Popović: Crnogorski interkulturalizam u Ujedinjenim nacijama

Na poziv Fondacije za podršku Ujedinjenim Nacijama (FSUN) u partnerstvu sa organizacijom GlobalMindED, v.d. Generalna direktorica Direktorata za interkulturalizam pri Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, dr Ljudmila Mila Popović je učestvovala na specijalnom događaju u Ujedinjenim Nacijama u Nju Jorku posvećenom transformaciji obrazovanja kroz diverzitet i inkluziju.

Navedeni ko-organizatori su pozvali izabrani krug globalnih stručnjaka za ova pitanja na specijalni sastanak koji razmatra nove standarde u obrazovanju i ekonomiji zarad boljeg definisanja budućnosti zapošljavanja, profilisanju budućih ljudskih resursa i ljudskih prava u digitalnom dobu.

Dr Popović sa Dženet Salazar (Janet Salazar) lijevo, Predsjednica Fondacije za podršku Ujedinjenim Nacijama (FSUN), Kerol Karter (Carol Carter) desno, Osnivačica i izvršna direktorica GlobalMindED

Popović je dala doprinos ovom forumu naslovljenom “Transformisanje finansijskih granica u obrazovanju, sredini i ekonomiji” kroz njen fokus na opismenjavanje mladih za budućnost, njihovu spremnost za učešće u novoj, post-informativnoj ekonomiji, i osnaživanje diverziteta i procesa inkluzije kroz promociju interkulturalizma u obrazovanju i društvu. Kako je istakla Popovic, transformacije svih formi investiranja u obrazovanje i novu ekonomiju baziranim na univerzalnim humanističkim vrijednostima i univerzalnim ljudskim pravima, sa posebnim osvrtom na mlade i prava mladih na budućnost, su od vitalnog značaja za svaku zemlju i cijeli svijet.

Popović je predstavila Direktorat za interkulturalizam Crne Gore kao jedinstvenu društvenu i institucionalnu inovaciju na svijetu i naglasila posebnu posvećenost Direktorata budućnosti ljudskih prava i prava na budućnost kao uzročno-posljedičnu veze između poštovanja univerzalnih ljudskih prava i mogućnosti ostvarenja ciljeva održivog razvoja.

Govoreći o modernom dobu i globalnim trendovima, dr Popović je kazala da se čovječanstvo nalazi između dva velika pritiska – egzistencijalnih rizika (trovanja životne sredine, migracija, ratova i siromaštva), i, sa druge strane, konvergencije tehnologija kao što su vještačka inteligencija i bioinženjering. Mogućnost za pozitivno usmjeravanje tehnologije ka rješavanju egzitencijalnih problema se nalazi upravo u društvenoj koheziji, saradnji i zajedništvu. U doba takvog tehnološkog razvoja i sveopšte digitalizacije i kodiranja života i živih bića, sve će više biti važne humanost i humanističke vrijednosti, univerzalna prava i univerzalne vrijednosti koje nas povezuju u empatiji jednih prema drugima i čine osnov interkulture – kulture inter-bića. Zaštita biodiverziteta i kulturnog diverziteta, koji su bogatstvo Crne Gore, su od primarnog značaja.

Inkluzivnost, drustvena kohezija i integracije su ključ za naš opstanak i dalji razvoj. Zaštita ljudskih prava je preduslov za ostvarivanje opste ljudske bezbjednosti zarad održivog razvoja. Ova vitalna sprega između ljudskih prava, ljudske bezbjednosti i održivog razvoja čini osnove politike interkulturalizma, čiji su postulati miran suživot, solidarnost i su-odogovornost, i prava svih na plemenitiju budućnost.

Zaštitom svog izuzetnog biodiverziteta i razvojem punog potencijala svog kulturnog diverziteta, Crna Gora može postati jedinstveni model – zemlja interkulture. Kao regionalni stabilizator i mirotvorac, i model održivog razvoja koji je obećala postavši prva ekološka država na svijetu, Crna Gora ima izuzetne potencijale za društvenu inovaciju ključnu za planetarnu bezbjednost i razvoj. Svijetu je potrebna nova vizija, ujedinjujući narativ – novi etički i estetički kod za budućnost. Kroz viziju interkulturalizma, jedinstva u raznolikosti, Crna Gora može da da svoju jedinstvenu smjernicu ljudskoj harmoniji i planetarnom opstanku i potencijalnoj renesansi čovječanstva.

Slika „Prijatelj mira“ Vaska Taškovskog

Promovišući takvu ulogu Crne Gore, dr Popović je razgovarala sa gospodinom Vilijemom Kenedijem (William Kennedy), višim direktorom za programe u Kancelariji za partnerstva Ujedinjenih Nacija, sa kojim je razmatrala mogućnosti za sradnju Direktorata za interkulturalizam i te UN agencije na plasiranju crnogorske vizije interkulturalizma u programe ove kancelarije kao i program predstojećeg UN Samita o budućnosti u 2024. godini.

Sa ciljem izdizanja statusa i plemenite misije Crne Gore kroz interkulturalizam, Popović je posjetila Misiju Crne Gore u Ujedinjenim Nacijama i sastala se sa Ambasadorom Vladimirom Vučinićem i savjetnikom Damirom Šabanovićem. Naši zvaničnici su razgovarali o važnosti zajednišva i ujedinjene saradnje ka plasiranju Crne Gore na veću instancu globalnog odlučivanja kroz predstojeću strategiju za uvođenje Crne Gore u Savjet bezbjednosti UNa. Direktorat za interkulturalizam je jedinstvena institucionalna inovacija Crne Gore koja može doprinijeti da se naš zemlja, kao kandidat, izdvoji po izuzetnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Velika pobjeda “Otrant Olympica“: NA NAJLJEPŠI NAČIN ZAVRŠILI PRVI DIO TAKMIČENJA
Velika pobjeda “Otrant Olympica“: NA NAJLJEPŠI NAČIN ZAVRŠILI PRVI DIO TAKMIČENJA

U derbiju posljednjeg kola prvog dijela takmičenja „Otrant Olympic“ je rezultatom 3:1 nadigrao direktnog rivala u borbi za viši rang, ekipu “Podgorice”. U lijepoj amtosferi izabranici Dejana

Savjet za reviziju PUP Ulcinja: Elektrana i zaštićeno područje ne idu zajedno
Savjet za reviziju PUP Ulcinja: Elektrana i zaštićeno područje ne idu zajedno

Nakon uvida u korigovani Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj, Savjet za reviziju ovog planskog dokumenta daje negativno mišljenje, navodi se u zaključku Savjeta, koji prenosi

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. decembra, bez struje biti sljedeća naselja: – u terminu od 07:30 do 15 sati:

Monstat: KRENUO POPIS U ULCINJU, EVO KOJA SU PITANJA
Monstat: KRENUO POPIS U ULCINJU, EVO KOJA SU PITANJA

Popis stanovništva i domaćinstava u Crnoj Gori počeo je danas, a kako su saopštili iz Monstata, popisivači Uprave za statistiku su već na terenu. Popisivači će, kako prenosi Standard, biti narednih dana

Crveni krst: U ponedjeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi
Crveni krst: U ponedjeljak akcija dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Ulcinj organizuje u ponedeljak 4. decembra, akciju dobrovoljnog davanja krvi u prostorijama JU SMŠ “Bratstvo-jedinstvo” Ulcinj. Akcija će biti održana od 9:00 do 13:00 časova. Budi heroj, poručuju