Policija: U TOKU AKCIJA „PETARDA“

Uprava policije saopštila je da će intenzivirati akciju „Petarda“ do 15. januara 2015. godine.

Policijski službenici će, kao i prethodnih godina, preventivne i represivne aktivnosti u okviru akcije „Petarda“ sprovoditi na teritoriji cijele države, s tim što su ove godine formirani još I operativni timovi u koje su, osim službenika policije, uključeni i partneri sa nivoa lokalne zajednice – prevashodno predstavnici inspekcijskih službi, komunalne policije, škola, domova zdravlja, NVO, medija i dr.

Takođe je, shodno potpisanom Memorandumu o saradnji između Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave za inspekcijske poslove, formirano i Koordinaciono tijelo koje čine službenici ova dva organa, a koje će se, između ostalog, baviti i ovom problematikom tokom preduzimanja zajedničkih aktivnosti na terenu.

-Cilj navedenih aktivnosti koje Uprava policije MUP-a sprovodi u saradnji sa drugim nadležnim organima i institucijama jeste da se preventivno djeluje na posljedice do kojih nestručno rukovanje petardama i drugim pirotehničkim sredstvima može dovesti, kao da se u cilju bezbjednog rukovanja ovim sredstvima zaplijene i uklone iz prometa navedena sredstva koja se nelegalno stavljaju u promet, budući da takva sredstva nemaju atest, garanciju i uputstvo o upotrebi, a često su lošeg kvaliteta, nepouzdana i neispravna, kazali su iz UP.

Budući da petarde i druga pirotehnička sredstva uglavnom koriste djeca i mlađa populacija, kontrole upotrebe i prometa ovih sredstava će se vršiti i u blizini škola, sportskih objekata, kao i drugih mjesta gdje se najčešće okupljaju djeca i omladina školskog uzrasta. -Koristimo priliku da uputimo apel građanima, prvenstveno roditeljima, da poštuju propise koji se odnose na bezbjedno rukovanje pirotehničkim sredstvima, kako bismo zaštitili djecu od povreda, opekotina, oštećenja sluha i drugih posljedica koje nestručno rukovanje ovim sredstvima može da izazove, poručuju iz UP.

Službenici Uprave policije MUP-a će nadležnim organima podnositi odgovarajuće prijave – krivične ili prekršajne protiv lica koja budu osumnjičena za kršenje zakonskih propisa iz ove oblasti.

-Podsjećamo da su sva pirotehnička sredstva, prema Zakonu o eksplozivnim materijama (,,Sl.list CG“ br.49/08 i 31/14) podijeljena su u IV razreda. Pirotehnička sredstva koja pripadaju razredu I (pirotehničke igračke) mogu se prodavati tokom cijele godine onim licima koja su starija od 16 godina. Kada je riječ o pirotehničkim sredstvima razreda II (sredstva za male vatromete), njihova prodaja dozvoljena je u određenom periodu u toku godine, i to u intervalu od 20. decembra do 15. januara, a mogu ih kupiti samo lica starija od 18 godina, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Zakonom o eksplozivnim materijama propisane su novčane kazne za fizička i pravna lica koja van propisanog perioda prodaju ili upotrebljavaju petarde i druga pirotehnička sredstva koja podliježu vremenskim ograničenjima. Utvrđene novčane kazne kreću se od 1.500 do 16.000 eura za pravna, odnosno od 200 do 550 eura za fizička lica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Predsjednički kandidat J.Milatović u srijedu u Ulcinju: SASTANAK SA PREDSJEDNIKOM OPŠTINE I TRIBINA SA GRAĐANIMA
Predsjednički kandidat J.Milatović u srijedu u Ulcinju: SASTANAK SA PREDSJEDNIKOM OPŠTINE I TRIBINA SA GRAĐANIMA

Kandidat za predsjednika Crne Gore Jakov Milatović će u srijedu, 29. marta, posjetiti opštinu Ulcinj. On će tom prilikom razgovarati sa predsjednikom Opštine Omerom Bajraktarijem i njegovim saradnicima.

Policija: UHAPŠEN STARAC ZBOG TRGOVINE LJUDIMA
Policija: UHAPŠEN STARAC ZBOG TRGOVINE LJUDIMA

Policija je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, došla do sumnje da su H.Q. (77) i A.P. (18) izvršili krivično djelo trgovina ljudima, te je po nalogu tužioca H.Q. uhapšen. “Naime, H.Q. se

Ulcinj: U SUBOTU DAN OPŠTINE
Ulcinj: U SUBOTU DAN OPŠTINE

Dan Opštine Ulcinj se, po Statutu lokalne samouprave, proslavlja prve subote u aprilu, što znači da će ove godine to biti 1. aprila. Tim povodom će tokom cijele ove sedmice biti organizovano niz značajnih

CEDIS: U UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u utorak, 28. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Zoganje, Donja Briska

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari: