas traje deset dana od dana objavljivanja

Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA
Info sesija: PRIMJENA NANOGICE U SLUČAJU RODNO SENZITIVNOG NASILJA

U hotelu “Plaza” u petak je održana Info sesija u cilju unaprijeđenja znanja u oblasti rodno senzitivnog nasilja i sprovođenja mjera bezbjednosti zabrane približavanja putem sistema za elektronski nadzor

Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA
Ministar Damjanović: PRIHODI OD TURIZMA BIĆE VEĆI OD MILIJARDU EURA

Ministar finansija Aleksandar Damjanović ocjenjuje da je stanje u javnim finansijama stabilno, te da će, prema prvim procjenama, prihod od glavne turističke sezone biti preko milijardu eura. Inicijativu