Popović i Ahern: Jaka Crna Gora kao zemlja interkulture važna za bezbjednost i stabilnost regiona i svijeta

“Crna Gora je veoma važna!” kazao je Berti Ahern, nekadašnji premijer Republike Irske, u razgovoru sa dr Ljudmilom Milom Popović, na nedavno održanom sastanku u Domu lordova u parlamentu Velike Britanije.

Popović je pozvana od strane InterAkcija Savjeta (InterAction Council) i Aherna, kopredsjedavajućeg ove eminentne globalne organizacije koju sačinjavaju nekadašnji predsjednici i premijeri zemalja svijeta uz plejadu istaknutih stručnjaka kaoekspertske podrške. Savjet, koji je osnovan 1983. na inicijativu nekadašnjeg premijera Japana Takea Fukude, je fokusiran na pitanja i izazove iz tri centralna domena: mir i bezbjednost, revitalizacija svjetske ekonomije i univerzalni etički standardi.

Specijalni sastanak InterAkcija Savjeta priredila je baronesa Margaret Džej od Pedingtona (Rt. Hon. Baroness Margaret Jay of Paddington) na temu “Osnaživanje globalnog upravljanja zarad prevencije prijetnji i smanjenja rizika po ljudsku egzistenciju” (Strengthening Global Governance to Prevent Threats and Reduce Risks to Human Existence). Uz Savjet, u duhu intergeneracijskog dijaloga, ko-organizator je bila organizacija mladih lidera, Jedan mladi svijet (One Young World).

Sastanak na visokom nivou je posvećen oznaživanju multilateralne kooperacije zarad rješavanja egzistencijalnih rizika koji prijete čovječanstvu. Ključne teme o kojima se diskutovalo: globalna bezbjednost za ljude i planetu, kooperacija za demokratsku digitalnu transformaciju, globalni etički principi za mir i razvoj, ljudska prava i odgovornosti. Sastanak je nastavak rada na preporukama za obnavljanje povjerenja u multilateralizam sadržanim u Malta Deklaraciji omultilateralnim solucijama za bolju budućnost (The Malta Declaration on Multilateral Solutions for a Better Future).

Kao organizacija koja ima dugu tradiciju iniciranja i osnaživanjauspješnih međuetničkih i međuvjerskih dijaloga i saradnje, Savjet je poznat i po tome što je 1997. pripremio i predložio Ujedinjenim nacijama Univerzalnu deklaraciju o ljudskim odgovornostima, u kojoj su jedne od osnovnih odgovornosti nenasilje i poštovanje života i svih bića.

Sastanak je proizveo odluke i aktivnosti sa globalnim implikacijama. Jedna od vitalnih inicijativa koja je lansirana na sastanku u Vestminsterskoj palati bilo je formiranje Globalnog savjet bezbjednosti mladih (Global Security Youth Council). Mobilizacija mladih zasnovana na univerzalnim pravima i odgovornostima i na uzvišenim humanističkim vrijednostima je prijeko potrebno kvalitetno usmjeravanje društvene energije za pozitivnu transformaciju globalnog društva. To je kako svjetska tako i osnovna preokupacija Crne Gore da zadrži svoje mlade u zemlji time sto će im omogućiti uslove da se ostvaruju, zadovolji njihove egzistencijalne potrebe i osnaži njihoveaspiracije koje im daju smisao postojanju, i da im plemenitu svrhu da doprinose društvu i ostvare svoj puni socio-kulturni i ekono-politički potencijal.

Popović je govorila o pitanjima etičkog liderstva i društvene kohezije kao preduslova za globalnu akciju za mirnodopski i održivi razvoj. Ljudska prava i odgovornosti i društvena kohezija zasnovani na principima interkulturalizma su od centralnog značaja za osnaživanje multilateralizma, kooperacije i opšte ljudske bezbjednosti.

Sastanak u Domu lordova je bila važna prilika da se vrijednosti i vizija interkulturalizma, rad Direktorata za interkulturalizam, kao jedinstvene institucije te vrste na svijetu, kao i model Crne Gore kao zemlje interkulture osnažuju i promovišu kao internacionalna socio-kulturna strategija za unapređenje integracionih procesa, kooperacije i mirnodopskog razvoja.

Osvrćući se na Crnu Goru kao na neobičan i jedinstven primjer,kao i na izuzetne istorijske momente i dostignuća iz njene istorije, Popović je ukazala da zaštitom svog bio diverziteta i njegovanjem kulturnog diverziteta, kao dva vitalna stuba istinski održivog razvoja zemlje, u skladu sa svojim ustavnim smjernicama, kroz interkulturalizam Crna Gora može postati prepoznatljiv model.

