Privredna komora: Apel poslovnoj zajednici da donacijama olakša položaj ukrajinskih izbjeglica 

Delegacija Evropske unije i Privredna komora Crne Gore pozvale su poslovnu zajednicu da se priključi akciji pomoći ukrajinskim izbjeglicama u Crnoj Gori, tokom sastanka održanog 6. aprila u Privrednoj Komori.

Na sastanku predsjednice Privredne komore Crne Gore dr Nine Drakić i šefice delegacije EU Oane Kristine Pope ocijenjeno je da Crveni krst radi svoj posao na zbrinjavanju oko 6.000 izbjeglih iz ratom zahvaćene Ukrajine, ali je potrebna podrška u obezbjeđivanju osnovnih životnih namirnica, te opreme i hrane za bebe.

Predsjednica Drakić istakla je da je Privredna komora uz pismo podrške uputila  i finansijsku pomoć kolegama iz ukrajinske Privredne komore, te da će dalje angažovano djelovati kako bi podstakla kompanije da u što većoj mjeri podrže aktivnosti našeg Crvenog krsta. Zaključeno je da je Privredna komora spremna da pruži logistiku za podršku koju bi opredijelili crnogorski privrednici, uz podsjećanje da kanali pomoći već funkcionišu posredstvom ukajinske Ambasade u Podgorici i Crvenog krsta Crne Gore.

Tokom razgovora je razmatran uticaj aktuelne globalne krize na ekonomska kretanja u Crnoj Gori. Istaknuta je neohodnost brze reakcije donosilaca odluka i deblokada instituitucija, kako bi se negativni efekti krize, koji se prije svega ogledaju u rastu cijena na tržištu, ublažili u interesu crnogorske privrede  i građana.

Ambasadorka Popa je apostrofirala da izazove sa kojima se susrijeće Crna Gora dijele sve evropske države, te da je raduje evidentan oporavak crnogorske ekonomije u odnosu na početak pandemije.

Sagovornice su razgovorale i o važnosti kreiranja robnih rezervi da bi se amortizovale nestabilnosti na  tržištu, kao i o izazovima zbog trenutno onemogućenog uvoza brašna iz Srbije.

Poseban osvrt napravljen je na temu realizacije zajedničkih projekata Crne Gore i sistema EU podrške. Ambasadorka Popa istakla je da je Privredna komora važan partner u evropskom integracionom procesu Crne Gore i značajan činilac ekonomskog razvoja.

S tim u vezi, predsjednica Drakić je istakla da je podrška prije svega potrebna proizvodnom sektoru, koji je preduslov diversifikacije i održivog ekonomskog razvoja. Naglasila je i da je kvalitetna infrastruktura važna pretpostavka u ovom procesu, i posebno apostrofirala potrebu unapređenja konkurentnosti Luke Bar. Ocjenjeno je da je malim i srednjim preduzećima potrebna pomoć i u procesu digitalne transformacije, kao i u sprovođenju Zelene agende.

Tokom sastanka najavljeno je održavanje drugog Sajma EU projekata koji organizuju Privredna komora Crne Gore i Kancelarija za evropske integracije, te proslave Dana Evrope u organizaciji EU.

U radu sastanka učestvovali su i predstavnici EU kancelarije Ana Stanišić Vrbica i Domagoj Denačić, generalni sekretar Privredne komore MItar BajčetaDragoljub Bulatović, savjetnik predsjednice Privredne komore, te direktorica Sektora za projekte Tanja Radusinović.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Đeka Majkama Srebrenice: VI STE I NAŠE MAJKE
Đeka Majkama Srebrenice: VI STE I NAŠE MAJKE

  Ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Crne Gore Fatmir Đeka je u četvrtak sa predstavnikom Građanske alijanse Milanom Radovićem darovao maramu (šamiju) Majkama Srebrenice   “Kažu da

Ulcinj: PREDSTAVLJEN LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH OPŠTINE ULCINJ
Ulcinj: PREDSTAVLJEN LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH OPŠTINE ULCINJ

Danas smo pred zvaničnicima Lokalne samouprave, javnih institucija i drugih aktera, predstavili dokument LOKALNI PLAN ZAPOŠLJIVOSTI MLADIH.   Ovaj plan predstavlja dodatnu vrijednost za Opštinu Ulcinj,

Coca Cola HBC Crna Gora: PREZENTACIJA EKOLOŠKE KAMPANJE “UHVATI ČIST TALAS” U PONEDJELJAK U ULCINJU
Coca Cola HBC Crna Gora: PREZENTACIJA EKOLOŠKE KAMPANJE “UHVATI ČIST TALAS” U PONEDJELJAK U ULCINJU

  U periodu od jula do septembra kompanija Coca-Cola HBC Crna Gora, zajedno sa preko 15 partnera iz državnog sektora, lokalne administracije, NVO sektora i ugostitelja, po treći put realizuje projekat

CZIP: NA SOLANI NEMA MJESTA PARTIJSKIM INTERESIMA
CZIP: NA SOLANI NEMA MJESTA PARTIJSKIM INTERESIMA

Saopštenje za javnost Centra za zaštitu i proučavanje ptica. Pozdravljamo odluku Ministarstva ekologije i Opštine Ulcinj da zajedničkim snagama osnuju privredno društvo koje će ubuduće upravljati osjetljivim

I narednih dana izuzetno toplo: JUČE U ULCINJU REKORD – 37,7 STEPENI
I narednih dana izuzetno toplo: JUČE U ULCINJU REKORD – 37,7 STEPENI

Zbog tropskog talasa i izuzetno visokih temperatura na snazi je narandžasti meteoalarm, a narednih dana biće ekstremno vruće, dok će tokom vikenda živa u termometru dostizati blizu 40 stepeni Celzijusove