Remzi Ljani: U ALBANIJI NIKO NE PRICA O „VELIKOJ ALBANIJI“

Albanija podržava nezavisnost Kosova, ali ne razmišlja o opciji takozvane „Velike Albanije“. Nijedna politička partija u Albaniji se ne zalaže za tako nešto.

To je nešto što više čujemo van Albanije, ističe za beogradski dnevnik “Danas” Remzi Ljani, izvršni direktor Albanskog medijskog instituta, uoči zvanične posete albanskog premijera Beogradu, najavljene za 22. oktobar, odgovarajući na pitanje kakav je zvaničan stav Albanije o ideji formiranja „Velike Albanije“.

Lani, koji je nedavno boravio u Beogradu kao učesnik Beogradskog bezbednosnog foruma, ocenjuje da je poseta Edija Rame prva poseta albanskog premijera Beogradu u poslednjih sedam decenija te da je to veoma važno za odnose dve zemlje.

– Ne mislim, međutim, da predstavnici Srbije i Albanije nisu imali komunikaciju i ranije, naprotiv, posle rušenja režima Slobodana Miloševića ove dve zemlje održavaju redovne kontakte. Samim tim, ovom posetom se ne započinje nova era u odnosima dveju zemalja, već se sumira i utvrđuje šta je sve postignuto do sada. Odnosi između Srbije i Albanije konstantno napreduju. Saradnja je prilično unapređena i to nije važno samo za naše dve zemlje, već i za čitav region – navodi naš sagovornik.

Kakvi su do sada bili međusobni odnosi i koje su to oblasti u kojima bi se mogla razviti intenzivnija saradnja?

– Postoji napredak u nekim oblastima – ekonomiji, energetici, privredi, ali s druge strane saradnja nije dovoljno razvijena u drugim oblastima, kao što su kultura i sport. Takođe, postoji i intenzivna saradnja civilnog društva. Dakle, odnosi Srbije i Albanije nisu možda kao što bi mogli da budu, ali su svakako prilično uznapredovali u poslednjih skoro 15 godina.

I Srbija i Albanija su na putu ka članstvu u EU. Kako mogu jedna drugoj pomoći?

– Da, obe zemlje su kandidati za članstvo u EU – Srbija je otpočela pregovore, Albanija još na to čeka. To je proces na kome je, mislim, bolje raditi zajedno i sarađivati. I to važi za sve zemlje – Albaniju, Srbiju, Makedoniju i Crnu Goru. Svi treba da radimo zajedno na tom procesu. Prošlo je vreme kada smo radili jedni protiv drugih i sada je trenutak da sarađujemo. Možda se ne slažemo u mnogim, ozbiljnim stvarima, kao što je Kosovo, ali iz ugla evropskih integracija svi smo na istom putu i moramo da radimo zajedno.

Kako konkretno možemo da sarađujemo na tom putu?

– Moramo da učimo na osnovu iskustava jedni od drugih. Srbija je na tom putu više napredovala i mi moramo da na osnovu toga shvatimo da Albanija mora da radi više i brže. Takođe, svi možemo da učimo na osnovu iskustava Hrvatske i Slovenije, koje su već članice EU.

Šta mislite da li bi za region bilo bolje da uđe u kompletu u EU ili svaka zemlja pojedinačno?

– To je veoma interesantno pitanje. Svi sanjamo o „velikom prasku“ kada ćemo svi biti u EU. Međutim, svaka zemlja ima specifične probleme i različite programe koji propisuju na čemu sve treba raditi. Ući u paketu u Uniju ne zvuči kao loša ideja, ali ne verujem da će se tako desiti.

Kakvi su odnosi Albanije i Kosova?

– Odnosi Albanije i Kosova su sada odnosi dve države i oni su veoma dobri. Mi smo strateški partneri. Kosovo veoma brzo napreduje u mnogim pravcima i ne predstavljaju pretnju ni prema kome.

Da li i kako Albanija pomaže Kosovu?

– Imamo veoma razvijene ekonomske odnose. Treba imati u vidu da je u obe države reč o istom narodu, o Albancima, na Kosovu se gledaju albanske televizije, čitamo knjige na istom jeziku… Samim tim, Albanija dosta lobira za Kosovo u međunarodnoj zajednici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine