Prostor se troši: DEVASTACIJOM UGROŽAVAMO NAŠU OPSTOJNOST

Svjetska turistička organizacija održivi turizam definiše kao upravljanje resursima ostvarujući ekonomske, socijalne i estetske potrebe tako da se poštuju kulturološki integritet, osnovni ekološki procesi, biološka raznolikost i sistemi na kojima se temelji život, stvara dobrobit i blagostanje cjelokupnome društvu, uzimajući u obzir potrebe i turista i njihovih domaćina.

U tom kontekstu, održivi turizam je planirana akcija s dugoročnim ciljevima koja ne uzrokuje devastaciju okoline već uvažava ekonomske, društvene, ekološke i kulturne vrijednosti destinacije u kojoj se odvija.

Za opštinu, kakva je Ulcinj, to je najvažniji izazov. Jer, oko 80 odsto prihoda, na direktan ili indirektan način, se ostvaruje od turizma. To znači da samo jedna lošija turistička sezona ima velikog uticaja na ekonomske prilike najvećeg broja građana u ovoj opštini.

Istovremeno, prostor se, kao i doživljaji, troši. A on je, uz interkulturalnost, najznačajniji resurs Ulcinja. Stoga je održivi turizam pametno, odnosno odgovorno raspolaganje turističkim resursima – od kulturnih vrijednosti do prirodnih bogatstava, pitanje opstojnosti njegovih građana.

Dakle, Ulcinju je, kao vazduh i voda, potreban održivi razvoj. ,,Čovjek umire od hipertenzije. Razvoj baziran na osiguranju kvaliteta gostima i očuvanja dugoročne egzistencije domicilnom stanovništvu jedina je poželjna i moguća perspektiva razvoja ulcinjskog turizma i ekonomije uopšte”, poručivao nam je stari turistički radnik Džaudet-Džo Abazović konstatujući da održivost pretpostavlja življenje i iskorišćavanje resursa tako da preostane dovoljno za sve, da bogatstva koja su nam poklonjena na korištenje, moramo ostaviti u naslijeđe i onima koji će poslije nas doći.

Uostalom, prirodne ljepote ove opštine nijesu samo naše. One su državne, mediteranske, evropske, pa, ako hoćete, čak i svjetske. Zato je, na primjer, veoma veliki broj zvaničnika evropskih institucija zainteresovan za očuvanje bioraznolikosti na Solani. Tamo je registrovano preko 250 vrsta ptica, uključujući i flamingose, odnosno polovina onih koje postoje u Evropi. A Solana je, dok je postojala proizvodnja slanih kristala, bila najbolji primjer održivog razvoja, simbioze prirodne okoline i aktivnosti čovjeka. Kao takva, zapošljavala je preko 400 ljudi, bila simbol i hraniteljica Ulcinja.

Ali,  već deset godina, ona je zbog štetočinskog odnosa postala problem. Svi više su to i erozija ulcinjskih plaža, gradnja u Maslinadi, prekomjerne gužve tokom ljetnje sezone… Zato se pred donosiocima odluka prosto nameće kao prioritet realizacija projekata iz Strategije razvoja opštine do 2028. godine kako bi se Ulcinj razvijao na održiv i odgovoran način.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije zaštite životne sredine, održivog razvoja i turizma u opštini Ulcinj, koji finansira Ministarstvo kulture i medija, iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove Ministarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića.

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi