Popović – Ramčilović: Vrijeme je da prevaziđemo teme koje dijele narode Balkana

Potrebne su nam nove strategije za napredak i novi modeli društvenog razvoja. Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju odličnu saradnju i treba da promovišu takav model uzajamne podrške. Naročito kroz interkulturalizam i njegov holistički, inkluzivan pristup razvoju, promovišemo vrijednosti koje nas ujedinjuju i razmjenjujemo pozitivne prakse i iskustva, saopšteno je sa sastanka v.d generalne direktorice Direktorata za Interkulturalizam Ljudmile Mile PopovićZećira Ramčilovića, ambasadora Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori.

Popović je, kako se navodi, upoznala ambasadora Ramčilovića sa aktivnostima Direktorata od svog osnivanja, i izrazila želju za saradnjom sa Sjevernom Makedonijom u dijelu unapređenja principa interkulturalizma, kulturne diplomatije i mirnodopskog razvoja.

Popović je istakla da je Direktorat za interkulturalizam, za sada, jedina državna institucija takvog tipa u svijetu.

“Upravo zbog toga, uz veliku čast imamo i veliku odgovornost. Želimo da unaprijedimo kvalitet suživota kod nas i u regionu, i stoga predlažemo da Crna Gora i Sjeverna Makedonija formiraju mješovitu komisiju za interkulturalizam”, kazala je Popović.

Ambasador Ramčilović se zahvalio Popović na posjeti, i istakao da je upravo interkulturalizam ono što je potrebno šarenolikom Balkanu, i da je potrebno da se vrijednosti i principi interkulturalizma prošire u cijelom regionu.

‘Vrijeme je da prevaziđemo teme koje dijele narod Balkana. Ova sjajna inicijativa bi bila ključna za razmjenu iskustava – ona bi značajno doprinijela kvalitetu i intenziviranju bilateralne saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije’, rekao je Ramčilović.

Društvena kohezija i integracije su, prema riječima Popović, ključ za naš opstanak i dalji razvoj.

“Od njih zavisi opšta ljudska bezbjednost, održivi razvoj i opšti društveni napredak u našim državama i u regionu, Formiranjem mješovite komisije za interkulturalizam, ojačali bi institucionalnu posvećenost ideji jedinstva u raznolikosti, ljudska prava i ljudske odgovornosti, i spremnost za budućnost, koja zahtijeva jačanje društvene kohezije za rješavanje globalnih izazova i građenje nove smjernice za ljudski razvoj. Naše dvije zemlje mogu zajedno pokazati sta je moguće izgraditi ovakvom saradnjom”, istakla je Popović.

Navodi se da Ramčilović je ukazao na to da je Sjeverna Makedonija prepoznala važnost interkulturalnog dijaloga i to demonstrirala izradom nacionalne strategije iz te oblasti još 2019. godine.

“No, Sjeverna Makedonija jos uvijek nema institucionalnu jedinicu posvećenu tim pitanjima i zato pozdravlja proaktivnu viziju Crne Gore koja je osnovala Direktorat za interkulturalizam, a kojem sada predstoji izrada nacionalne strategije za interkulturalizam”, rekao je on.

Ambasador Ramčilović je naglasio da je impresioniran brzinom i kvalitetom razvoja Direktorata i svesrdno je pozdravio inicijativu Direktorata da pokrene međunarodnu kooperaciju. Istakao je da je upravo ovakva razmjena iskustava dobra prilika za saradnju i uzajamno osnaživanje institucionalnih i društvenih kapaciteta i pozitivnih smjernica.

“Sjeverna Makedonija je ozbiljno posvećena ideji interkulturalizma i svesrdno podržavamo inicijativu za formiranje mješovite komisije za interkulturalizam. Zahvaljujem Vam na ovoj inicijativi – biće to izuzetan primjer saradnje”, zaključio je ambasador Ramčilović.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA
Zbog vožnje pod dejstvom droga: ULCINJANINU MJESEC DANA ZATVORA

Ulcinjanin Lj.M. (24) osuđen je u hitnom postupku na kaznu zatvora u trajanju od 30 dana zbog upravljanja vozilom pod dejstvom opojnih droga. Sutkinja odjeljenja

Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM
Sinoć na Maloj plaži: VEČE ZA PAMĆENJE SA DŽEJLOM I EDISOM

Ulcinjska Mala plaža 21. maja bila je epicentar sjajnih muzičkih dešavanja u organizaciji TO Ulcinj. Veče povodom obilježavanja Dana nezavisnosti otvorio je crnogorski izvođač Edis

Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE
Ljudmila Mila Popović: JEDNA JE CRNA GORA! JEDINSTVENA ZEMLJA INTERKULTURE

Univerzum je pametni dizajn u kojem vlada sinhronicitet! Sva bića, sve životne forme i svi fenomeni su u njemu međusobno povezani i međuzavisni.  Ovo duhovno

Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE
Osnovni sud Ulcinj: RAZBOJNIK OSUĐEN NA ČETIRI GODINE

Sudija Osnovnog suda u Ulcinju Artan Kroma donio je presudu kojom je optuženog N.M. (38) oglasio krivim i osudio na kaznu zatvora u trajanju od

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21