Naredna napredna i pozitivna faza razvoja Crne Gore kaodržave socijalne pravde, građanske, demokratske, i ekološke države, koja se tako ustavno odredila još 1991., je upravo kroz njeno afirmisanje kao zemlje interkulture.

– Kroz oznaživanje vrijednosti i praktikovanje principa interkulturalizma, možemo plasirati svoj doprinos unapređenju društvene kohezije i u Evropskoj uniji kojoj stremimo, usljed izazova sa kojim se unija nosi. Iz svog istorijskog iskustva i teško stečenih spoznanja o vrijednosti društvene kohezije, i zbog svoje ključne pozicije na razmeđu Istoka i Zapada, Crna Gore može razviti model suživota, solidarnosti i su-odgovornosti za zajedničku budućnost, koji bi bio znatan doprinos i regionu i široj međunarodnoj zajednici. Crna Gora ne treba više da bude pregovarački čip za potkusurivanje globalnih sila, već pregovarački sto za interkulturalni dijalog, kulturnu diplomatiju i mirnodopski razvoj – istakla je Popović.

Direktorat za interkulturalizam je jedan od ključnih institucionalnih mehanizama za unapređenje društvene kohezije nužno potrebne za kvalitetan razvoj Crne Gore, i značajna demonstracija države da se posveti ovim pitanjima. Ovakav sistemski pristup, koji pruža koncept interkulturalizma, je prijeko potreban za pozitivnu transformaciju društva i za napredak zemlje i svih njenih građana, što je i cilj interkulturalizma.

Kroz interkulturalizam, data crnogorska multikulturalnost se izdiže na viši nivo društvene kohezije za ujedinjeni i jedinstven smjer razvoja Crne Gore kao zemlje interkulture. Jedini lijek multikulturalnom podvajanju i krizi identitetskih pitanja, i jedini plemeniti organizacijski princip i pistup problemima multikulturalizma jeste njegovo oplemenjivanje interkulturalnim razumijevanjem, dijalogom i saradnjom, koji u kranjem vodi upravo uvažavanju i afirmaciji svih tradicija, identiteta i perspektiva koje obogaćuju crnogorsko društveno biće.

– Takva pozitivna vizija i razvojna paradigma zemlje i društva se zasniva na vrijednostima interkulturalizma koje su univerzalna ljudska prava i odgovornosti i univerzalne humanističke vrijednosti koje potiču iz naučnog i duhovnog spoznanja da su sva bića međusobno povezana i međuzavisna“.

Upravo zbog toga se u Direktoratu za interkulturalizam poseban fokus stavlja na jednake odgovornosti uz ljudska prava jer je je odgovornost svakog i svih nas da gradimo bolje društvo za dobrobit svih. Ukazujući na takvu institucionalnu, društvenu i moralnu odgovornost, Popović je izjavila da Crna Gora jeste mala ali je izuzetna i da zato prema njoj, kako njeni građani tako i međunarodna zajednica, svi imamo izuzetnu odgovornost.

Mila Popović je pozvana kao svjetski prepoznat stručnjak za nove globalne standarde i etičko liderstvo u domenima obrazovanja i kulture, nauke i tehnologije, ekonomije i održivog razvoja. Osnivač je EVOLving Leadership, programa za transformativno liderstvo, organizacijski razvoj i strateške konsultacije. Popović je redovna članica i članica upravnog odbora Svjetske akademije umjetnosti i nauke (World Academy of Art and Science) i članica Milenijumskog Projekta (The Millennium Project), globalnog udruženja futurista. Popović je članica Vitalnih glasova (Vital Voices), globalne mreže žena lidera, sa predstavnicama iz više od 182 zemlje, kao i ekspert za rodnu ravnopravnost pri Evropskoj Komisiji i na panelu za dodjelu Katerva nagrade, takozvane Nobelove nagrade za održivi razvoj. Popović je trenutno angažovana kao Generalnadirektorica (v.d.) Direktorata za interkulturalizam, gdje je pozvana da izgradi viziju i misiju te institucionalne jedinice u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja Suda za prekršaje u Ulcinju Anka Kekić

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis Agić koji je dobro poznatim

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno i naučno plemenito znanje nas uči kako da percipiramo

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine, zbog krivičnog djela razbojništvo. Riječ je o osobi

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”