Roditelji: NAPRAVITI PLAN HITNIH MJERA ZA PORODILISTA

Povodom zdravstvene tragedije koja se dogodila nakon infekcije pet beba u bjelopoljskom porodilištu, i tragičnog gubitka jednog života, Udruženje Roditelji želi da se ovim putem obrati svim akterima za koje smatramo da moraju biti uključeni u hitno rješavanje ove situacije.

Pozivamo sve predstavnike državnih institucija, NVO sektora, međunarodnih organizacija koje se bave zdravstvenom zaštitom i zaštitom djece, da zajedničkim snagama krenemo u hvatanje u koštac sa svim negativnim pojavama u crnogorskim porodilištima, da uradimo analizu najprioritetnijih oblasti za djelovanje u domenu zdravstvene zaštite majke i bebena osnovu nje, donesemo plan akcije za unapređivanje tih oblasti i nadzor nad implementacijom utvrđenih aktivnosti.

Dokument koji je odlična osnova za uvođenje promjena u sistem zdravstvene zaštite majke i djeteta već postoji, to je UNICEF-ova Ocjena bezbjednosti i kvaliteta bolničke njege majke i novorođenčeta, koja sadrži preporuke za dalje djelovanje.

Svjesni smo da je neophodno ispitati i ljudsku i krivičnu odgovornost svih koji su doveli do ove tragedije, ali i toga da se situacija neće ubuduće promjeniti ako se svi ne založimo u ovom trenutku. Ništa ne možemo sami i samo zajedničkom akcijom svih gorepomenutih može doći do prave promjene na bolje.

Svjesni smo nezavisne materijalne situacije, ali smatramo da materijalna sredstva nisu potrebna da bi se pozabavili pitanjima higijene u bolnicama, i odnosa osoblja prema pacijentima, ali i prema javnosti uopšte, jer je nemali broj puta javno ukazivano na nezadovoljstvo porodilja tretmanom u crnogorskim porodilištima, koje je često bivalo okarakterisano kao pretjerivanje.

Svjesni smo i da moraju postojati mehanizmi kojima bi se stalo na put samovolji i bahatom ponašanju prema najvažnijim osobama u ovom društvu i da se moraju oni staviti u funkciju što prije.

–          Zato predlažemo da se hitno oformi tim stručnjaka koji će se detaljno upoznati sa UNICEF-ovom analizom stanja, koji će obići sva porodlišta i napraviti plan hitnih mjera koje će početi da se sprovode odmah!

–          Predlažemo i pojačani nadzor i kontrolu porodlišta i odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo kao i neonatologije ali ne samo u narednom periodu ili neposredno nakon dešavanja u Bijelom Polju, nego i u ubuduće, u kontinuitetu.

–          Takođe smatramo važnim da se u toku razmatranja budžeta za narednu godinu, koje predstoji u parlamentu, kao jedan od najvažnijih prioriteta uvrsti obezbjeđivanje potrebne opreme i sredstava za adaptaciju odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo i neonatologije u svim crnogorskim porodilištima.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“
Vlada CG: DATA SAGLASNOST ZA UGOVOR ZA LOKALITET BIVŠEG HOTELA “JADRAN“

Vlada Crne Gore na sjednici u ponedjeljak, kojoj je predsjedavao premijer Dritan Abazović, dala je saglasnost Javnom preduzeću za upravljanje morskim dobrom da zaključi Aneks sporazuma sa kompanijom “Royal“

Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?
Predsjednički izbori: KAKO JE ULCINJ GLASAO U PRVOM KRUGU?

U Crnoj Gori je juče održan prvi krug predsjedničkih izbora u kojem se takmičilo sedam kandidata. U drugom krugu naći će se kandidati DPS Milo Đukanović i Evrope sad Jakov Milatović. Na glasanje je, prema

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 20. i 21. marta, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI
Direktor ZHMP, Niković: HVALA OPŠTINI ULCINJ I FONDACIJAMA „ULQINI PËR ULQIN“, „ANA E MALIT“ I „KRAJA“ NA DONACIJI

Opština Ulcinj, sa predsjednikom Omerom Bajraktarijem, fondacije „Ulqini për Ulqin“, „Ana e Malit“ i „Kraja“, uručili su donaciju Zavodu za hitnu medicinsku pomoć Crne Gore za renoviranje prostorija hitne

Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!
Ispuni misiju i osvoji ulaznicu!

    Želiš da učestvuješ na odabranim pokerturnirima? Ne čekaj i osvoji ulaznice u vrijednosti od 1€ do čak 200€!   Meridian Casino testira tvoje poker vještine. Promocija “Jack of all trades”