Regionalni vodovod: UZ PRISUSTVO MINISTRA, OBILJEZEN SVJETSKI DAN VODA

Regionalni VodovodSvjetski dan voda, 22. mart, obilježava se od 1993. godine saglasno preporukama Konferencije Ujedinjenih nacija o zaštiti životne sredine i održivom razvoju. Cilj obilježavanja Svjetskog dana voda je podsjećanje na značaj vode za život i zdravlje, ali i skretanje pažnje na činjenicu da dio svjetske populacije nema dostupnost čistoj pijaćoj vodi.

Povodom Svjetskog dana voda, ministar održivog razvoja i turizma, g. Pavle Radulović, posjetio je izvorište i vodozahvat „Bolje sestre“ kojim gazduje JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“. Tokom posjete, ministar je obišao postrojenje za vodu u sklopu kojeg se nalazi i postrojenje za dezinfekciju vode ultravioletnim zracima, kao i internu laboratoriju za ispitivanje kvaliteta vode, koja je opremljena najsavremenijim instrumentima za kontrolu kvaliteta vode. U ovoj laboratoriji, u toku 2016. godine analizirano je 18.916 različitih parametara kvaliteta, pa voda sa izvorišta Bolje sestre zadovoljava visoke standarde kvaliteta. Predstavnici JP „Regionalni vodovod crnogorsko primorje“ upoznali su ministra Radulovića sa funkcionisanjem sistema i planovima za unaprjeđenje rada u daljem periodu.

Vidno zadovoljan predstavljenim načinom i dinamikom funkcionisanja regionalnog vodovodnog sistema, te sveukupnim upravljanjem jednim ovako kompleksnim infrastrukturnim objektom, ministar Radulović je s ponosom istakao ovaj uspjeh državnog menadžmenta koji ukazuje na kapacitativnost državnog sistema u Crnoj Gori, te izjavio da JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ predstavlja jedan od najsvjetlijih primjera održivog razvoja u sektoru vodosnabdijevanja u Crnoj Gori.

Ovom prilikom, ministar Radulović je skrenuo pažnju na činjenicu da je od 2006. godine u Crnoj Gori posebna pažnja posvećena vodosnabdijevanju i kvalitetu voda, pa je, iz kreditnih sredstava dobijenih na osnovu sporazuma Vlade Crne Gore i međunarodnih finansijskih institucija (EIB, EBRD, KfW i Svjetska banka), sredstava pretpristupnih fondova EU i sopstvenim sredstvima, realizovan veliki broj projekata kojima je unaprijeđena postojeća i izgrađena nova infrastruktura za vodosnabdijevanje i odvođenje i tretman otpadnih voda.

U ovom periodu je, naveo je ministar Radulović, izgrađeno i rehabilitovano oko 150 km vodovodne mreže i oko 190 km kanalizacione mreže uz gradnju pratećih objekata kao što su pumpne stanice i rezervoari. Takođe, izgrađena su i postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mojkovcu, Žabljaku, Kotoru i Tivtu, Budvi i Nikšiću iobnovljeno postrojenje u Podgorici, dok se očekuje završetak izgradnje postrojenja u Herceg Novom i Šavniku, kao i nastavak izgradnje u Pljevljima i Beranama. Takođe, u ovoj godini, očekuje se početak izgradnje novog postrojenju za tretman otpadnih voda u Podgorici, kao i realizacija sličnih projekata za koje je urađena tehnička dokumentacija.

Svakako, jedan od najznačajnijih infrastrukturnih projekata realizovanih u periodu od obnove nezavisnosti Crne Gore, je nastavak izgradnje i završetak I faze regionalnog vodovodnog sistema za Crnogorsko primorje, dužine oko 135 km kojim se voda doprema do svih šest opština Crnogorskog primorja.

Visina uloženih sredstava u realizaciju navedenih projekata (ne računajući projekte čija je realizacija u toku) procjenjuje se na iznos od preko 250 miliona eura, od čega je za nastavak izgradnje regionalnog vodovodnog sistema uloženo oko 82 miliona eura.

 Informativna služba JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Opština: NOVI IZGLED ULCINJSKE ČARŠIJE

Predsjendik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari je saopštio da je rekonstrukcija ulcinjske Čaršije projekat koji će potpuno promijeniti centar grada, odnosno dio od Trga maslina pa do Džamije Namazdjah. “Najbitniji dio projekta jeste izmjena i unifikacija

Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”
Karate klub “REI”: Ekipa kadeta najbolja na “Pljevla Open 2023”

Karate klub “REI’’je prošle subote učestvovao na 17. Medjunarodnom karate turniru “PLEVLJA OPEN 2023” u Pljevljima. Takmičari KK “REI ‘’ još jednom su dokazali da su najboli takmičari:

Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU
Taekwondo klub Ulcinj: OSAM MEDALJA SA TURNIRA U OHRIDU

Tokom vikenda, 25. marta u Makedoniji, Ohrid, održan je Međunarodni tekvondo turnir “Ohrid Open 2023” koji je okupio oko 450 takmicara, 24 kluba iz 5 zemalja regiona. Taekwondo klub Ulcinj

U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE
U čevtrtak: PROMOCIJA VRIJEDNE KNJIGE PROF. JUSUFA LIKE

U sklopu Dana Opštine Ulcinj, narednog četvrtka, 30. marta, biće održana promocija knjige “Dasma e Ulqinit” (Ulcinjska svadba) profesora Jusufa-Cufa Like. Riječ je o sveobuhvatnom djelu o identitetu ulcinjskih

G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja
G.Karamanaga: Veslima od Šibenika do Ulcinja

Selatin Tino Voglić je treće dijete Nurije i Ćazima Voglića. Njihova kuća je bila na južnom dijelu grada,stotinak metara udaljena od mora. Izučio je stolarski zanat i od malena pomagao siromašnoj familiji.

Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI
Velika pobjeda „Otrant Olympica“: SAVLADAN U GOSTIMA VODEĆI TIM NA TABELI

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u subotu veliki uspjeh u Beranama protiv domaće ekipe, lidera na tabeli druge crnogorske fudbalske lige. Oni su ekipu „Berana“ savladali rezulatom 1:0 golom centrarfora