Priština: PREMIJER ABAZOVIĆ I MINISTAR GJEKA GOVORILI NA REGIONALNOM SAMITU

Predsjednik Vlade Dritan Abazović govorio je u ponedjeljak na događaju pod nazivom  „Samit Zapadnog Balkana za borbu protiv rasne diskriminacije“, koji je organizovao Kabinet predsjednika Vlade Republike Kosovo.

Događaj je otvorio premijer Kosova Albin Kurti, a Abazović se obratio učesnicima putem video linka na panelu pod nazivom “Napori regiona u borbi protiv rasne diskriminacije”.

Premijer Abazović je kazao da je ubijeđen da će diskusija doprinijeti regionalnoj saradnji, te afirmaciji temeljnih načela propisanih Međunarodnom konvencijom o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije.   


“Veoma je važno prepoznati značaj regionalne saradnje na ovom polju, sa posebnim akcentom što brže integracije zemalja regiona u Evropsku uniju. Nadam se da će iz današnje diskusije proisteći konkretni zaključci kako bi se što odlučnije i efikasnije stalo na put rasnoj diskriminaciji” zaključio je on.

Istovremeno je ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka na ovom skupu kazao da Crna Gora ima dobar zakonodavni okvir u oblasti antidiskriminacije, a postojeći dodatno inovira izradom novog krovnog Zakona o zaštiti jednakosti i zabrani diskriminacije.

„Ključni cilj naših strateških politika u oblasti socijalne inkluzije Roma i Egipćana kao najmarginalizovanije zajednice u društvu je poboljšanje socio-ekonomskog i pravnog položaja Roma i Egipćana u Crnoj Gori, kroz izgradnju inkluzivnog i otvorenog društva zasnovanog na borbi i eliminisanju svih oblika diskriminacije, anticiganizma i siromaštva“ saopštio je Gjeka.


Đeka je rekao da Crna Gora svoje nacionalne politike usmjerava u pravcu jačanja primjene antidiskriminatornih zakona, te da saradnja između zemalja i institucionalnih mehanizama da se konstantno snaži i uvezuju kontakti zaduženi za sprovođenje predmetnih politika.

Nacionalni koordinator za praćenje i implementaciju Strategije socijalne inkluzije Roma i Egipćana u Crnoj Gori za 2021-2025.Sokolj Beganaj, predstavio je pozitivne primjere i neophodne aktivnosti koje se preduzimaju u cilju borbe protiv svih oblika diskriminacije i borbe protiv anticiganizma, dodavši da najbolji primjer u toj borbi jeste podrška Vlade Crne Gore i državnih institucija, koji se ogleda i kroz nedavno održanom ministarskom sastanku zemalja Zapadnog Balkana o integraciji Roma u Podgorici.

Sa Samita je poručeno da samo udruženim naporima zemalja Zapadnog Balkana možemo suzbiti pojavu diskriminacije prema svim marginalizovanim grupama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U PETAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u petak, 9. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula, Gač,

Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!
Ostvari zaradu bez ikakvih ulaganja!

I kad mislite da ne može bolje, može. Bonus dobrodošlice u Meridianu je pojačan! Naime, od 01.09., svi novoregistrovani korisnici meridianbet.me sajta, biće nagrađeni sa 5€ bonusa i čak 200 besplatnih

GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
GP URA: KOJE INVESTICIJE SE PLANIRAJU U DRŽAVNOM BUDŽETU ZA NAREDNU GODINU NA TERITORIJI OPŠTINE ULCINJ
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri