S.Dobardžić: JEZIK JE SREDSTVO KOMUNIKACIJE MEĐU LJUDIMA, ULCINJ JE NAJBOLJI PRIMJER

”Vrijediš onoliko koliko jezika znaš”, kaže latinska poslovica koja dnevno dobija na značaju. Jer, u eri globalizacije svi razumiju da se znanje jednog stranog jezika više ne smatra dovoljnim. U sve više povezanom i šarolikom svijetu znanje stranih jezika je postala neophodna prednost.

Znanje stranih jezika se nalazi u vrhu prioriteta uspješnih ljudi. Učenje bilo kog stranog jezika doprinosi razvoju jezičkih vještina, podstiče kulturno razumijevanje drugog i drugačijeg, motiviše kognitivni razvoj i unapređuje profesionalne mogućnosti.

Činjenica je, takođe, da svaki jezik nosi sebi svojstvenu kulturu, znanja i informacije o prošlosti, sadašnjost i budućnosti. Novi jezik daje potpuniju perspektivu svijeta u odnosu na maternji, te prema tome, i drugačiji, kompleksniji pogled na svijet. Jer, jezik definiše granice tvog svijeta, a svaki je svijet za sebe.

Učiti neki jezik ne služi samo kao sredstvo komunikacije, već je to staza kojom idemo ka upoznavanju novih kultura, otvaraju nam se vrata ka novim perspektivama i tradicijama. Kad učenici stupaju u kontakt sa stranim jezikom onda dolaze u dodir sa drugom kulturom razvijajući dublji osjećaj empatije prema različitostima i poštovanju istih.

Istraživači Više škole za ekonomiju u Helsinkiju sproveli su istraživanje kojim su dokazali da učenje stranih jezika povećava sposobnost usvajanja i razumijevanja novih informacija. Odnos broja naučenih jezika i efikasnosti moždanih funkcija je upravo srazmjeran: što smo više jezika naučili, to su naše moždane reakcije i procesi brži i efikasniji. Poboljšava se pamćenje, vještine rješavanja problema I sposobnost multitaskinga.

Možda je interesantno napomenuti da je u vrijeme najvećeg turističkog uzleta Ulcinja u novijoj istoriji (1970-1990), zbog strukture gostiju, njemački bio jezik kojim su govorili ili se služili većina građana Ulcinja.

Danas je to, zbog niza faktora, od najranijeg doba engleski, pa se on najviše uči u našim obrazovnim institucijama.

Podsjećamo da se, na primjer, u Osmanskoj imperiji u Ulcinju, uz narodni jezik, u administraciji upotrebljavao turski jezik, arapski je bio jezik prava i teologije, persijski je bio jezik poezije. Svi obrazovani ljudi tog vremena govorili su, dakle, jedan od klasičnih jezika islamske civilizacije.

Istovremeno, svi ulcinjski pomorci su u 18. i 19. vijeku govorili italijanski, jer je to bilo nužno zbog plovidbe na moru i razvijene trgovine sa Venecijom, Ankonom, Splitom, Rijekom i Trstom.

Danas se više putuje i putovanje postaje bogatije i dublje iskustvo kada se posjeduje sposobnost komunikacije na lokalnim jezicima. To doprinosi bržem zbližavanju ljudi, otvoreniji odnos i ljudi se dublje povezuju. Ovaj jezički most može dovesti do neočekivanih prijateljstava, kulturnih razmjena i autentičnijeg istraživanja novih destinacija.

Zato je danas, zbog želje da se očuva evropska jezička i kulturna raznolikost, naglasak na višejezičnosti, a to znači da bi se tokom obaveznog obrazovanja svakom učeniku trebalo omogućiti učenje barem dva strana jezika. Jer, jezik je sredstvo komunikacije među ljudima, a ne sredstvo razlikovanja među njima.

Inače, od 2001. godine se i kod nas 26. seprembra obilježava Evropski dan jezika kako bi se ukazalo na važnost učenja stranih jezika i njegovanja maternjeg.

 

(Autorka teksta, Semra Dobardžić, je profesorica engleskog jezika u Ulcinju)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

NVO Green Home: Uskoro edukativni biodiverzitetski kamp – Delta Bojane
NVO Green Home: Uskoro edukativni biodiverzitetski kamp – Delta Bojane

NVO Green Home sa zadovoljstvom najavljuje organizaciju biodiverzitetskog edukativnog kampa na području delte Bojane. Kamp će biti održan u periodu od 24. do 28. juna ove godine. Biodiverzitetski kamp

Živković: Ogriješili smo se u prethodnom periodu o Ulcinj i Ulcinjane
Živković: Ogriješili smo se u prethodnom periodu o Ulcinj i Ulcinjane

Na Opštinskoj izbornoj konferenciji DPS Ulcinj birao je članove Opštinskog odbora. Konferenciju je otvorio predsjednik Demokratske partije socijalista Danijel Živković. Kako je saopšteno iz stranke, nakon

Ulcinjska Gimnazija u programu NASA: OTVORENE VELIKE MOGUĆNOSTI ZA NAPREDOVANJE UČENIKA
Ulcinjska Gimnazija u programu NASA: OTVORENE VELIKE MOGUĆNOSTI ZA NAPREDOVANJE UČENIKA

Dvije škole iz Crne Gore će postati dio velike porodice od preko 40.000 škola uključenih u GLOBE program kojim upravlja NASA, uz podršku Nacionalne naučne fondacije, Nacionalne uprave za okeane i atmosferu

Morsko dobro: NA SVIM LOKACIJAMA U ULCINJU VODA ODLIČNOG KVALITETA
Morsko dobro: NA SVIM LOKACIJAMA U ULCINJU VODA ODLIČNOG KVALITETA

Program praćenja sanitarnog kvaliteta morske vode za kupanje na crnogorskom primorju u sezoni 2024. godine, koji realizuje Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, u potpunosti je usklađen

TO: U ULCINJU BORAVI GOTOVO 6.000 PRIJAVLJENIH GOSTIJU
TO: U ULCINJU BORAVI GOTOVO 6.000 PRIJAVLJENIH GOSTIJU

Na ulcinjskoj rivijeri ovih dana boravi nešto manje od šest hiljada gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, najviše gostiju je evidentirano u privatnom smještaju, 3.092. Veoma