Poreska uprava: MJERE PRINUDNE NAPLATE PROTIV OPSTINE ULCINJ

Miomir M. MugosaSaopstenje za javnost Poreske uprave Crne Gore.

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša održao je danas sastanak sa gradonačelnikom Opštine Ulcinj, Nazifom Cunguom i rukovodiocima opštinskim preduzeća, zbog uočenog niskog stepena poreske disipline kod istih.
Opštini Ulcinj odobren je reprogram poreskih obaveza ugovorom potpisanim 05.05.2015. godine, kojim su obuhvaćene obaveze Opštine i lokalnih preduzeća u ukupnom izunosu od 5.939.108,14 €.
Iako Opština i preduzeća redovno servisiraju reprogramirane obaveze, isti ne izmiruju tekuće obaveze, a evidentno je i kašnjenje u podnošenju poreskih prijava po osnovu zarada zaposlenih.
Opština je aplicirala za reprogram tekućih obaveza po Javnom pozivu raspisanom 15. februara 2017. godine, ali je ovaj zahtjev odbijen, jer odredbe Zakona o reprogramu predviđaju da se isti ne može odobriti poreskom obvezniku-opštini. Ukupan dug Opštine iznosio je 1.354.287,69 €, pri čemu je posljednji IOPPD obrazac podnijet za januar 2017. godine, pa je Poreska uprava preduzela mjeru prinudne naplate donošenjem rješenja kojim se nalaže poreskom obvezniku izmirenje obaveze u roku od 10 dana, nakon čega je naplaćen iznos od 84.902,60 €.
Kada su u pitanju obaveze lokalnih preduzeća, za sedam preduzeća – Vodovod i kanalizacija, Komunalne djelatnosti, Agencija za izgradnu Ulcinja, RTV Ulcinj, Centar za kulturu Ulcinj, JP za uzgoj i zaštitu divljači i Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju „Sirena“, odobren je reprogram duga u ukupnom iznosu od 2.172.435,64 €. Sva navedena preduzeća izmirila su u propisanom roku jednokratnu uplatu po donijetim rješenjima o reprogramu, ali ista ne podnose redovno IOPPD obrasce, što znači da kasne sa izmirivanjem novih obaveza.
Rukovodstvo Opštine i lokalnih preduzeća na sastanku je upoznato sa odlučnošću Poreske uprave da neselektivno sankcioniše neizmirivanje poreskih obaveza, zbog čega će i ovi obveznici biti predmet mjera prinudne naplate u skladu sa ovlašćenjima koje Poreskoj upravi omogućavaju Zakon o poreskoj administraciji i ostali poreski propisi.

Zaključeno je da se, imajući u vidu javni interes i potrebu funkcionisanja lokalne samouprave, mora u najhitnijem roku pronaći model za efikasno i održivo poslovanje Opštine i opštinskih preduzeća, uz redovno izmirivanje obaveza prema državi, a isto se odnosi ne samo na Opštinu Ulcinj, već na kompletan sistem lokalne samouprave.
Kako je sastanak bio prilika i da se analizira poslovanje privrednih subjekata na teritoriji Opštine Ulcinj, kod kojih se bilježi izuzetno nizak stepen poreske discipline, prepoznata je i naglašenja potreba mnogo aktivnijeg i efikasnijeg doprinosa nadležnih lokalnih službi u sankcionisanju sive ekonomije, posebno u dijelu izdavanja odobrenja za obavljanje djelatnosti pružanja ugostiteljskih usliga u domaćinstvima, putem kojih privrednici zaobilaze zakonske propise i izbjegavaju plaćanje poreskih obaveza na ostvarene prihode.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari:

Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU
Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU

Tokom vikenda, 25. marta u Makedoniji, Ohrid, održan je Međunarodni tekvondo turnir “Ohrid Open 2023” koji je okupio oko 450 takmicara, 24 kluba iz 5 zemalja regiona. Taekwondo klub Ulcinj

U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE
U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE

U sklopu Dana Opštine Ulcinj, narednog četvrtka, 30. marta, biće održana promocija knjige “Dasma e Ulqinit” (Ulcinjska svadba) profesora Jusufa-Cufa Like. Riječ je o sveobuhvatnom djelu o identitetu ulcinjskih

G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja
G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja

Selatin Tino Voglić je treće dijete Nurije i Ćazima Voglića. Njihova kuća je bila na južnom dijelu grada,stotinak metara udaljena od mora. Izučio je stolarski zanat i od malena pomagao siromašnoj familiji.

Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI
Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u subotu veliki uspjeh u Beranama protiv domaće ekipe, lidera na tabeli druge crnogorske fudbalske lige. Oni su ekipu „Berana“ savladali rezulatom 1:0 golom centrarfora