Saopstenje OO SNP Ulcinj: POCELE ZAKULISNE RADNJE

U našu redakciju stiglo je saopštenje za javnost Opštinskog odbora Socijalističke narodne partije u Ulcinju koje integralno prenosimo.

Počele su zakulisne radnje u susret očekivanim jesenjim promjenama na lokalnom nivou, a realno je da se i dese, jer je svima jasno da ova stara-nova vlast ne može donijeti ništa novo i ništa dobro Ulcinju i njegovim građanima.

Za šest mjeseci od kada je formirana, ova većina nije uspjela da donese program rada lokalne Skupštine, što je svakako bila zakonska obaveza, pa je sada njen rad sveden na ad-hok zakazivanja, mimo Statuta i Poslovnika. Šest mjeseci nijesu dostavili Izvještaj o realizaciji budžeta  a  njihova obaveza je da kvartalno obavještavaju Skupštinu o tome. Poslije 700.000 eura prinudnih naplata („Partizanski put“ –Beograd), njihova obaveza je bila da posao na rebalansu budžeta, bude u poodmakloj fazi. No, oni o potrebama građana ne razmišljaju, jer su „prezauzeti“ privatnim poslovima i partijskom kombinatorikom.

Karakteristika ove stare-nove vlasti je da su u rekordnom roku donijeli više nezakonitih odluka nego svi njihovi prethodnici od uvođenja višestranačja. Između ostalog, Ulcinj su ostavili bez značajnog broja parking mjesta, iako je planiranim budžetom Ulcinj u ovoj godini trebao značajno da popravi hronični nedostatak parking prostora i rastereti saobraćaj naročito u centru grada, u kojem sada vlada potpuni haos.

„Vizionarska“ lokalna vlast je ove godine Planom postavljanja privremenih objekata za 2014. godinu, koji je donešen, uobičajeno za njih, mimo zakona, u jeku turističke sezone, prevashodno svojim političkim aktivistima i saveznicima, omogućila da postave svoje neugledne objekte na najatraktivnijim lokacijama u našem gradu, parking mjestima, nijesu zaobišli ni parking prostore predviđene za Taxi vozila, kojih sada u gradu gotovo više da i nema.

Svojim aktivistima i istomišljenicima su omogućili da uzurpiraju čak i zelene površine, sa kojih su prije desetak godina (po našem mišljenju opravdano), uklonjeni objekti koji su bili bolje uklopljeni u ambijentalni prostor. Naš grad zbog toga ove godine mnogo više liči na vašarište nego na nekada najprosperitetniju turističku destinaciju na Jadranu.

Posledice ovakvog ponašanja lokalnih vlasti će se svakako negativno odraziti na turizam u narednom periodu.

Kako stvari sada stoje , plašimo se da će „vizionarske“ vlasti  jedino uspjeti da generacijama koje dolaze ostave dugove i devastiran životni prostor, a svojim činjenjem i još više nečinjenjem, dovešće u pitanje opravdanost postojanja lokalne vlasti u Ulcinju. Već sada je izvjesno da će kreditne obaveze, čiji teret će osjetiti poreski obveznici u narednih desetak godina, biti na nivou sredstava koje opština Ulcinj dobija kao najnerazvijenija opština na Crnogorskom primorju od Egalizacionog fonda.

Dakle, prispjele kreditne obaveze (650.000 eura, godišnje) će se morati finansirati iz ionako skromnog budžeta opštine, što je oko 15 posto realizacije za prethodnu godinu. Napominjemo, da Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, nije dozvoljeno kreditno zaduženje čije godišnje obaveze prelaze 10 posto vrijednosti realizacije budžeta iz prethodne godine.

Neko može pomisliti da je saglasnost Ministarstva finansija za kredit koji slijedi i dobijena zato što će povjerilac u narednom aranžmanu biti Atlas banka, čiji većinski vlasnik, već od opštine Ulcinj potražuje sredsta u visini od 11.000.000 eura, koja će u najskorije vrijeme stići na naplatu samo zbog toga što ova, i neke prethodne vlasti, nisu svoj posao radili ni savjesno ni odgovorno.

Jedan od razloga za teško finansijsko stanje je i što lokalne vlasti nemaju ni u primislima reorganizaciju lokalnih javnih preduzeća, iako im je zakonska obaveza bila da taj posao obave do jula 2013.godine, a ovakva kakva su sada i sa kadrovima koji ih vode one mogu proizvoditi samo gubitke. Umjesto da ona budu nosilac razvoja, ostaju teret građana (poreskih obveznika).

Sve ovo izaziva pesimizam kod svih građana Ulcinja. Naše namjere su krajnje dobronamjerne i zato apelujemo da se zaustavi jedan vrlo negativan trend kod mnogih događanja u ovoj opštini, a vrijeme će da pokaže ko je u pravu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!
Nedelja pokera donosi 100.000€ zagarantovane zarade!

  Pokeraši, da li ste spremni? Ekskluzivna pokerponuda, očekuje nas ove sedmice. Promocija“Sunday Supreme” imaće takmičare širomsvijeta, a dio iste možeš biti i ti.   Za poker stolom, pokaži

CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ
CEDIS: I U ČETVRTAK BEZ STRUJE DIO ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i četvrtak, 23. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 08 do 14 sati: dio

Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU
Ulcinj: PONUDA ZA POSAO U “RESTORANU RIVA“ NA PRISTANU

Riva Restaurant & Terrace je objavio potrebu za: konobarima/cama, pomoćnicima konobara/ica, šankerima, pomoćnicima šankera, pomoćnicima/ama u kuhinji, sobaricama, čistačicama… Kontakt: hotel-riva@hotmail.com

Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!
Ramazanska poruka hafiza Bugarija: OBNOVIMO POVJERENJE!

Sva hvala, zahvala, veličina i moć pripadaju samo Allahu, Gospodaru svih svjetova. Neka je Allahov blagoslov na Učitelja svijeta, Miljenika Muhammeda, a.s., na njegovu požrtvovanu porodicu, plemenite i

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine