Popravljena pumpa u Djeranama: MORSKA VODA IDE PREMA SOLANI

 

PompaKasnije juče morska voda je ponovo počela da ide ka bazenima Solane, jer je konačno otklonjen kvar na pumpnom postrojenju Đerane.

Kako je saopšteno iz JP “Nacionalni parkovi”, vodni režim upumpavanja vode u Solanu biće strogo kontrolisan zbog gniježđenja ptica na pojedinim lokacijama.

U ovoj fazi planirano je puštanje vode na knetama u cilju podizanja kvaliteta hranidbene baze za ptice koje su prisutne na Solani.

Režim rada pumpi biće usmjeren samo ka bazenima koje ptice ne koriste za gniježđenje, već za hranjenje.

Dodaje se da će ovakav režim upumpavanja vode biti do 1. avgusta. Nakon toga planirano je intenzivnije upumpavanje vode sa Đerana u skladu sa biološkim potrebama ornitofaune i ukupnog biodiverziteta.

U periodu maj – jun na Solani gnijezde značajne vrste ptica, pa bi u tom periodu upumpavanje vode na tim bazenima ugrozilo sam proces gniježđenja značajnih vrsta i populacija, tako da je sprovedeni monitoring ptica koji se kontinuirano vrši dva puta na mjesečnom nivou, pokazao izuzetne rezultate uspješnosti gniježđenja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i

Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA
Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA

Da primorje pitomo utiče na senzibilitete umjetnika koji su odrasli i žive na moru, istakla je studentkinja istorije umjetnosti Tea Mandić otvarajući u nedjelju veče izložbu djela “Boje u duhu Mediterana”.

Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!
Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!

Otkrij inovativno iskustvo igranja uz PS5. Sjajna grafika i najnovije funkcije čine ovu konzolu omiljenu kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Ekskluzivne igre te čekaju, a mi garantujemo

Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO
Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da su do sada postojali gradovi, kao što su Ulcinj i Herceg-Novi, kojima se nije dalo da idu naprijed. “Iz ne znam kojeg razloga Ulcinj je bio

CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i srijedu, 22. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: Donja