Primorski: KAKO JE PORODICA DOLLAKU “UMREŽILA” TRI PRIVREDNE DJELATNOSTI

Porodica Dollaku razvija  porodični posao,  “temelji” su u  maslinjacima nadomak Ulcinja, a  od poljoprivrede, građevine do turizma posvećenost poslu se uči od malih nogu.

Od kada znam za sebe porodica Dollaku se bavi maslinarstvom. Imamo maslinjake u naselju Bašbuljuk između Valdanosa i Ulcinja, kaže za Primorski portal mladi menadžer Gent Dollaku. Kako su  „umrežili“  tri privredne grane i šire porodični biznis.

 -Maslinarstvo  je tradicija starih ulcinjskih porodica, sastavni dio života. Masline su hranile moje pretke. Otac je nasledio od đeda 100 stabala maslina. Bavimo se proizvodnjom maslinovog ulja. Danas nam je to posao koji čuva duh tradicije, a primarno se bavimo  građevinom i turizmom. Otac je počeo građevinom, pa smo proširili djelatnost i na turizam, navodi sagovornik Primorskog portala.

U turističkom objektom u Dubravi jedan od proizvoda koje se nudi gostima je domaće maslinovo ulje.

-To je i mogućnost da mi plasiramo naše maslinovo ulje. Gosti iz zapadne Evrope su oduševljeni kad probaju domaće proizvode. Lokalni proizvodi za turiste su gastronomska „poslastica“. Mnogi gosti naše maslinovi ulje ponesu i kao suvenir, ponosno ističe Dollaku.

Na pragu smo početka još jedne  berbe maslina. Kakav je rod maslina u maslinjacima u Bašbuljuku?

-U našim maslinjacima je sorta žutice. Prošla godina je bila odlična, ova godina je dobra. U maslinjacima radi naša porodica. Kad se završi turistička sezona, počinje berba maslina i proizvodnja maslinovog ulja, objašnjava Dollaku.

Turizmom, dodaje naš sagovornik, porodica Dollaku se počela baviti nakon pandemije Covid 19.

-S obzirom da se bavimo građevimom sagradili smo objekat kad nam se ukazala mogućnost da kupimo atraktivnu lokaciju  na prvoj liniji do mora u Dubravi. Za sada, objekat je otvoren oko četiri mjeseca, od 20. maja do početka oktobra. Gosti su uglavnom iz Zapadne Evrope. Ove godine imamo značajan porast gostiju iz Velike Britanije, njih je 40 %  u našim smještajnim kapacitetima, kazao je Dollaku.

Mlad ste čovjek. Bavite se poljoprivredom, uz oca i građevinom, četiri godine i turizmom. Koja privredna grana je Vaš favorit?

-Građevinom se bavi uglavnom otac. Kao mlad čovjek dajem prednost turizmu. Komunikacija sa ljudima , to je zaista lijepo. Biram turizam. Zadovoljni gosti su moje zadovoljstvo, zaključio je Gent Dollaku.

(Primorski, Biljana Dabić)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju