Recomont i EP “Ozon”: SAKUPLJALI AMBALAZU NA PLAZAMA

“RECOMONT DOO” operater ambalažnog otpada” i Ekološki pokret ,,OZON” su u periodu od 26. jula do kraja avgusta realizovali projekat ,,Selektivno sakupljanje ambalažnog otpada i edukacija” čiji je cilj bio doprinos uspostavljanju pravilnog sistema upravljanja ambažalnim otpadom i edukacija korisnika plaža o separatnom odlaganju ambalažnog otada i reciklaži.Projekat se realizovao na u opštinama Herceg Novi, Budva, Tivat i Ulcinj, na plažama sa Plavom zastavicom Njivice, Queen of Montegro, Plavi horizont, Safari beach a promoteri koji su bili angažovani na njemu ostvarili su neposrednu komunikaciju sa preko 2.000 turista i podijelili 400 promotivnih majica kao nagrade za odgovoran odnos prema životnoj sredini.

Za vrijeme boravka promotera na plažama, pet vikenda tokom jula i avgusta u vremenu od četiri sata, turisti su u namjenske posude, čije je postojanje, jedan od uslova za dobijanje Plave zastavice, pravilno odložili preko 5.000 komada ambalažnog otpada, od čega je najviše bila pristutna plastična ambalaža.

Partneri na projektu imaju u planu i da pažljivo analiziraju cijeli sistem upravljanja ambalažnim otpadom na plažama sa Plavom zastavicom, od sakupljača otpada dobiju podatke o ukupnim količinama koje su generisane na prostoru na kom je realizovan projekat, kako bi dali preporuke kako unaprijediti stanje i povećati efikasnost svih učesnika.

Ovaj projekat se u Herceg Novom, Tivtu i Budvi se upotpunjavao sa projektom ,,Svaka limenka se računa”, čiji je nosilac Fondacija Recan iz Beograda, a gdje su RECOMONT DOO i OZON takođe partneri a koji je tretirao amabalažu od aluminijuma, odnosno limenke I gdje su takođe postignuti odlični rezultati kako u broju animiranih turista tako i u sakupljenim količinama, koje su pojedinci mogli sami tretirati u namjenskim presama.RECOMONT i Ekološki pokret ,,OZON” su na projektu angažovali studente, u najvećoj mjeri sa Metalurško-tehnološkog fakulteta, koji  tokom studija i uče o upravljanju otpadom, što je još jedna vrijednost jer su ti mladi ljudi imali mogućnost da kroz upotpune teorijska znanja i daju ideje kako da se stanje u dijelu uspravljanja ambalažnim otpadom unaprijedi. 

Ulcinj treba da iskoristi mogućnosti reciklaže

Na Velikoj plaži u Ulcinju postoji veliki potencijal za valorizaciju ambalažnog, ali i drugih vrsta otpada koji se mogu ponovo upotrijebiti.

Ogroman broj turista, velika površina plaža, pristupni putevi, solidna infrastruktura kada su posude za selektivno odlaganje otpada u pitanju, naročito na plažama sa Plavom zastavicom kao što je Safari beach, sve su to više nego dobri preduslovi da se selektivnim prikupljanjem otpada i njegovim daljim tretmanom kroz proces reciklaže iskoriste značajne količine koje se generišu tokom ljetnjeg perioda, naročito tokom avgusta mjeseca kada je špic sezone.

Želja nam je da već sledeće godine pomognemo da se napravi akcioni plan za upravljanje ambalažnim otpadom na tom prostoru, uz uključivanje reciklera i javnog komunalnog preduzeća u sami proces planiranja, kako bi mogli na kraju preciznim podacima provjeriti naše tvrdnje i dokazati da je riječ o ozbiljnom potencijalu koji se ne bi smio podcjenjivati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i

Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA
Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA

Da primorje pitomo utiče na senzibilitete umjetnika koji su odrasli i žive na moru, istakla je studentkinja istorije umjetnosti Tea Mandić otvarajući u nedjelju veče izložbu djela “Boje u duhu Mediterana”.

Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!
Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!

Otkrij inovativno iskustvo igranja uz PS5. Sjajna grafika i najnovije funkcije čine ovu konzolu omiljenu kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Ekskluzivne igre te čekaju, a mi garantujemo

Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO
Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da su do sada postojali gradovi, kao što su Ulcinj i Herceg-Novi, kojima se nije dalo da idu naprijed. “Iz ne znam kojeg razloga Ulcinj je bio

CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i srijedu, 22. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: Donja