R.Ratković: BEZ STABILNE VLADE NEMA USPJEŠNE TURISTIČKE SEZONE

Turistička sezona samo što nije počela, očekuje se oporavak, međutim bez stabilne države, odnosno njenih vitalnih institucija (vlada, parlament, sudstvo i tužilaštvo, centralna banka, zdravstvo i osiguranje…) nije moguće uspješno funkcionisanje privrede, a posebno turističke, upozorava dr Rade Ratković, dekan Fakulteta za biznis i turizam iz Budve.

On je za Pobjedu kazao da su nam skoro dvije godine većina institucija u stanju paralize i pod nelegitimnim i nezakonitim uticajem inostranog faktora iz političke, državne, medijske i crkvene sfere.

 Reforme

“Potrebno je hitno uspostavljanje legitimne privremene vlade conditio sine qua non stabilizacije privrednih i turističkih tokova i pripreme za slobodne izbore u uslovima reformisanog izbornog zakonodavstva po evropskom modelu. Lokalni izbori su zakazani za jun, tako da će predsezona i početak glavne turističke sezone biti obilježeni izbornom atmosferom”,  kaže Ratković.

Napominje da ćemo opet turiste čekati pored glasačkih kutija i uz uobičajene izborne tenzije, što nije odlika ljubaznih domaćina.

“Ali nije nam prvi put. Dakle, što prije izabrati vladu i kompletirati institucije, kako bi proradio sistem upravljanja državom i aktivna makroekonomska politika. Važno je da se ta stabilizacija desi u roku od mjesec, kako bi se posvetili pripremi za sezonu 2023. godine, odnosno za adekvatan nastup na organizovano evropsko turističko tržište, jer su narednih tri do pet mjeseca ključni za uspjeh organizovanog turizma iduće godine”, poručuje Ratković.

Objašnjava da su institucije važan dio preduzetničkog trougla: vlasnik, preduzetnik i država.

“Država je u preduzetništvu zadužena da održava stabilnost i vodi ekonomsku politiku”, poručuje Ratković.

Pošto smo izgubili ukrajinsko i bjelorusko tržište, po njemu, moramo animirati – druga tržišta, ali smatra da smo ove godine zakasnili za ,,jača“ tržišta.

” Crna Gora je po geografskom položaju izrazita mediteranska avio-destinacija, dakle destinacija organizovanog turizma za najjače emitivne izvore Evrope. Za ovu godinu smo propustili sve šanse za ozbiljniju penetraciju na organizovano evropsko turističko tržište, ali zato trebamo odmah nakon formiranja nove vlade programski i aktivno raditi na repenetraciji na organizovano turističko tržište za narednu i naredne godine “, kaže dr Ratković napominjući da ne treba zapostaviti ni direktni buking i globalne elektonske distributivne sisteme.

“Dobitna kombinacija su organizovani i direktni buking. Ako bude mira na globalnom planu i u našem regionu i državi, onda možemo očekivati nešto dolazaka sa evropskih tržišta, ali ni približno kao 2019. godine, a još manje kao ostale mediteranske turističke zemlje, uključujući i Hrvatsku, kao jednu od najuspješnijih. Region će ove sezone ponovo biti dominantan, ali na njemu ne možemo imati ekonomski održiv turizam”, poručuje Ratković.

Kratka sezona

Smatra da ćemo se, silom prilika, ove godine pretežno bazirati na region, ali sa nepovoljnim ekonomskim rezultatima i kratkom turističkom sezonom.

“Naš turizam može biti održiv samo na dominantnom učešću u hotelskom turističkom prometu Zapadne Evrope, kao što je slučaj kod svih turističkih zemalja Mediterana. I kada kriza prođe, istočna tržišta (rusko, ukrajinsko, bjelorusko…) mogu imati sekundarni karakter pretežno naslonjen na nekretnine u svojini njihovih građana. Tržište regiona može biti baza za privatni smještaj, kao što su domaćinstva, sekundarno stanovanje, hoteli i pansioni nižih kategorija… “poručuje Ratković. Ističe da su jasna usmjerenja data u našem zaboravljenom marketing planu iz 2018. godine koji treba ažurirati, ali su njegove ključne postavke i danas veoma aktuelne.

A za buduće ministarstvo turizma ima poruke.

“Ako se to ministarstvo formira i adekvatno ekipira, onda će sigurno prvi korak biti ažuriranje marketing strategije, odnosno marketing plana iz 2018. godine i provođenje ključnih elemenata marketing plana za tekuću i narednu turističku sezonu. Paralelno sa tim treba raditi na uvođenju novog destinacijskog menadžmenta zasnovanog na javno – privatnom partnerstvu i klasterskoj organizaciji, kako bi turizmom upravljali turistički stejkholderi i državne službe, a ne političke partije, kojima sadašnji sistem omogućava da turističke organizacije budu politički plijen izbornih pobjednika “, poručio je Ratković.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI
Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI

Dana 01-02.10.2022.god. u Tirani, održan je međunarodni turnir “Albania open 2022” u olimpijskom sportu taekwondoa, nivoa G2/E2 koji služi za prikupljanje bodova za svjetsku rang listu, samim

Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa
Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa

    Sportska kladionia Meridian pripremila pravuposlasticu za sve ljubitelje sportskog klađenja– Pronađi Meridianpay, uplati depozit iaktiviraj 20% bonusa za cjelokupno sportsko klađenje

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: – u terminu od

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje nekoliko poslednjih godina uvijek prelazi

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna