Radio Slobodna Evropa: ALBANIJA POSTALA KONKURENCIJA ULCINJU

 

Panorama Jadran. Mala plazaIako je prošla polovina turističke sezone u Crnoj Gori, sa ulcinjske rivijere se ovih dana moglo čuti da je na tom dijelu crnogorskog primorja sezona tek sad počela.

Predsjednik Udruženja zakupaca ulcinjskih plaža Prelja Škrelja je uz takvu ocjenu, koja govori o padu posjete, skrenuo pažnju da se značajan dio tradicionalnih ulcinjskih gostiju sve češće opredjeljuje za odmor u Albaniji što otvara pitanje – da li Albanija postaje sve snažnija konkurencija Crnoj Gori, prije svega, Ulcinju.

“Da li je Albanija komplementarna ili konkurentna crnogorskom turizmu”, bilo je pitanje koje su turistički poslenici postavili njemačkom profesoru Martinu Šnajderu, autoru Strategije razvoja turizma Crne Gore do 2020. godine.

“Crna Gora je trenutno prilično ispred Albanije”, odgovorio je Šnajder uz upozorenje: “Ako ne poboljšate turističku ponudu, Albanija će Crnoj Gori postati velika konkurencija”.

Ovu crticu je za Radio Slobodna Evropa ispričao direktor Turističke organizacije Ulcinj Fuad Hadžibeti naglasivši da je taj razgovor vođen još 1998. godine.

“Albanija nam je konkurencija kada su u pitanju gosti sa Kosova”, kaže Hadžibeti i dodaje da su cijene usluga i poljoprivrednih proizvoda u Albaniji niže.

“Naše prednosti su bezbjednost, prirodne ljepote, infrastruktura, kultura stanovništva, ali nema dileme da se naš turizam mora transformisati. Moramo ga podići na viši nivo da bi se gosti niže i srednje platežne moći, prije svega iz Makedonije i Kosova koji idu u Albaniju, vratili kod nas”, ocjenjuje Hadžibeti.

Ulcinjski novinar Mustafa Canka kaže da je mnogo turističkih privrednika u Albaniji prethodno radilo u Italiji i Grčkoj, nakon čega su naučeno implementirali u sopstveni biznis u domovini.

“Albanija je napravila veoma velik iskorak na cijeloj svojoj obali nešto dužoj od 350 km. S druge strane, u Ulcinju ništa značajno nije napravljeno. Mi nijesmo u stanju da napravimo jednu običnu dionicu puta od Ulcinja prema graničnom prelazu Sukobin od 13,5 km koja već godinama predstavlja usko grlo”, ističe Canka dodajući da se u Ulcinju, umjesto unapređenja infratstrukture – nazaduje.

“Jasno je da će mnogi gosti iz Kosova i Makedonije radije izabrati Albaniju nego Ulcinj. Iz Prištine se do Drača, Sarande ili Valone stiže za dva sata, jezik ne predstavlja problem, a da ne pominjem cijene smještaja i prehrane koje su u Albaniji mnogo niže nego u Crnoj Gori”, kaže Canka.

Cjenovna konkurentnost očigledna

Lonely Planet je najveći izdavač štampanih i elektronskih turističkih vodiča na svijetu. Prema podacima ove relevantne kuće, cjenovna konkurentnost Albanije u odnosu na Crnu Goru je očigledna.

Kako navodi Lonely Planet, osnovni dnevni troškovi turista u Albaniji se kreću od 50 do 100 eura, a u Crnoj Gori od 85 do 185 eura.

Primjera radi, dvokrevetna soba u srednjerangiranom hotelu u Crnoj Gori košta od 50 do 100 eura, a u Albaniji od 40 do 60 eura. U Albaniji se može ručati ili večerati po cijeni od 10 do 15 eura, za razliku od Crne Gore gdje ručak u restoranu košta od 8 do 30 eura.

Direktor Turističke organizacije Ulcinj Fuad Hadžibeti, govoreći o ulcinjskoj rivijeri, kaže da cijene smeštaja nijesu problematične.

“U odnosu na Jadranske destinacije, uključujući ostatak crnogorskog primorja, Hrvatsku i Italiju mi imamo niže cijene, ali se ipak cijene plažnih usluga, za suncobane i ležaljke, moraju smanjiti. Za to su najveće primjedbe, a ne za smještaj. U odnosu na ostale destinacijeu regionu, u Ulcinju se za cijenu smještaja dobija više nego što je plaćeno”, navodi Hadžibeti.

“Sve turističke bitke gubimo na svom terenu”, ističe novinar Mustafa Canka koji pored previsokih cijena vidi i druge probleme u ulcinjskom turizmu.

“Moramo da obnovimo infrastrukturu, da ulažemo mnogo više u obnovu zapuštenih i devastiranih hotela i naročito u nove oblike turizma. Ponuda je veoma slaba, a poznato je da se želje i potrebe turista dnevno mijenjaju”, zaključuje Canka.

(RFE, Esad Krcić)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!
Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!

Otkrij inovativno iskustvo igranja uz PS5. Sjajna grafika i najnovije funkcije čine ovu konzolu omiljenu kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Ekskluzivne igre te čekaju, a mi garantujemo

Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO
Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da su do sada postojali gradovi, kao što su Ulcinj i Herceg-Novi, kojima se nije dalo da idu naprijed. “Iz ne znam kojeg razloga Ulcinj je bio

CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i srijedu, 22. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: Donja

Memoradum o saradnji sa Eko fondom – Fokus na čišćenju Port Milene
Memoradum o saradnji sa Eko fondom – Fokus na čišćenju Port Milene

Predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari i izvršni direktor Fonda za žaštitu životne sredine Crne Gore (Eko fond) Draško Boljević potpisali su Memorandum o saradnji kojim je planirana saradnja na realizaciji

Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“
Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“

Vlada Crne Gore na sjednici u ponedjeljak, kojoj je predsjedavao premijer Dritan Abazović, dala je saglasnost Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zaključi Aneks sporazuma sa kompanijom “Royal“