Pokrenut projekat selektivnog prikupljanja i reciklaže ambalažnog otpada: ČIST TALAS JE OVOG LJETA U ULCINJU

U Ulcinju će se ovog ljeta, u periodu od jula do septembra, realizovati ekološka inicijativa „Uhvati čist talas“, čiji je cilj uspostavljanje pravilnog sistema za upravljanje ambalažnim otpadom, prevencija generisanja morskog otpada i promocija reciklaže. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji i zvanično je započeo projekat, koji kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora sa partnerima realizuje treći put na crnogorskom primorju, a prvi put u Ulcinju.

 

Dušan Bugarin, direktor Direktorata za ekologiju, Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma istakao je da se za tri decenije od proglašenja Crne Gore za ekološku državu moglo uraditi više po pitanju otpada.

 

Naglasio bih da Uhvati čist talas projekat pokazuje da se može uspostaviti dobra saradnja između različitih državnih organa, kompanija i NVO sektora. Ovim Coca-Cola HBC Crna Gora  potvrđuje da je kompanija koja ima društveno odgovoran odnos prema prirodi i nadam se da ćemo nastaviti saradnju i u narednom periodu, te da će i druge kompanije slijediti ovaj put kako bismo zajednički pokušali da riješimo problem otpada“, kazao je Bugarin.

 

Prema riječima Tise Čaušević, menadžerke za javne i regulatorne poslove u kompaniji Coca-Cola HBC Srbija i Crna Gora,otpad je veoma važno, ali i kompleksno pitanje.

 

Kompleksnost rješenja pitanja ambalažnog otpada ne smije biti izgovor da svako od nas, kao pojedinac i kao dio organizacije, ne načini makar jedan dobar korak.Taj korak mi pravimo kroz Uhvati čist talas.Ovaj projekat pokazuje kako u praksi treba da funkcioniše pravilan sistem upravljanja ambalažnim otpadom. Zbog toga je naša nada da ovo neće biti jedini takav projekat u Crnoj Gori, već da ćemo podstaći i druge subjekte na slične inicijative“, kazala je Čaušević.

Omer Bajraktari, predsjednik Opštine Ulcinj naglasio je da se razvoj i profilisanje Ulcinja kao zelene destinacije nalazi u samom vrhu prioriteta nove gradske uprave. „Projekti kao što je Uhvati čist talas su uvijek više nego dobrodošli i nailaziće na punu podršku Opštine, a naročito imajući u vidu zapažene rezultate koje je ostvario u susjednim opštinama. Raduje me što vidim veliki broj ulcinjskih kompanija koje su prihvatile da budu dio projekta, a kako se kampanja bude odvijala očekujem da će ih biti još više“, rekao je Bajraktari.

 

Da je širenje ove i sličnih ekoloških inicijativa važno smatra i Milan Gazdić, direktor Agencije za zaštitu životne sredine,.

 

Pozivam  sve društveno odgovorne kompanije da se uključe u ekološke aktivnosti i da zajedno od Crne Gore napravimo ljepše mjesto za život i boravak.To nisu veliki napori, ne zahtijevaju velika ulaganja, već treba samo da napravimo mali korak“, saopštio je Gazdić.

 

 

Projekat je koncipiran tako da zaokruži sistem upravljanja ambalažnim otpadom – od mjesta nastanka do reciklaže. Na lokacijama u sklopu ugostiteljskih objekata u Ulcinju, postojaće posebno brendirana reciklažna „ostrva“, sa posudama za selektivno razdvajanje plastike, limenki i stakla. Ugostiteljski objekti u kojim će biti realizovana ova ekološka inicijativa su: Ulcinjska rivijera, Hotel Otrant, Palata Venezia, Dolcino, kao i plaže Nirvana, Giovanni’s, Macao, Lido, Pacha i Kiteloop.

Projektne aktivnosti biće podržane i dodatnim, važnim komponentama kao što su edukacija i promotivne aktivnosti.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Slučaj Ulcinjske Solane: SO (NI)JE ŽIVOT (STUDIJA)

Studiju možete preuzeti klikom na LINK Uvodna riječ Punih sedam godina (1927-1934) trebalo je graditeljima Solane da u neposrednom zaleđu Velike plaže, na močvarnom području, naprave fabriku slanih kristala. Bilo je to vrijeme ogromnog entuzijazma,

Protest Starograđana zbog nestašica vode: IZMEĐU OBEĆANJA I RADIKALIZACIJE
Protest Starograđana zbog nestašica vode: IZMEĐU OBEĆANJA I RADIKALIZACIJE

“Narednih dana preduzećemo mjere i radnje kako bi pokušali da pomognemo građanima Starog grada da imaju bolje snadbjevanje vodom”, kazao je izvršni direktor DOO “Vodovod i kanalizacija” Ajet V. Zaga. On

Sportska kladionica Meridian ti poklanja
Sportska kladionica Meridian ti poklanja

    Da li tražite način da dobijete besplatan laptop? Srećom, postoji jedan način kako da osvojite novi Lap top HP 255 G8 Ryzen 5 – registruj se na meridianbet.me i ostvari priliku da osvojiš

Parking servis: UKLJANJAMO FIZIČKE PREPREKE SA PARKING MJESTA, TO RUŽI SLIKU GRADA
Parking servis: UKLJANJAMO FIZIČKE PREPREKE SA PARKING MJESTA, TO RUŽI SLIKU GRADA

DOO Parking servis Ulcinj u saradnji sa Komunalnom policijom ovih dana sprovodi aktivnosti na uklanjanju fizičkih prepreka koje se nalaze na obilježenim parking mjestima a koja koriste pravna lica i preduzetnici

Ulcinj: SJUTRA PROTEST STAROGRADJANA
Ulcinj: SJUTRA PROTEST STAROGRADJANA

Zbog stalnih problema sa vodom žiteji Starog grada su najavili protesno okupljanje. “Situacija je već sedmicama nepodnošljiva, a zbog nedostatka vode gosti nam bježe”, tvrde Starograđani. Kako navode,

Igraj Aviator i osvoji električni trotinet, kameru i zvučnik!
Igraj Aviator i osvoji električni trotinet, kameru i zvučnik!

    Najbolja online kazino igra te ovog putanagrađuje sjajnim uređajima. Uz to, padaće ikiša freebet-a. Mnogo šansi za sjajne dobitkeimaju svi registrovani korisnicimeridianbet.me sajta, koji