Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36
Resulbegovic (SDP): ULCINJ ZASLUZUJE BOLJE I POSTENIJE UPRAVLJANJE - Ulcinj info

Resulbegovic (SDP): ULCINJ ZASLUZUJE BOLJE I POSTENIJE UPRAVLJANJE


Warning: Trying to access array offset on value of type bool in /home/alicorn/public_html/ulinfo.izrada.me/wp-content/plugins/elementor-pro/modules/dynamic-tags/tags/post-featured-image.php on line 36

Naser ResulbegovicGovor predsjednika Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije i odbornika te stranke Nasera Resulbegovića u Skupštini opštine Ulcinj.

Ono što se nameće kao osnovno pitanje kada je na dnevnom redu izbor predsjednika Opštine, a posebno kada se ovo pitanje razmatra pri kraju trajanja ove nezapamćene većine, jeste analiza ili osvrt na dosadasnje funkcionisanje lokalne vlasti i odnos medju koalicionim partnerima, kao činiocima lokalne uprave.

Naime, način funkcionisanja i ukupni rezultati lokalne vlasti u Ulcinju su u potpunosti u skladu sa načinom na koji je sklepana koalicija na vlasti, namjerama i ciljevima onih koji su naložili njeno formiranje, kao i onih koji su primorani da te naloge izvršavaju.

Za nas u SDP-u to ne predstavlja nikakvo iznenađenje. Mi smo na to ukazivali još prilikom formiranja ove nezapamćene većine, koja je u to vrijeme najavljivana i kao „model“ za ostale opštine u Crnoj Gori. Mi smo i tada jasno rekli da vladajuća koalicija koja nije formirana na zajedničkim programskim osnovama i jedinstvenoj viziji razvoja jednog grada, nego na potrebi održavanja DPS vlasti na državnom nivou i zadovoljenju ličnih interesa lidera albanskih partija, ne može biti funkcionalna i uspješna. Kada se tome doda da i oni koji, personalno u ime te koalicije vrše vlast, svoje funkcije ne shvataju kao obavezu da rade u interesu građana i rješavaju probleme ovoga grada, nego se ponašaju kao partijski vojnici i budžetska sredstva troše na prekomjerno zapošljavanje i predizborno krpljenje ulica, sasvim je jasno da rezultati i ne mogu biti drugačiji.

Ono što najbolje odslikava manjak kapaciteta vladajuće koalicije u Ulcinju je nesposobnost da već šest godina potroše obezbijeđena sredstva od 25 miliona i na taj način dovode u pitanje realizaciju životno važnih investicija u rješavanje pitanja vodosnabdjevanja i odvođenja otpadnih voda. Nadalje, Strateški plan razvoja Opštine od 2016. do 2020. godine doživio je totalni fijasko jer u četvorogodisnjem periodu, gotovo da nije realizovano nista od najvaznijih projekata.

Planom su bila predvidjena cetiri prioriteta: razvoj i unapredjenje turizma, odrzivi razvoj lokalne privrede, zastita i ocuvanje zivotne sredine i poboljsanje usluga gradjanima. Mrtvo slovo na papiru ostali su projekti poput izgradnje turistickog centra za izlete, zabavu, rekreaciju i posmatranje prirode u Valdanosu i revitalizacija maslinjaka, izgradnja Medical SPA Centra, razvoj plovnog i nautickog turizma, revitalizacija Staroga grada- urusavaju se zidine, a nista se ne preduzima, a da ne spominjem u kakvom se stanju trenutno nalaze kaldrma u Starom gradu i u centru Ulcinja, izgradnja gradskog šetalista, pjesackih i bicklistickih staza, restauracija fasada u najznacajnijim turistickim zonama grada, revitalizacija kanala Port Milene i drugo… Nema ni naznaka za izradu novog Strateskog Plana, a ni jednogodisnjeg Plana za uredjenje prostora, koji je trebao da se razmatra i usvoji istovremeno sa budžetom za tekucu godinu. Odluka o zastiti i preuzimanja upravljanja prostorom Solane, od strane opstine Ulcinj je takodje dozivjela totalni fijasko. Na to smo ukazivalii prilikom usvajanja pomenute odluke.

Jasno smo tada ukazali da ta Odluka nije usmjerena na istinsku zastitu Solane, nego samo prebacivanje vruceg krompira i odgovornosti sa Drzave na lokalnu upravu. Iskazali smo tom prilikom i nas strah da ce to rezultirati neostvarivanjem funkcija zastite, a vrlo vjerovatno otvoriti prostor za nove visemilionske sporove, a sve to pouceni iskustvom iz nekih drugih sudskih postupaka, vrlo je moguce da ce gradjane Ulcinja ponovo, vrlo skupo kostati neznanje i servilnost onih koji upravljaju ovim gradom.

Stav SDP-a je i tada ai danas jasan: ulcinjska Solana mora biti zasticena, ali njena zastita prevazilazi lokalni, cak i nacionalni znacaj i ne moze biti prebacena na teret samo lokalne zajednice vec iza toga treba da stane drzava.

Da ne pominjemo skoro permanentno stanje blokade računa opštinskog budžeta, nesposobnost izmirenja obaveza prema javnim preduzećima, nenamjensko trošenje budžetskih sredstava i protivzakonito prelivanje sredstava iz kapitalnog u tekući budžet, što ima katastrofalne posljedice po razvoj grada. Grade se čitava moderna naselja, naplaćuju komunalije, a sredstva, umjesto za infrastrukturu troše za plate i izmirenje sumnjivih obaveza od prije 30 godina.

Zbog cinjenice da su konstituenti lokalne vlasti istovremeno bili i partneri na drzavnom nivou, unazad vise godina, bilo je za ocekivati da Ulcinj u rjesavanju nagomilanih problema ima jacu podrsku Podgorice. Neshvatljivo je da se desavalo upravo suprotno. Ulcinj je doveden u stanje finansijskog kolapsa.

Dakle, jedno je sigurno – svi oni koji su mislili da ce odnos drzavnih organa prema Ulcinju biti drugaciji kada DPS preuzme upravljanje Ulcinjem, prevarili su se. Svi konstituenti lokalne vlasti su bili ciniocii vlasti na drzavnom nivou, ali opet nisu imali uticaja da ucine da se odnos prema Ulcinju promjeni.

Najbolja potvrda vaše ispravne politike jeste kada vrijeme potvrdi vase stavove.

Odnose među koalicionim partnerima i funkcionisanje ove nezapamćene većine karakterisalo je permanentna opstrukcija, beskonacno nadmudrivanje i podmetanje što je rezultiralo često totalnom blokadom rada izvrsne vlasti i ekstremnom neefikasnoscu u pravcu ostvarivanja osnovnih funkcija lokalne samouprave. Povrsnost i nestrucnost koje se manifestuje u nekvalitetnim materijalima koji se Skupstini dostavljaju na razmatranje i usvajanje.

Sve to ukazuje da se ova nezapamćena većina koja vrši vlast u Ulcinju održava u život na isti način kako je i formirana – po nečijem nalogu iz Podgorice, a ne kao izraz političkog dogovora njenih konstituenata, na lokalnom nivou.

Nažalost, sa ovakvom instaliranom vlascu i preglomaznom, nestrucnom i  klijentelistickom lokalnom administracijom (cast izuzecima) Ulcinj ne cekaju bolji dani. Najlogičnije bi bilo da se takvo stanje razrješi novim izborima i davanjem šansi biračima da daju svoje mišljenje o postignutim rezultatima ove nezapamćene većine. Međutim, imajući u vidu način i svrhu formiranja ovakve većine, to nažalost, opet ne zavisi od volje i potrebe građana Ulcinja nego od onih koji su zaslužni za formiranje iste.

Odluku o izlasku iz koalicije od stane najznacajnijeg cinioca lokalne vlasti, unazad deset godina, koja dolazi u izbornoj godini i u momentu kad na drzavnom nivou duvaju neki novi vjetrovi, cijenimo kao jedan manevarski politicki trik, koji nije usmjeren na zastitu vitalnih interesa ovoga grada, vecina za cilj da minimizira svoju ulogu u stetnim odlukama za Ulcinji bolje pozicioniranje rukovodstva Force u nekoj buducoj vlasti. Naime, bilo je dosta razloga i do sada da istupe iz koalicije ina drzavnom nivou. Navescu samo neke: neispunjavanje obecanje dato gradjanima u postupku povracaja maslinjaka u uvali Valdanos, donosenje Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata koji je jedan tajkunski udar na prostor kao najvredniji nacionalnii drzavni resurs, kojim su opstine izuzete iz aktivnog procesa planiranja prostora. Time su ignorisani gradjani koji se preko svojih predstavnika ne pitaju gotovo nista o mozda najvaznijem pitanju koji je od znacaja za njihov zivot u lokalnoj zajednici, pitanju planiranja prostora. Što je najgore i nova vlast na drzavnom nivou nastoji da ovo pitanje dodatno centralizuje, a svi oni, koji su kao opozicija bili vrlo glasni kada je u pitanju centralizacija vlasti, sada ćute.

Ostaje nada da će predloženi kandidat za predsjednika opštine, zbog svoje struke, a i zbog iskrene posvećenosti svojoj profesiji, imati bolji osjećaj za sve ove problem od svojih prethodnika.

Naravno, ovo ne znači da ćemo mi kao SDP podržati i glasati za predloženog kandidata. Ne zbog toga što smatramo da taj kandidat nije dovoljno dobar predlog ili ima bilo kakvih drugih razloga koji bi mu bili smetnja da obavlja tu funkciju. Naprotiv, smatramo da bi u nekim drugim okolnostima, u nekom drugom okruženju, u nekoj drugoj konstelaciji političkih snaga na lokalnom i državnom nivou upravo kadrovi takvog profila trebali da budu oni koji Ulcinj treba da vrate na put stare slave.

Međutim, u ovim uslovima, sa ovakvim neiskrenim odnosima unutar koalicionih partnera, ograničenim mogućnostima da bitnije utiče na sastav stručnog tima koji će voditi Opštinu ubjeđeni smo da se ništa značajnije ne može promjeniti na bolje. Bio bih najsretniji čovjek kad bi vrjeme pokazalo da nisam u pravu.

U svakom slučaju, novom predsjedniku unaprijed čestitam na izboru i želim mu puno sreće i uspjeha u budućem radu. Nema potrebe da pominjem da, bez obzira što smo opozicija i što ću biti uzdržan prilikom glasanja, uvijek može da računa na punu podršku u svakom momentu i kod svake odluke za koju ocijenimo da je u interesu Ulcinja i naših građana.

Postovani gradjani,

Ulcinj je vise bio Evropa 80-tih godina proslog vijeka nego sto je sada. Ulcinj je bio pun Evrope, pun razvoja, pun radnih mjesta, u Ulcinju se zivjelo i stvaralo i vidjela buducnost.

Da bi Ulcinj vratio staru slavu, Ulcinj zasluzuje bolje i postenije upravljanje. Ulcinju su neophodne investicije kako bi se kvalitet zivota gradjana podigao i kako bi Ulcinj sa svojim potencijalima ponovo bio najrazvijeniji grad, a koji ce se dominatno oslanjati na vlastite snage, mlade i skolovane ljude koje treba vratiti kako bi ga izgradjivali kao moderan i evropski grad.

Da bi se ovo ostvarilo Ulcinju su neophodne korjenite politicke promjene i nova odgovorna i sposobna administracija.

ODBORNIK SDP-a, Naser Resulbegović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

I.Gudelj: ULCINJSKI MUNDIJAL PRIJATELJSTVA SE ČEKA KAO OLIMPIJSKE IGRE
I.Gudelj: ULCINJSKI MUNDIJAL PRIJATELJSTVA SE ČEKA KAO OLIMPIJSKE IGRE

Ulcinjski mundijal prijateljstva jedinstvena je manifestacija u regiji. Nastao je kao ideja nekolicine entuzijasta i sportskih fanatika. Želja je bila da se u ovom malom gradu okupe nogometne zvijezde

Skupština Crne Gore: Poslanici podržali rebalans budžeta i zaduženje
Skupština Crne Gore: Poslanici podržali rebalans budžeta i zaduženje

Crnogorski parlamentusvojio je izmjene Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. Za usvajanje ovogodišnjeg rebalansa glasala su 43 poslanika za, 14 protiv, dok uzdržanih nije bilo. Većinom glasova svih poslanika

Birn.me: Povoljna klima i niže cijene sele Njemce u Ulcinj
Birn.me: Povoljna klima i niže cijene sele Njemce u Ulcinj

Nakon što je završio radne obaveze u svom stanu u centru Ulcinja, programer Stefan Eichler se spremao da ostatak dana provede na Velikoj plaži. Prije odlaska na plažu, Eichler je dogovarao večernji izlazak

Taekwondo Ulcinj: TRI MEDALJE NA BALKANSKOM PRVENSTVU
Taekwondo Ulcinj: TRI MEDALJE NA BALKANSKOM PRVENSTVU

Tokom proteklog vikenda, 24-25.11.2023.god. u Sarajevu je održano Balkansko prvenstvo u olimpijskom sportu taekwondo. Ovo prvenstvo okupilo je preko 1.200 sportista iz 13 balkanskih zemalja. U sastavu

Počeo Mundijal prijateljstva: ULCINJ JE DANAS PRIJESTONICA SPORTA EX-YU
Počeo Mundijal prijateljstva: ULCINJ JE DANAS PRIJESTONICA SPORTA EX-YU

Ulcinj je danas prijestonica sporta bivše Jugoslavije! U “Ulcinjskom Mundijalu prijateljstva” svi su pobjednici. Još jednom svjedočimo da sport spaja ljude. U Ulcinju se danas, na Pristanu,