Reagovanje: NAJUSPJEŠNIJA POSLOVNA GODINA U ISTORIJI EPCG

EPCG AD Nikšić osjeća potrebu da se oglasi povodom netačnih i zlonamjernih navoda koji su navedeni u današnjem izdanju POBJEDE, a prenijelo ih je nekoliko portala.

Odavno se u crnogorskim medijima nije pojavio tekst koji obiluje tako netačnim podacima i zlonamjernim konstatacijama kao što je slučaj sa uratkom koji potpisuje J. R, a objavljen je danas u „Pobjedi“. Nijesmo iznenađeni činjenicom da ovaj medij pribjegava neutemeljenim i malicioznim istupima prema našoj kompaniji i, šire gledano, cijeloj EPCG Grupi, s tim što smo, javnosti radi, dužni predočiti nekoliko važnih činjenica.

Krenimo redom.

 1. Nije tačan navod „Pobjede“ da je na računu „nula“, kad je samo na računu EPCG blizu 60 miliona EUR, s tim što u januaru, usljed naplate električne energije koja je prodata u decembru, očekujemo preko 70 miliona EUR.

 

 1. Nije tačna računica „Pobjede“ u vezi sa porezima i doprinosima za decembarske zarade. EPCG je u pretplati za poreze i doprinose, a decembarska zarada se – to je baš elementarna stvar – obračunava u januaru.

 

 1. Nije tačna ocjena „Pobjede“ o tome da se loše rukovodi firmom. O poslovnim rezultatima najbolje govori činjenica da se, u posljednje tri godine, otkako je na čelu EPCG novo poslovodstvo, dva puta obara rekord u pogledu poslovnog rezultata. O sumnjama „stručnjaka, medija i političara“ najbolje govori činjenica da sve veći broj završava na listi zvijezda SKY aplikacije, tako da ćete dozvoliti da izrazimo sumnju u njihove namjere.

 

 1. Nije tačan navod „Pobjede“ da su potrošene desetine miliona na projekat Solari 5000+ i da se projekat Solari 3000+ loše pokazao. Naprotiv. Uspjeh projekta Solari 3000+ je bio uslov za pokretanje Solara 5000+, a za prvu fazu tog projekta je, zbog visoke likvidnosti EPCG, uzevši u obzir i visoke kamatne stope na zaduženja, utrošeno pet miliona, dok se za ostale faze upravo traži model saradnje sa relevantnim domaćim i međunarodnim partnerima.

 

 1. Nije tačna tvrdnja „Pobjede“ da su izmještanje Ćehotine i ekološka rekonstrukcija TEP-a projekti koji se sprovode bez biznis plana. Naprotiv, oba projekta su od vitalnog značaja za energetski sektor i ekonomiju Crne Gore i izvode se kako bi se održala stabilnost rada RUP-a i TEP-a. Sama ekološka rekonstrukcija izvodi se u skladu sa najvećim međunarodnim standardima i donijeće, između ostalog, i toplifikaciju Pljevalja.

 

 1. Nije tačan navod „Pobjede“ da je kupovina imovine Željezare loš i nepromišljen poslovni potez, jer je za 20 miliona EUR kupljena imovina vrijedna preko 50 miliona EUR, a biznis plan, za koji tvrdite da ne postoji, uredno je prezentovan javnosti, a tih 20 miliona EUR je „ulaganje u Direkciju“ koje se neosnovano pokušava predstaviti kao neka sumnjiva radnja.
 2. Nije tačna teza „Pobjede“ da se zarade u EPCG-Solar-Gradnja DOO isplaćuju s računa EPCG, a sam razvoj te kompanije se, i na regionalnom nivou, prepoznaje kao vizionarski i uspješan, o čemu govori i činjenica da smo ugradili predviđeni broj MW, kao i da smo time pružili mogućnost građanima da, shodno filozofiji „proizvodi tamo gdje trošiš“, steknu znatno povoljniju finansijsku poziciju.
 3. Nije tačan iskaz „Pobjede“ da su povećani gubici na distributivnoj mreži. Štaviše, oni se smanjuju iz godine u godinu, pa su sa 12,39% u 2021. smanjeni na 11.62% u 2022. godini, a tokom prvih jedanaest mjeseci 2023. godine iznose 10.61%. Dobrim poslovim odlukama, zaštitili smo i CEDIS, ali i krajnje kupce, jer smo novom politikom popusta praktično neutralisali posljedice odluka REGAGEN-a o povećanju regulatorno dozvoljenog prihoda za CEDIS.
 4. Nije tačna ni tvrdnja da su trojica rukovodilaca „slupala“ automobile, jer nalazi vještaka ne upućuju na tako nešto, a famozni „audi 5“, prema nalazima vještaka iz 2021. godine, ne vrijedi 54 hiljade nego 14 hiljada EUR.
 5. Nije tačno ni da se izvozom kamufliraju loše poslovne odluke, nego je berzansko poslovanje jedan od temelja tržišne orijentacije svake firme, pa i EPCG. Veća proizvodnja u 2023. godini nam je omogućila da saldo uvoz/izvoz bude pozitivan i na rekordnom nivou kada je u pitanju finansijsko vrednovanje ove energije. Ostvareni uvoz u tekućoj godini iznosio je 436,3 GWh vrijednosti 61,5 miliona EUR, a izvoz 1.326,2 GWh vrijednosti 182,4 miliona EUR.
 1. Nije tačno ni da su zarade zaposlenih prenaduvane, jer ti troškovi iznose oko 8% ukupnih poslovnih rashoda, što je mnogo manje nego u regionalnim i evropskim kompanijama tog nivoa, a povećanje u apsolutnim brojkama je, kao i u drugim kompanijama u Crnoj Gori, u značajnoj mjeri, uslovljeno i opštim povećanjem u sklopu projekta ES #1.
 1. Nije tačno da je cijena uglja povećana za 11 eura, nego je, novim ugovorom, definisano da se poveća sa 33 na 35 EUR po toni, ali uz uslov da kalorična vrijednost bude povećana sa 9.200 na 9.300 kJ/kg, a da minimalna ne bude ispod 7.400 kJ/kg, dok je ranije bila 7.000 kJ/kg. Nadalje, autorka veli da je RUP potpisao ugovor sa EPS-om, koji je loš po RUP, a dobar po EPS, a ugovor raskida EPS? Impresivno logiciranje, zaista.

Zaključno, u svjetlu prezentovanih informacija, čitaocima ostavljamo da sami izvuku zaključke o kvalitetu informisanosti i namjera autorke J. R, a EPCG će svakako preduzeti adekvatne pravne mjere protiv svih lica odgovornih za kampanju širenja neistina kojima se nanosi šteta našoj kompaniji.

 

 

VAŠA ELEKTROPRIVREDA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA
Centar za socijalni rad: UZ PODRŠKU PRIVREDNIKA OPREMLJENA POSEBNA PROSTORIJA

U prostorijama Centra za socijalni rad – Područna jedinica Ulcinj u petak je uz pomoć humanih ljudi, donatora (privrednika) iz opštine Ulcinj, adaptirana posebna prostorija koja će se koristiti za

CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa
CZIP: Vjetar u leđa nelegalnoj gradnji i uništenju važnih staništa

Ukoliko bez dozvole gradite objekat koji ugrožava najvažniju koloniju ptica u Ulcinju – ništa ne brinite,  tu su crnogorske institucije da zdušno podrže nelegalni rad! Veoma jasnu i glasnu poruku

Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU
Kulturne znamenitosti i baština u funkciji turizma: DIO OKVIRA VAŽAN NA EVROPSKOM NIVOU

Ulcinj je najstariji grad na Jadranu. Na njegovoj teritoriji nalaze se dva antička grada: ulcinjski Stari grad i Šas (Svač). I oni su vazda bili interkulturni, što je najveći društveni kapital ove opštine.

Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE
Edukativna radionica: ŠTO ZNATI O ZEMLJOTRESIMA I ŠTO RADITI KADA SE DOGODE

Učenici ulcinjskih osnovnih i srednjih škola su u četvrtak u Velikoj sali Opštine Ulcinj prisustvovali edukativnoj radionici na temu “Sve što nijesmo znali o zemljotresima i šta raditi kada se dogode”.

TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA
TO: VEOMA DOBRA POSJETA U ULCINJSKIM HOTELIMA

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi 2826 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, odlična je posjeta u hotelima, gdje je evidentirano 1.876 turista, dok je u privatnom smještaju