Popović-Kingsli: Crna Gora je zemlja potencijala i može biti primjer mirnog i pozitivnog napretka i društvene kohezije

Crna Gora može da bude inspiracija i primjer napretka i mira i ima istorijsku šansu na putu ka Evropskoj uniji, poručeno je sa sastanka v.d Generalne direktorice Direktorata za interkulturalizam u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, dr Ljudmile Mile Popović i Pudže Kingsli (Pooja Kingsley),regionalne savjetnice za konflikte britanskog Ministarstva vanjskih poslova.

Popović je iskazalazadovoljstvo povodom iskazanog interesovanjabritanske Vlade za rad Direktorata za interkulturalizami Britanske ambasade izradi nove nacionalne Strategije za interkulturalizam i društvenu koheziju.

„Direktorat za interkulturalizam je jedan od ključnih institucionalnih mehanizama za unapređenje društvene kohezije za mirnodopski razvoj, na taj način stvaramo sistemski pristup pozitivnoj transformaciji društva za napredak zemlje i svih njenih građana. Zaštita ljudskih prava, insistiranje na zajedničkoj odgovornosti za budućnost, i promovisanje humanističkih vrijednostisu preduslov za ostvarivanje opšte ljudske bezbjednosti zarad istinski održivog razvoja“, istakla je Popović.

Osvrnuvši se na intenzivan rad Direktorata, Popović je upoznala prisutne sa dosadašnjim aktivnostima i dostignućima. Poseban fokus je stavljen naproces izrade Strategije za interkulturalizam i društvenu koheziju, koji se zasniva na stvaranju triključna modela interkulturalizma – miran suživot, solidarnost i su-odgovornost za zajedničku budućnost.

Kingsli se zahvalila Popović na gostoprimstvu i kazala da pozdravlja ono što je čula u vezi saradom i planovima direktorata u vezi sa daljim osnaživanjemi integracijom Crne Gorei planovima da se Crna Gora plasira kao regionalni model.

Ispred Direktorata, na sastanku je uz Popović učestvovao i savjetnik Kristjan Dukaj. Predstavnici Direktorata su upoznali Kingsli sa izazovima sa kojima se suočava Direktorat za interkulturalizam kao i sa izuzetnim mogućnostima za realizaciju punog potencijala interkulturalizma, i dodali dacilj Direktorata jeste da Crna Gora bude prepoznata kao model zemlja interkulture.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. jula, bez struje ostati sljedeća naselja:  

Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU
Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU

Predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokretsa URA i bivši predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari rekao je da će Ulcinj, ove godine, nažalost, imati jednu od najlošijih

Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad
Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad

Nevladino udruženje Lea Bar dobilo je licencu za Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u Baru. U skladu sa  standarima Sklonište je na tajnoj

Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA
Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA

Ulcinjska solana je dugi niz godina imala problema sa zadržavanjem vode. Oštećeni i zapušteni nasipi su vremenom popustili i sa vodom se nije moglo upravljati.

Početkom avgusta u Ulcinju: NASTAVAK NJEMAČKE ŽURKE
Početkom avgusta u Ulcinju: NASTAVAK NJEMAČKE ŽURKE

Nastavak prve njemačke žurke “Sladoled od malina za doručak” u Crnoj Gori predviđen je za 10. avgusta. Mjesto je isto kao ranije, Safari Beach na