Press Ministarstva finansija: DRŽAVNA KASA JE PUNA, OVE GODINE RAST 3.4 ODSTO

“Državna kasa je puna i takva situacija će se prema pokazateljima nastaviti i narednih mjeseci”, kazao je ministar finansija Aleksandar Damjanović na konferenciji za novinare koju je održao sa svojim saradnicima u Podgorici.

On je rekao da u državnom trezoru danas ima 137,8 miliona eura bez zlatnih rezervi, a sa njima 204 miliona.

“Prema preliminarnim podacima za sedam mjeseci su ostvareni prihodi budžeta od 1,44 milijarde eura što je za 363,7 miliona ili 33,7 odsto više nego u istom periodu prošle godine, odnosno za 256,4 miliona ili 21,6 odsto više od plana. U prvih pola godine ostvaren je suficit od 169 miliona eura i to bez povećanja osnovnih poreskih stopa”, kazao je Damjanović.

On je kazao da se povećava i isplata novca za kapitalni budžet, i da je on sada na nivou iz prethodnih godina izuzimajući tadašnje rashode za autoput. Naveo je i da postoji višak prihoda i kada bi se izuzeli vanrednih prihodi iz donacija EU i po osnovu ekonomskog državljanstva, tako da ne stoje primjedbe da višak novca postoji samo zbog tih prihoda.

Damjanović je kazao da neto državni dug na kraju juna iznosi 3,75 milijardi eura i da on vrijedi 58,19 odsto BDP.

“Državni dug je sada ispod mastrihtskih kriterijuma od 60 odsto BDP-a, tako da više ne spadama u visoko zadužene države. To je zasluga ove Vlade. Neto državni dug na kraju 2021. godine iznosio je 73,2 odsto BDP-a, a na kraju 2022. 67,5 odsto BDP-a. Prema Zakonu o budžetu država se ove godine mogla zadužiti do 600 miliona eura, a da sada je od toga iskorišćeno 100 miliona eura za vraćanje starih dugova. Sve ostale obaveze izmirivane su iz redovnih prihoda. Kako sada stvari stoje sigurno neće biti potrebe za zaduženjima do oktobra i sve obaveze koje do tada dospijevaju moći će da se plate iz redovnih prihoda. Da li će na kraju godine biti potrebno zaduženje zavisi od procjene da li je potrebno da povećamo depozit pred ulazak u narednu godinu, kazao je Damjanović.

On je naveo da su godinu započeli sa svega 46 miliona eura gotovinskog depozita.

“Obezbjeđeno je povećanje zarada u javnom sektoru , zdravstvu prosvjeti, socijalnoj zaštiti, policiji, čime je direktno očuvan životni standard velike grupe zaposlenih i socijalni mir u kontekstu inflacije na globalnoj sceni. Slijedi uvećanje zarada za sudije i tužioce”, kazao je Damjanović.

On je naveo da je za mandat ove Vlade prosječna neto zarada povećana sa 783 na 906 eura, a prosječna penzija sa 328 na 406 eura.

Kazao je da su godišnje isplate iz fonda za obeštećenje povećane sa dva na deset miliona, kao i da će naredne godine biti isplaćeno 20, i da će sve obeštećenja time biti isplaćena za dvije do tri godine, a ne za 20-30 godine kao što je ranije bilo predviđeno.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija dr Agron Ibrahimi kazao je da su nastavljeni dobri makroekonomski trendovi.

„Uz ovoj godini imaćemo rast 3,4 %, a u naredne tri godine prosječno oko tri odsto“, dodao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju