Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39
Prenosimo (Monitor) Canka: REVOLUCIJA U ALBANIJI IZVEDENA OLOVKOM‏ - Ulcinj info

Prenosimo (Monitor) Canka: REVOLUCIJA U ALBANIJI IZVEDENA OLOVKOM‏


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 39

Rezultati nedjeljnih parlamentarnih izbora nijesu bili neočekivani samo za lidera demokrata i odlazećeg premijera Saljija Berišu, već i za pobjednike, predsjednika Socijalističke partije i novog premijera, Edija Ramu, i njegovu koaliciju lijevog centra.

 
Sve je ličilo opštenarodnom plebiscitu. Praktično cijela Albanija, od juga do sjevera, glasala je isto u nedjelju. Socijalistička partija Edi Rame i njegova „Koalicija za evropsku Albaniju“ trijumfalno je pobijedila čak i u onim mjestima gdje je Berišina Demokratska partija već dvije decenije bila neprikosnovena. To se dakako odnosi na sjever zemlje, prije svega na Skadar. Čak je i u tom gradu Rama odnio pobjedu, što je značilo da je zemlja ujedinjena i odlučna po pitanju Berišinog slanja u političku penziju. Plebiscitarna podrška naroda, koja iznosi gotovo dvije trećine mjesta u Parlamentu, zadala je praktično posljednji udarac podjelama sjever-jug na kojima se uvijek održavala vlast u Albaniji. Isto tako je značajno da će ubjedljiva pobjeda socijalista značiti da, bar još nekoliko godina, zemlja neće biti u permanentnoj političkoj krizi zbog podjele na dva nepomirljiva politička bloka.
Da je Beriša šokiran ovim ishodom pokazuje činjenica da ni tri dana od završetka izbora nije komentarisao rezultate. Kako javljaju albanski mediji, u depresiji je i njegova bliska saradnica Jozefina Topali, dosadašnja predsjednica Parlamenta. Za demokrate tek predstoji buran period unutrašnje tranzicije partije koja je obilježila 23 godine postkomunističke diktature u „zemlji orlova“.
Njihov neprikosnoveni lider u čitavom tom periodu bio je upravo Beriša, poznati hirurg još u Enverhodžinoj Albaniji. On je 1992. godine izabran za predsjednika države, a pet godina kasnije smijenjen je u pobuni naroda zbog propasti piramidalnih banaka. Osam godina kasnije Beriša se trijumfalno vratio na vlast postajući premijer, dok je 2009. godine (tada već sumnjivo) pobijedio napravivši postizbornu savez sa Socijalističkim pokretom za integraciju (LSI) Iljira Mete. Sada se Meta, bivši premijer, ponovo vratio u staro jato i u koaliciji sa Ramom osvojio čak četiri puta više mandata u albanskom parlamentu nego što ih je do sada imala njegova partija.
Posljednji Berišin mandat obilježili su arogantnost, teške zloupotrebe, korupcija, privatizacija nacionalnih resursa, usporavanje evropskog puta Albanije. Zemlja je beznadežno tonula u sve veću ekonomsku i političku krizu, a Beriša, njegova porodica i klanovi se bogatili. Uz to, Beriša je cijelu kampanju personalizovao, pa su ovi izbori praktično postali referendum o njegovoj vladavini. Početkom aprila ankete su pokazivale da njegova Demokratska partija ima zaostatak od oko pet odsto za Ramom, da bi samo desetak dana pred izbore taj procenat porastao za tri puta.
No, to nije obeshrabrilo Berišu da uloži sve resurse u odbranu svoje vlasti. Obećavao je nove puteve, mostove, na desetine hiljada novih radnih mjesta, isplatu 13-e plate zapošljenima u državnoj službi, veće penzije. „Ali, građani Albanije su 23. juna odlučno rekli ’Dosta više!’ (Mjaft me!) politici nepotrebnih tenzija, konfrontacije među političkim strankama, kontroli ustavom propisanih nezavisnih institucija, galopirajućoj korupciji i nedostatku novih produktivnih ideja koje bi društvo vodile naprijed“, ocjenjuje politički analitičar Hamdi Jupe. On dodaje da je Beriša postao personifikacija starog sistema i ometač razvoja zemlje, pravi politički fosil.
Konstatujući da je Beriša opstajao na podjeli u lijevom bloku, Jupe je ocjenio da je najveći pobjednik ovih izbora, ipak, građanin Albanije. „Strah od manipulacija, političko ubistvo na sam dan izbora, zgađenost Berišinom propagandom i umor od njegove preduge vladavine probudila je Albance i oni su ćutnjom izveli revoluciju koja je gvozdenom metlom pomela ne samo Berišu već i berišizam kao albanski politički fenomen“, kaže analitičar Mero Baze.
Rama, koji za nekoliko dana puni 49 godina, je već nagovjestio da će biti novi premijer. Njegove izjave su veoma umjerene, nema u njima trijumfalizma niti želje za osvetom. „Čestitam Beriši na svemu dobrom što je uradio za Albaniju i želim mu sve najbolje u privatnom životu“, izjavio je Rama u utorak veče obraćajući se javnosti i svojim pristalicama.
Taj francuski đak, slikar i publicista zna dakako što mu je činiti. Građani su mu dali puno povjerenje, ali su i očekivanja velika. Analitičari uvijek navode da je Rama u tri mandata bio izuzetno uspješan gradonačelnik Tirane, koju je od jedne neugledne prijestonice transformisao u istinsku metropolu. I guru „crnogorske ekonomske škole“ je svojim studentima pokazivao slajdove „evropske Tirane“.
Sada je Edi Rama najmoćniji čovjek u Albaniji, gdje su od njega, možda, moćniji samo mediji. Upravo su oni, svojom hrabrošću i profesionalnošću, najviše doprinjeli padu dekadentnog Berišinog režima, dok su građani Albanije snagom svoje slobodne volje otvorili novu stranicu u istoriji te napaćene zemlje.
A osim Beriše i njegovih pristalica ovim ishodom su jednostavno šokirani i Albanci u zemljama regiona, uključujući i one u Crnoj Gori. Jer, većina ovdašnjih Albanaca i posebno njihovih političkih lidera su uvijek preferirali demokrate, dok su im se socijalisti činili „bliski zvaničnoj Grčkoj“. Zato su nakon uspjeha Rame i Mete uslijedili muk i nepovjerenje, što znači da se i na ovom primjeru potvrđuje nedoraslost i nezrelost trenutnih političara da shvate procese i nužnost promjena čak i u toj zemlji.
Mustafa CANKA

0 Responses

 1. Analiza je sasvim nepotpuna..slabo poznavnje prilika u Albanskoj politickoj sceni.Najbolji primjer je citiranje anlaiticara Mero Baze, koji je poznati protivnik Berishe i predvodnik zute stampe u Albaniji.Rama uopste nije bio usspjesan gradonacelnik Tirane, osim u prvom mandatu,.on je poznat za betoniranje Tirane,ne donosenje urbanistickih planova,podrzabvnja gradjevinske mafije, za losu infrastrukturu i za fakt sto za 11 godina njegove vladavine nije postavio semafore u Tirani..Potrebna je dublja i slozenija analiza da bi se dao pravi razlog gubitka Berise na izborima.Postavlja se pitanje zasto se DPS raduje smjeni Berise, indikativno je sto se i nasi politicari i analiticari utrkuju pokazivati isto.

 2. Ne bi se slozio za vecinom konstatacija u tekstu..kao npr..”Za demokrate tek predstoji buran period unutrašnje tranzicije partije koja je obilježila 23 godine postkomunističke diktature u „zemlji orlova“…govoriti o postkomunistickoj diktaturi u zemlji gdje se vlast za 23 godine mijenjala 3 puta?..sto bi trebali reci o Crnoj Gori..ili ” Zemlja je beznadežno tonula u sve veću ekonomsku i političku krizu,”..kad se zna da po posljednjim izvjestajima MMF, Albanija je bila jedina zemlja Balkana koja je uspjesno izbjegla recesiju..takodje Berrisa nije obecavao nove puteve, vec ih je izgradio kao niko na Balkanu..za samo 4 godine otvorio 4 tunela od po 6 km..izgradio vise od 10.000 km putne infrastrukture..Takdoje Rama nije francuiski djak, vec izjeglica u Francuskoj i propali slikar..Slazem se sa Lorikom da je potrebna dublja analiza koja bi dala realnije razloge gubitka Berise

 3. @Mentor
  Oko diktature se nijesmo razumjeli: Misli se na diktaturu komunisticku. Niposto kasnije.
  Upravo je taj mentalni sklop, shvatanje da zemlja ne smije da dozvoli da ponovo ima nekog malog, smijesnog diktatora, bar maleckog Envera Hodzu, bila razlog tako masovnog glasanja protiv Sali Berishe!
  Mi to moramo razumjeti. Oni, koji su u prethodne dvije decenije osjetili cari slobode, ne zele da trpe takve tipove. Posljednjih godina Berisha je postao bahat, osion, grub, podgrijavao podjele…
  Nije ni mogao zamisliti da ce mu se ovo desiti, jer je postao opijen vlascu. Tri dana je cutao!? Ej, covjece, on! Nije mogao sebi doci!?
  Zalosno je da mi to ne razumijemo, i da mi ne zelimo od njih uciti.
  Ja sam veoma ponosan na tu zrelost i odlucnost gradjana Albanije.
  Volio bih da to ovdje vidim.
  A sto se tice Rame, nisam neki njegov ljubimac, ali je ipak u njegovo vrijeme Tirana postala velegrad.
  Kao sto je istina da je mnogo puteva gradjeno u vrijeme Berishe. I to ce se pamtiti svakako.
  Ali, zemlja mora dalje, naprijed, novim snagama. Dosta je bilo 5+8.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju