Prof. dr F.Biber o knjizi A.Čauševića: Djelo značajno za albansku zajednicu u Crnoj Gori

Nakon što je prevedna na albanski jezik, knjiga „Albanska manjina u Crnoj Gori: Između saradnje i podređenosti” autora Almira Čauševića  prevedna je i na crnogorski jezik.

Poznati analitičar prof. Dr.phil.Florian D. Biber iz Centra za jugoistočne studije u Gracu u predgovoru za knjigu koja istražuje političku participaciju albanskih manjinskih partija ističe da je studija impresivna na nivou detalja istraživanja.

U predgovoru knjige prof. dr Florian Biber navodi sljedeće:

„Tokom posljednjih decenija, učešće nacionalnih manjina u političkim institucijama bila je važna tema istraživanja manjinskih prava i međunacionalnih odnosa, posebno u postjugoslovenskim zemljama. Početna istraživanja su se fokusirala na formalno predstavljanje, odnosno na to kako su manjine uključene u institucije. Tek posljednjih godina istraživanja razmatraju efikasno učešće, odnosno u kojoj mjeri su manjine u stanju da oblikuju odluke institucija i unapređuju i rješavaju probleme koji tište manjine. Iako su manjine dobro zastupljene u većini institucija, uključujući vlade i parlamente, istraživanja u postjugoslovenskim državama uglavnom sugerišu da je njihov efekat ograničen. Često, predstavnici manjina u parlamentu su pasivni ili u nemogućnosti da unaprijede manjinska prava. Ovo je često rezultat ograničene moći i kooptiranja manjinskih partija i njihovih predstavnika od partija većine. Uključivanje manjina je rezultat napora da se poveća vladajuća većina ili da se pošalje signal evropskim institucijama, posebno EU, da je vlada posvećena medjuetničkoj saradnji i uključivanju.

Vlade se rijetko oslanjaju na manjinske partije za svoju većinu, ograničavajući moć predstavnika manjine u parlamentu. Predstavnici manjina, pogotovo kada su u opoziciji, imaju manje prostora da utiču na donošenje odluka. Ovo je manje učestalo kao rezultat otvorene diskriminacije protiv manjina, ali je do slabosti institucija. Posebno, parlamenti su često slabi i mogućnost predstavnika manjina da oblikuju i predlože svoju legislativu je ograničen. Vlade oblikuju veći dio legislative i politika koje parlament usvaja bez puno uticaja predstavnika manjina“.

Kao osvrt na knjigu “Albanska manjina u Crnoj Gori: Između saradnje i kolaboracije” ističe:

„Ova studija Almira Cauševića dodaje važnu dimenziju u ovo polje istraživanja. Uopšteno, nedovoljno je učešće manjina istraživano u Crnoj Gori. Odnosi manjine i većine u Crnoj Gori su ostali relativno dobri jer nije bilo ozbiljnog etničkog konflikta i uključivanje manjina u Vladu i javnu administraciju se desilo postupno i bez formalnih pravila kao što je Ohridski Sporazum u Sjevernoj Makedoniji ili Ustav Kosova. Ova studija je impresivna na nivou detalja istraživanja. Ono nudi autentične činjenice koje podvlače relativno ograničen učinak predstavnika albanske manjine u parlamentu Crne Gore u donošenju zakona i prolaznosti predloženih amandmana (iako su bili dio vladajuće koalicije). Kao dodatak analizi parlamentarnog rada, studija uključuje intervjue sa prošlim i sadašnjim predstavnicima Albanaca u parlamentu i  anketiranje 350 Albanaca u Crnoj Gori. Rezultati pokazuju skroman nivo povjerenja u albanske političke partije.

Istraživanje donosi zaključak da je uticaj albanskih političkih partija bio skroman, imajući u vidu fragmentiranu političku scenu albanskih političkih partija i njihovu blisku saradnju sa vladajućom partijom od koje zavise.

Ovo su važna saznanja, kao što studija podvlači da je uprkos relativno velikom broju Albanaca u ulozi poslanika u parlamentu i uključivanju u nekoliko vlada, učinak veoma skroman.

Pošto se Crna Gora suočava sa prvom promjenom vladajuće partije od pada komunizma, pitanje je kako može albanska zajednica da ostvari interese svoje zajednice u kontekstu prava manjina i kako Albanci mogu učestvovati u neetničkim ili multietničkim partijama. U ovom smislu, studija sugeriše da je postojeći model inkluzije u parlamentu i Vladi kroz jednu ili nekoliko albanskih manjinskih partija doprinio do ograničenih rezultata. Kao takva, studija je važan doprinos budućim debatama o efektivnoj participaciji Albanaca i ostalih manjina u političkom sistemu Crne Gore“.

Knjiga je dostupna na engleskom, albanskom i crnogorskom jeziku. Prevod i štampanje knjige sa engleskog na albanski i na crnogorski jezik podržao je Fond za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava u Crnoj Gori.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića
Hotel “Nobel”: Otvorena izložba “Lavirint duše” Mirka Dragovića

U Ulcinju je, u hotelu “Nobel”, u utorak otvorena izložba slika “Lavirint duše” akademskog slikara Mirka Dragovića iz Podgorice. Izložbu su otvorili mr Amer Ramusović, direktor i glavni i odgovorni

Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori
Meta izabrala Httpool by Aleph za ovlašćenog prodajnog partnera u Crnoj Gori

Podgorica, 1. decembra– Httpool by Aleph i Meta najavili su da će ove dvije kompanije sarađivati u Crnoj Gori u okviru programa ovlašćenih prodajnih partnera kompanije Meta. Ovlašćeni prodajni partneri

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIJELOVI ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u četvrtak, 8. decembra, u terminu 8 do 15 sati, bez struje ostati sljedeća naselja: dio naselja Kolomza, Pistula,

Predstavljen program Sweet December: MOŽEMO PRIVUĆI GOSTE IZ CIJELOG REGIONA
Predstavljen program Sweet December: MOŽEMO PRIVUĆI GOSTE IZ CIJELOG REGIONA

“Vjerujemo da imamo najljepšu manifestaciju koja će oživjeti Ulcinj u ovom periodu kojom možemo privući goste iz cijelog regiona”, kazali su u srijedu na predstavljanju programa manifestacije “Sweet December”

Kladionica Meridian: Fudbalski spektakl za pamćenje
Kladionica Meridian: Fudbalski spektakl za pamćenje

SPORTSKA KLADIONICA MERIDIAN OBEĆAVA FUDBALSKI SPEKTAKL – Najbolja ponuda specijala za Svjetsko prvenstvo u Kataru, najširiji spektar igara, bonusi, robni pokloni i još mnogo iznenađenja. Registrujte se