Realizacija projekta: ZAJEDNO DO PROSTORA JEDNAKOSTI

1cProjekat ,,Zajedničkim radom stvaramo prostor za jednakost“je podržan od strane Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore, a ima za cilj podizanje svijesti kod djece i mladih o multikulturalnosti, jednakosti i toleranciji u Ulcinju.

Naime, naš grad je zaista primjer suživota različitih vjera, kultura i nacija, međutim, primijetno je da postoje i određene barijere među nama. One su naročito zabrinjavajuće kada su u pitanju mladi, jer su podložni različitim uticajima koji mogu stvoriti podjeleu kasnijem životu. Prviefektiovakvih uticaja, mogu se uočiti u starijim razredima osnovnih škola, kada mladi počinju da budu svjesni sebe i ljudi oko sebe. Tada, pod različitim uticajima (kućno vaspitanje, društveni uticaj, međusobno nerazumijevanje…)počinju da se stvaraju podjele po nacionalnom, etničkom, vjerskom ili nekom drugom osnovu, što dovodi do stvaranja razdora među njima. Iako škole i druge institucije rade na prevladavanju ovih razlika, rezultati još uvijek nijesu zadovoljavajući.

Iako razlike postoje i uvijek će postojati, ukazivanje na njihove pozitivne strane i stvaranje pozitivnog ambijenta za djecu i mlade, umnogome može doprinijeti njihovom istinskom razumijevanju i prevladavanju.

Do sada je organizovano mini anketiranje učenika kao i  četiri interaktivne i kreativne radionice sa mladima iz O.Š. ,,Boško Strugar“.Radionice su imale za cilj zbližavanje i poboljšanje komunikacije među mladima ali i njihovo upoznavanje sa međusobnim sličnostima i razlikama, multikulturalnosti, važnosti jezika i komunikacije, kao i potrebom za tolerancijom. Na ovim radionicama, mladi su imali priliku da se kroz druženje i interaktivne igre, bolje upoznaju, razumiju iumanje ,,jaz“ koji je do sada postojao među njima.

U narednom periodu planirano je anketiranje većeg broja učenika. Takođe, održaće se još četiri radionice kojima će se zaokružiti ciklus edukacija, nakon čega slijedi obrada anketnog materijala i objavljivanje brošure. Ona će sadržati rezultate anketiranja ali i listu preporuka koja će biti dostavljena osnovnim školama u Ulcinju u cilju podsticanja dodatnog angažmana na promovisanju multikulturalnosti, jednakosti i tolerancije.

Sprovođenje projekta je povjereno koordinatorki Ivani Dašić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine

Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“
Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“

  Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim Sars marketima. Akcija na istaknute proizvode važi od 20.03. DO ISTEKA ZALIHA! Besplatna dostava na kućnu adresu:

Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru
Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije ,,Bank of America“ (BofA), odnosno direktorima za tržišta

Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU
Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su rasvijetlili dva slučaja obijanja u Pašinoj džamiji i lišili slobode E.Š. (34) iz Republike Albanije, saopšteno je iz Uprave policije. Kako se navodi, osumnjičenom

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i