Poljoprivredno imanje u Šasu kao ogledno dobro Crne Gore

Prije više od četiri decenije stručnjaci Svjetske organizacije za poljoprivredu (FAO) vršili su istraživanja na teritoriji Ulcinja i saopštili da plodno zaleđe ove opštine može organskom hranom da podmiri potrebe oko 350.000 ljudi.

Činjenica je da je istorijski Ulcinjsko i Vladimirsko, odnosno Šasko polje hranilo čitavo ovo područje, ali i turiste i posjetioce izuzetno kvalitetnim prehrambenim namirnicama, dok je ulcinjska pijaca bila, a i danas je, jedna od najbolje snadbjevenih i najjeftnijih tržnica na čitavom Jadranu.

No, riječ je uglavnom bila o malim, individualnim proizvođačima, pa je bilo potrebno pokušati objediniti bar dio proizvodnje. To je, nakon dugih priprema, uspjelo podgoričkoj kompaniji “Voli”, koja je krajem 2017. godine zakupila poljoprivredno zemljište u državnoj svojini u Šasu.

“Cilj je bio da se potrošačima ponudi sopstveni proizvod sa svojih polja i da se planskom sadnjom smanji uvoz poljoprivrednih proizvoda iz inostranstva, pružajući mogućnost krajnjem potrošaću da dobija svježe voće i povrće direktno sa proizvodne površine na policu u maloprodaji”, kažu u “Voliju”.

Ovo imanje, nazvano “Naša bašta”, je uz viziju, stručni rad i zalaganje postalo ogledno dobro za Ulcinj i cijelu Crnu Goru. Prostire se na površini od 70 hektara, od čega je oko 65 ha obradivo poljoprivredno zemljište. Zemljište je zakupljeno na 15 godina, dok je produžetak zakupa na dodatnih 15 godina vezan za ulaganje kompanije “Voli” u  preradne kapacitete na ovom zemljištu.

“Volijevi proizvodi sa Šasa prisutni su na tržištu evo nekoliko godina i već su stekli svoje vjerne potrošače. Najsličniji su domaćoj proizvodnji, jer je prevashodni cilj da se izbjegne korišćenje hemijskih sredstava, osim najneophodnijeg i da budu prepoznatljivi po ukusu, mirisu i svježini, a ne po ujednačenosti plodova i savršenom obliku. Nemoguće je na velikim površinama imati idealnu proizvodnju bez upotrebe zaštitnih sredstava, ali se pokazalo da se sa minimumom korištenja pesticida može kontrolisati zdravstveno stanje biljaka i uspješno voditi borba sa štetočinama. Potrošačima je dostupan kvalitetan proizvod sa mirisom i ukusom baš kao da su ih ubrali iz svoje bašte”, ističu iz ove kompanije.

Za individualne proizvođače je veoma značajno što je u Šasu formiran otkupni centar, pa se obavlja kontinuiran otkup i plasman poljoprivrednih proizvoda. Lokalni proizvođači sa Anamalskog područja koji sarađuju sa kompanijom “Voli” kažu da su veoma zadovoljni otkupom svojih proizvoda.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije potencijala poljoprivrede i turizma u opštini Ulcinj, koji finansira Ministarstvo kulture i medija, iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove Ministarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Mesić: ULCINJ JE ZA MENE POTPUNO POZITIVNO IZNENAĐENJE
Mesić: ULCINJ JE ZA MENE POTPUNO POZITIVNO IZNENAĐENJE

Bivši predsjednik republike Hrvatske i posljednji predsjednik SFRJ Stjepan Mesić izjavio je da je njegova prva posjeta Ulcinju potpuno iznenađenje. „Znao sam da je ovo izuzetan grad, ali ne i da je grad

Nakon 9. kola: “OTRANT OLIMPIC” KORAK BLIŽE SAMOM VRHU
Nakon 9. kola: “OTRANT OLIMPIC” KORAK BLIŽE SAMOM VRHU

Fudbaleri “Otrant Olympica” odigrali su juče veoma dobru utakmicu u derbiju kola sa ekipom “Igala”. Ova pobjeda, rezultatom 2:0, dovela je izabranike Dejana Vukićevića na drugo mjesto na tabeli, odnosno

Obavještenje iz Parking servisa: OD 1. OKTOBRA ZIMSKE TARIFE
Obavještenje iz Parking servisa: OD 1. OKTOBRA ZIMSKE TARIFE

Od 01. oktobra 2023. prelazimo na zimske tarife naplate korišćenja javnih parkirališta. Cijena u crvenoj zoni biće 0,40€ a u žutoj 0,30€ po satu, cijena dnevne karte biće 4€ u crvenoj i 3€ u žutoj zoni.

Ulcinj: Premijer Crne Gore Dritan Abazović primio specijalno priznanje instituta IFIMES
Ulcinj: Premijer Crne Gore Dritan Abazović primio specijalno priznanje instituta IFIMES

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES1) dodijelio je specijalno priznanje »za poseban doprinos afirmaciji manjinskih zajednica« predsjedniku Vlade Crne Gore dr. Dritanu Abazoviću

Popisna komisija: PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU INSTRUKTORA I POPISIVAČA U ULCINJU
Popisna komisija: PRODUŽEN ROK ZA PRIJAVU INSTRUKTORA I POPISIVAČA U ULCINJU

Odlukom Popisne komisije produžen je rok za prijavu na Javni oglas objavljen dana 22.09.2023. godine, za ugovorno angažovanje instruktora i popisivača za sprovođenje Popisa stanovništva, domaćinstava i