Projekat Solari: ENERGIJE SUNCA NAJVIŠE U ULCINJU

Energetska tranzicija može biti uspješna i manje bolna samo ako se u nju uključe svi akteri društva, a prije svega, građani i privreda, koji će i podnijeti najveći teret reformi. Ako je uz to pokretač tih promena državna elektroprivreda, kao što je to slučaj u Crnoj Gori, sa Elektroprivredom Crne Gore, onda imamo situaciju u kojoj istinski svi dobijaju.

Projekat Solari za instaliranje solarnih panela na krovovima domaćinstava i privrede, koji je osmislila Elektroprivreda Crne Gore (EPCG), ide korak dalje od samog pokretanja energetske tranzicije u jednoj zemlji i u okviru jedne državne energetske kompanije. Ovim programom se započinje energetska tranzicija na održiv način, a to znači kroz uključivanje građana i privrede, kako bi se svima olakšalo da prođu kroz promjene.

Osnova modela EPCG je omogućiti građanima i privredi da proizvode zelenu energiju za sopstvenu potrošnju i postanu prozjumeri. Na taj način oni u praksi vide što konkretno znači dekarbonizacija jer koriste samo zelenu energiju, ali i šta znači demonopolizacija i demokratizacija energetike jer smanjuju svoju zavisnost od velikih energetskih kompanija i postaju igrači na tržištu energije.

Građani i privreda u praksi mogu da vide šta je energetska tranzicija, a EPCG povećava proizvodnju najtraženije robe u energetskoj krizi.

EPCG, na drugoj strani, uči kako se razvijaju projekti za korišćenje obnovljive energije i obezbjeđuje dodatnu proizvodnju struje, najtraženije robe u vremenu energetske krize. Ta nova proizvodnja će joj omogućiti da smanji uvoz odnosno poveća izvoz, što su uštede i prihodi koji se mjere desetinama miliona eura.

Crna Gora na ovaj način ne samo da pokreće promjene koje su neminovne, dijelom i zbog toga što su obaveza prihvaćena Sofijskom deklaracijom da će region postati klimatski neutralan do 2050. godine, već uspijeva i da dijelom nadoknadi izgubljeno vrijeme.

Energetska kriza, koju najviše oslikava rast cijena struje za pet, šest sedam i više puta, i mogući problemi u redovnom snabdijevanju, samo su dodatno povećali značaj projekta Solari, i to tako što su pojačali motivaciju građana i privrednika. Mnoge promjene kao što su one koje nosi energetska tranzcija, a posebno one teške, lakše je sprovesti ako postoji motivacija, i to ona finansijska.

Moglo bi se reći da Crna Gora ima prirodne pogodnosti za korišćenje zelene energije. Solarni potencijal zemlje je jedan od najvećih u Jugoistočnoj Evropi. Ulcinj, na primjer, ima više od 2.700 sunčanih sati godišnje. U Njemačkoj broj sunčanih sati je od 1.000 do 1.200, a već su izgradili solarnih elektrana snage 50 GW sati.

Imajući sve to u vidu, EPCG je odlučila da domaćinstvima i firmama ponudi instaliranje krovnih solarnih elektrana, tako što će ova kompanija obaviti cio posao – uzeti kredit od oko 30 miliona eura za finansiranje radova, nabaviti opremu i instalirati je po sistemu „ključ u ruke“.

Domaćinstva i privreda dobijaju krovnu solarnu elektranu koju otplaćuju u ratama manjim od njihovog mjesečnog računa

Građani poslije toga moraju da otplate investiciju u mjesečnim ratama u narednih pet do deset godina, s tim da ta rata neće biti veća od njihovog prosječnog računa za struju. Kada se završi otplata, električna energija za potrošača, kako kažu u EPCG, postaje gotovo besplatna.

Za prosječnu krovnu solarnu elektranu od 6 kW potrebno je odvojiti oko 6.000 eura i još organizovati izradu projekta i instalaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU
Abazović: ULCINJ JE NA PRAVOM PUTU

“Raduje što smo udruženim snagama preduzeli aktivnosti kako bi sačuvali strateški važne opštinske i državne resurse, kao što su Solana, Valdanos i Ada, ali i iznikli iz pepela nekadašnje simbole grada,

Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti
Đukanović: Ulcinj je grad sa kojim se naša savremena Crna Gora s ponosom može predstaviti

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović uputio je čestitku povodom Dana opštine Ulcinj, predsjedniku Opštine Omeru Barjaktariju, predsjedniku Skupštine opštine Ardijanu Mavriću, odbornicima i svim građanima

NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”
NVO Drug: Rezultati Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora”

Stručna komisija ocijenila je radove Literarnog konkursa ,,Govor mržnje nije sloboda govora” koji je bio raspisan u periodu Decembar–Februar. Literarni konkurs je raspisan u okviru projekta ,,Prepoznaj,

CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju
CZIP: Ugrožena najvažnija kolonija ptica u Ulcinju

Velika kolonija vodenih ptica koja se nalazi u Gornjem Štoju ugrožena je nelegalnim građevinskim radovima koji se odvijaju na svega 50 metara od same kolonije. Najugroženija je, prije svega, jedina kolonija

Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ
Ulcinj: RENOVIRANA I OPREMLJENA HITNA POMOĆ

U Ulcinju je u petak svečano otvoren Zavod za hitnu medicinsku pomoć koji je renoviran i opremljen savremenom opremom. Na ovaj način zaposleni će imati bolje uslove za rad, a svi pacijenti mogućnost za