Priznanje za “Palatu Venecija”: DOBILI EKO-SERTIFIKAT EU

 

Palata VenecijaHotel „Palata Venezia“ u Starom gradu u Ulcinju je dobio međunarodni sertifikat Ekološki znak Evropske unije.

Hoteli koji nose eko-oznaku s logotipom „zeleni cvijet“ priznati su kao objekti koji vode najveću brigu o životnoj sredini na svom području, prenosi agencija Mina-business.

“Oznaka je potvrda da hotel u praksi sprovodi ekološki koncept rada, štedi energiju i vodu, brine se o očuvanju prirodnog okruženja, radi na promociji održivog saobraćaja i na redukciji stvaranja otpada”, navodi se u saopštenju Ministarstva održivog razvoja i turizma, Globalnog fonda za zaštitu životne sredine – GEF i Kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

Sertifikat potvrđuje da se u objektu racionalno koriste energenti, sredstva za rad i da se njihova provjera vrši po tačno utvrđenim procedurama.

“Sama izgrađenost objekta mora imati sve potrebne kontrolne tačke i razvijen model za uštedu energije. Isto tako, sertifikat se odnosi na sortiranje, razvrstavanje i selektivno prikupljanje otpada u hotelu. U eko hotelima jela se uglavnom pripremaju po tradicionalnim receptima, od domaće proizvedenih proizvoda, s lokalnog područja. Širenje ekološke svijesti među osobljem i gostima hotela cilj je kojem teže svi eko hoteli. Prednosti posjedovanja eko-znaka za hotele su višestruke. Eko-znak pokazuje i dokazuje visok kvalitet i brigu o životnoj sredini, smanjenje potrošnje resursa kao što su voda, energija i smanjenje količine otpada dovodi i do smanjenja troškova – dodaje se u saopštenju.

Prednosti se ogledaju i u opredjeljenju za očuvanje životne sredine što znači zdrav smještaj, zdravu ishranu i zdravo okruženje za goste i zaposlene, te time direktno utiče na njihovo zadovoljstvo i doprinosi ispunjenju njihovih očekivanja, a eko-znak doprinosi boljem kvalitetu usluge i jača poziciju na tržištu te razlikuje hotele koji ga posjeduju od ostalih hotela.

– Glavni preduslov uspjeha i sve veće popularnosti eko-znaka i ekološkog smještaja su upravo gosti. U društvu je sve prisutnija svijest o potrebi očuvanja životne sredine i borbe protiv klimatskih promjena, a s tim je povezana sve izraženija želja pojedinaca za aktivnom ulogom u očuvanju prirode. Projekat Razvoj niskokarbonskog turizma, koji realizuju Ministarstvo održivog razvoja i turizma i UNDP, u saradnji sa Nacionalnom turističkom organizicijom, podržava uvođenje međunarodnih sertifikata Ekološki znak EU i Travelife za hotele i apartmane – ističe se u saopštenju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Predsjednički kandidat J.Milatović u srijedu u Ulcinju: SASTANAK SA PREDSJEDNIKOM OPŠTINE I TRIBINA SA GRAĐANIMA
Predsjednički kandidat J.Milatović u srijedu u Ulcinju: SASTANAK SA PREDSJEDNIKOM OPŠTINE I TRIBINA SA GRAĐANIMA

Kandidat za predsjednika Crne Gore Jakov Milatović će u srijedu, 29. marta, posjetiti opštinu Ulcinj. On će tom prilikom razgovarati sa predsjednikom Opštine Omerom Bajraktarijem i njegovim saradnicima.

Policija: UHAPŠEN STARAC ZBOG TRGOVINE LJUDIMA
Policija: UHAPŠEN STARAC ZBOG TRGOVINE LJUDIMA

Policija je preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, došla do sumnje da su H.Q. (77) i A.P. (18) izvršili krivično djelo trgovina ljudima, te je po nalogu tužioca H.Q. uhapšen. “Naime, H.Q. se

Ulcinj: U SUBOTU DAN OPŠTINE
Ulcinj: U SUBOTU DAN OPŠTINE

Dan Opštine Ulcinj se, po Statutu lokalne samouprave, proslavlja prve subote u aprilu, što znači da će ove godine to biti 1. aprila. Tim povodom će tokom cijele ove sedmice biti organizovano niz značajnih

CEDIS: U UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: U UTORAK BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u utorak, 28. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: -u terminu od 8:00 do 15:00 sati: Zoganje, Donja Briska

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari: