NVO “Drug”: Saobraćajni rizik u ulici “Vëlezërit Frashëri” u Ulcinju

Jedna od najrizičnijih ulica u Ulcinju, kada je riječ o bezbjednosti djece i mladih u saobraćaju, je ulica VelezeritFrašeri, koja se prostire ispred Osnovne škole ,,Maršal Tito” i Srednje škole ,,Batstvo-Jedinstvo”. Tokom dolaska i odlaska u/iz škola, po riječima učenika/ca, ulicu prelaze ,,gdje im je najbliže”, ne vodeći, pri tom, računa ni o svojoj, a ni o bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Sa druge strane, u jutarnjim i popodnevnim časovima, kada počinje ili se završava školska nastava, pomenutom ulicom je skoro nemoguće proći. Nepropisno parkirana vozila, neadekvatan prilaz školama, nedovoljan kapacitet putne infrastrukture koji može da ,,istrpi” toliku frekvenciju saobraćaja, nepoštovanje saobraćajnih znakova koji zabranjuju polukružno okretanje u pomenutoj ulici, samo su neki od uzrokakoji dodatno otežavaju saobraćaj u ovom dijelu grada.

IMG_8241

Kada se opisanoj situaciji dodaju nepovoljne vremenske prilike(kiša, snijeg…) i smanjena vidljivost, onda dolazi do velike gustine (zakrčenja) i situacije u kojoj je gotovo nemoguće bezbjedno učestvovanje u saobraćaju.

Na neke stvari ne možemo uticati (vremenske prilike), ali na one na koje možemo, neophodno je koordinisano i ciljano djelovati.

Lokalna zajednica, kao element teritorijalne organizacije države, imaj značajnu ulogu u sistemu bezbjednosti putnog saobraćaja. Ponašajući se u duhu društveno odgovornog subjekata, lokalnazajednica u prioritetima svog djelovanja mora uvrstiti i prioritet dostizanja zadovoljavajućeg, prihvatljivog nivoa bezbjednosti saobraćaja. Time se ona istinski posvjećuje društvenoj odgovornosti i obavezi zaštite ljudi u saobraćaju, njegujući time svoju društvenu vrijednost.

U funkcionalnom aspektu, upravljanje bezbjednošću saobraćaja na lokalnom nivou može se postaviti analogno upravljanju bezbjednošću saobraćaja na nacionalnom nivou, određujući mu funkciju podsticanja stvaranja multisektorskog partnerstva u razvijanju i sprovođenju lokalnih planova bezbjednosti saobraćaja na putevima i postavljanju lokalnih ciljeva, na osnovu kojih bi se određivale adekvatne intervencije i pratilanjihova implementacija i efektivnost.

Međutim, hajde da krenemo od jednostavnijih i ekonomski, manje zahtjevnih rješenja.

Kako bi se spriječio ili makar sveo na najmanju moguću mjeru, prelazak ulice ,,bilo gdje, neophodno je postaviti zaštitnu ogradu, koja bi se prostirala duž cijele ulice, sredinom razdjelnog ostrva. Na ovakav način obezbijedilo bi se poštovanje horizontalne saobraćajne signalizacije, odnosno, prelazak ulice samo na pješačkim prelazima. Takvim pristupom, smanjile bi se saobraćajne gužve koje izazivaju pješaci koji nepropisno prelaze ulicu ,,na svakom koraku”. Sa druge strane, povećala bi se bezbjednost samih učesnika u saobraćaju i smanjio rizik od saobraćajnh nezgoda.

Sa druge strane, možda, ekonomski zahtjevnije rješenje, koje će dati dugoročne rezultate jeste izgradnja etažnog parking prostora  i onemogućavanje parkiranja vozila na samom kolovozu. Na ovakav način, ulice bi bile rasterećenije, učesnici u saobraćaju sigurniji, a saobraćajne gužve smanjene.

IMG_8242

Međutim, ono što je možda trebalo reći na početku, a što je preduslov rješavanja bilo kog problema, jeste volja donosilaca odluka da se problem riješi.

Ovaj tekst nastao je kao dio projekta ,,Bezbjedni u saobraćaju”koji Udruženje za bezbjednost saobraćaja Crne Gore sprovodi sa Udruženjem za podršku djeci i mladima ,,DRUG”, a finansijskije podržan od strane Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

 

Udruženje za podršku djeci i mladima,,DRUG

Dašić Ivana,

Projekt asistent

 

Predsjednik Udruženjaza bezbjednost saobraćaja Crne Gore

Jozo Brisković,

Projekt koordinator

                                                                                                               

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine