Podrška projektima i u Ulcinju koji se bave zaštitom prirode Evropskog zelenog pojasa

U okviru projekta Best belt, predstavnici nevladinih organizacija imaće mogućnost da apliciraju sa projektima koji doprinose zaštiti prirode Evropskog zelenog pojasa u Crnoj Gori, koji obuhvata područja Skadarskog jezera, delte Ade Bojane, Ulcinjske solane, Kanjona rijeke Cijevne i Nacionalnog parka Prokletije.

To je saopšteno na konferenciji Best belt koju je Centar za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP) organizovao sa partnerima iz njemačke organizacije EURONATUR u Ulcinju.

Predstavnica CZIP-a, Ksenija Medenica, kazala je da je konferencija prilika da predstavnici 24 države, koje pripadaju Evropskom zelenom pojasu, gotovo 80 učesnika okupe se i zajedno razgovaraju o uspjesima i izazovima, da razmijene iskustva i znanja u oblasti projekata kojima se bave.

„Evropski pojas u Crnoj Gori obuhvata područja Skadarskog jezera, delte Ade Bojane, Ulcinjske solane, kanjona rijeke Cijevne i Nacionalnog parka Prokletije. U ovim područjima, zajedno sa partnerima, imamo mogućnost da sprovodimo različite projekte“, navela je Medenica.

Prema njenim riječima, u okviru Best belt projekta koji će trajati četiri godine, predstavnici nevladinog sektora imaju mogućnost da u okviru malih grantova apliciraju za različite ideje u oblasti zaštite prirode i samim tim doprinesu rješavanju nekih od ključnih pitanja koja se odnose na zaštitu prirode i aktivnosti iz Akcionog plana za zatvaranje Poglavlja 27.

„Trenutno u Crnoj Gori je podržan jedan projekat u okviru ove inicijative, ali narednih godina ćemo imati priliku da podržimo više različitih projekata. Tako da je ovo ujedno poziv za organizacije koje djeluju na području Zelenog pojasa u Crnoj Gori da prate dešavanja u okviru ove inciijative i da apliciraju sa različitim idejama“, kazala je Medenica.

Menadžerka Opštine Ulcinj, Ivana Karađinović, kazala je da je nova lokalna vlast prepoznala značaj ekologije i da ima podršku Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i nevladinih organizacija u svemu što planiraju da urade za taj grad.

„Opština Ulcinj je, prepoznajući značaj ekologije, formirala Sekretarijat za ekologiju koji će se baviti tim pitanjima uz podršku Ministarstva. Mislim da ovakvi projekti mogu da doprinesu Ulcinju i Crnoj Gori da postanu zelene destinacije“, istakla je Karađinović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović,

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera