RSE: SPIC SEZONE, A NAVALE GOSTIJU JOS NEMA

Na pragu smo špica ljetnje turističke sezone, a uobičajene gužve i navale turista u gradovima na moru nema. Turistički radnici priznaju da je manjak već dvocifren, te da će ga teško nadoknaditi mjeseci koje dolaze. Opravdanje se traži u ukrajinskoj krizi, poplavama u regionu, lošim vremenskim prilikama, manje u preduzetim mjerama u pripremi i tokom sezone. Turisti, sa druge strane, i dalje primjećuju i žale se na jaz između cijena i kvaliteta usluge.

Zvanični podaci pokazuju da je samo u Budvi ovih dana za četiri odsto turista manje negi lani. Turista je manje i u hotelima i u privatnom smještaju. U Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) već govore o dvocifrenim minusima. Petar Ivković u izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE): „Imamo manju posjećenost 20-30 odsto u cijeloj Crnoj Gori u odnosu na prošlu godinu. Skeptičan sam da ćemo nešto nadoknaditi u takozvanom špicu sezone. Moramo računati na izvjestan minus ove godine”, kaže Ivković.

Turisti se žale na visoke cijene u vanpansionskoj ponudi, u restoranima, kafeima, na preskupi najam ležaljki koji se kreće i do cijene kreveta, na usluge taksi prevoza. Koliko se misli o brzoj i lakoj zaradi svjedoči i primjer taksiste koji je bogatom Azerbejdžancu dvadesetak kilometara dugu vožnju od Budve do Kotora naplatio cijelih 117 eura. Na cjenovni nered ukazuju i turisti iz naše ankete.

U Crnogorskom turističkom udruženju (CTU) smatraju da se u pripremi sezone vodilo računa da se ne ponavljaju , kako kažu nepromišljeni potezi i loše prakse iz prošlosti, pa razlog lošije posjete pravdaju više dešavanjima na koja se nije moglo uticati. „I ne bih to svaljivao na cijene i kvalitet usluge. Ovaj put su razlog manjka problemi koji nijesu kod nas stvoreni, kriza u Ukrajini, loše vrijeme, oni su glavni generator manjka. Nije da se pravdamo vremenom , ali i ovih dana je neuobičajeno hlano za juli sa temperaturama jutarnjum na moru od od 14 stepeni celzijusa”, smatra Petar Ivković.

„Po inerciji smo ušli i u ovu sezonu i izostale su proaktivnije mjere, ne shvatajuchi da je svaka sezona sve zahtjevnija, te da su takvi i gosti”, kaže za Radio Slobodna Evropa analitičar turizma Mustafa Canka i dodaje: „Što je još važnije, odmah smo upali u takozvanu julsku rupu. I u sretnim vremenima ona je počinjala oko 18. jula i trajala do kraja mjeseca. Međutim, godinama to više nije slučaj i da je julska rupa odmah na početku mjeseca. Tu se gotovo ništa nije preduzelo da se ona sanira, prevlada, nečim upotpuni”.

Canka smatra da se malo toga naučilo od okruženja i konkuretnih destinacija, pa navodi primjer Hrvatske i Grčke: „Razumijevajući da punjenje kapaciteta ide loše, u Hrvatskoj su u hotelima smanjili cijene za 10 do 20 odsto, u Grčkoj su to shvatili još prošle godine i smanjivali cijene do čak 50 odsto i imali odličnu sezonu i lani i ove godine. Mi to nijesmo uradili polazeći od toga da su visoke cijene logične u špicu sezone.”

Uzroci slabije posjete tek će se analizirati, ali teško da će špic i mjeseci koji dolaze ispeglati dvocifreni minus s početka sezone, saglasni su naši sagovornici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.  

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23.