Savjet za reviziju PUP Ulcinja: Elektrana i zaštićeno područje ne idu zajedno

Nakon uvida u korigovani Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj, Savjet za reviziju ovog planskog dokumenta daje negativno mišljenje, navodi se u zaključku Savjeta, koji prenosi dnevni list “Dan”.

Izgradnja solarnih elektrana na području Ulcinja iziskuje krčenje vegetacije, što je u direktnom konfliktu sa zaštićenim područjem Park prirode Solana i područjem od značaja za zaštitu EMERALD područja (rijeka Bojana, Šasko jezero, Knete), a potrebno je i preispitati opravdanost planiranja golf igrališta na lokalitetu Briska gora zbog niza negativnih efekata na životnu sredinu. To je konstatovao Savjet za reviziju planskog dokumenta u izvještaju na Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj, na koji je dao negativno mišljenje.

Članovi tog tijela smatraju da je fazu hidrotehničke infrastrukture moguće dati u dalju proceduru, dok je investitoru – Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine predloženo da nacrt ne prihvati u dijelu elektroenergetike, već da ga vrati obrađivaču na dopunu.

Za Savjet je neprihvatljiv nacrt ovog dokumenta i za oblast šumarstva. U tom dijelu je navedeno da je Prostorni plan područja posebne namjene za obalno područe (PPPPNOP) označio vrijedne šume u kojima ne može biti gradnje turističkih sadržaja, navodeći da su to Borova šuma, rt Mavrijan i dio Vladimira. Navodi se da je površina za izgradnju solarne elektrane veća nego što je predviđeno tim dokumentom, te da je potrebno dodatno razmotriti opravdanost uklanjanja šumske veličine u površini koju nacrt plana predviđa.

– S obzirom da je i u ranijim razradama za pojedine lokacije (Pinješ – Borova šuma) ministarstvo nadležno za šumarstvo u svom mišljenju jasno odredilo da bi prenamjena bila u suprotnosti sa PPPPNOP, kao krovnim planskim dokumentom za ovo područje, može se konstatovati da nacrt plana, kada je u pitanju oblast šumarstva, nije prihvatljiv – navodi se u izvještaju.

U planu je za fazu pejzažne arhitekture navedeno da su za gradnju solarnih elektrana od 109,64, 925,29 i 0,94 hektra planirane tri prostorne cjeline – Vladimir, Briska gora i urbane sredina (na parcelama javnih službi). Revizori nacrta dokumenta konstatuju da izgradnja solarnih elektrana iziskuje krčenje vegetacije, što je u direktnom konfliktu sa zaštićenim područjem (park prirode Solana) i područjem od značaja za zaštitu EMERALD područja (rijeka Bojana, Šasko jezero, Knete), područja od značaja za boravak ptica.

– Iz tog razloga je neophodno kroz stratešku procjenu uticaja na životnu sredinu ispitati veličinu i značaj uticaja, prije svega na ptice, kako zbog površine predviđene za izgradnju solarnih panela, tako i zbog potencijalne refleksije svjetlosti na bliže i šire okruženje. Preispitati opravdanost planiranja solarnih panela i rezultate strateške procjene implementirati u planski dokument – preporuka je Savjeta za reviziju.

Upozoravaju da je najizraženiji negativni uticaj solarnih elektrana zauzimanje velikih površina zemljišta, proporcionalno instalisanoj snazi.

– Planom predvidjeti izradu studije vizuelnog uticaja (uticaj solarne elektrane iz pravca mora). Zbog ekspozicije i izloženosti solarne elektrane, potrebno je preispitati i uticaj refleksije svjetlosti na morski saobraćaj – sugerisano je u izvještaju.

 

Preispitati opravdanost planiranja golf igrališta na Briskoj gori

Članovi Savjeta za reviziju smatraju da je potrebno preispitati opravdanost planiranja golf igrališta na lokalitetu Briska gora, na padini prema Šaskom jezeru.

– Izraziti negativni aspekt je u vezi sa vodosnabdijevanjem. Za navodnjavanje golf terena godišnje se troši 6.500 do 10.000 kubika vode po hektaru. Prepoznati su i drugi negativni uticaji na životnu sredinu: promjena slike predjela, krčenje vegetacije, mijenja se morfologija i struktura tla, rizik od upotrebe invazivnih travnih smješa, povećava se mogućnost kontaminacije usled upotrebe đubriva – ukazali su članovi Savjeta.

U izvještaju je konstatovano da je predstavnik Opštine Ulcinj u Savjetu cijenio da se korigovani nacrt plana iz oktobra može prihvatiti i da se za njega sprovede javna rasprava.

– Nakon uvida u korigovani Nacrt izmjena i dopuna Prostorno-urbanističkog plana opštine Ulcinj, Savjet za reviziju ovog planskog dokumenta daje negativno mišljenje na Nacrt plana i predlaže da se izvrše korekcije planskog dokumenta na osnovu primjedbi i sugestija iz ovog izvještaja – navodi se u zaključku Savjeta za reviziju planskog dokumenta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Policija: KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG GRADNJE U ŠTOJU
Policija: KRIVIČNA PRIJAVA ZBOG GRADNJE U ŠTOJU

Ulcinjska policija podnijela je krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužilaštvu protiv V.M. (65) zbog sumnje da je izvršio krivično djelo građenje objekta bez prijave i dokumentacije za građenje. –

Opština Ulcinj: Sastanak sa direktorima škola
Opština Ulcinj: Sastanak sa direktorima škola

Na inicijativu predsjednika Opštine Ulcinj Gencija Nimanbegu organizovan je sastanak sa direktorima škola. Svrha sastanka je bila izgradnja mostova saradnje sa obrazovnim institucijama i Opštinom Ulcinj.

Zaključen Memorandum o saradnji između JU Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore
Zaključen Memorandum o saradnji između JU Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore

Dana 12. 07.2024.godine Biljana Pajović, direktorica Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, Marina Kastrati, trenutna vršiteljka dužnosti rukovodioca u Područnoj jedinici Ulcinj, i dekan Fakulteta

Saopštenje “Vodovoda i kanalizacije”: PREKIDI U SNADBIJEVANJU SU I ZBOG STRUJE
Saopštenje “Vodovoda i kanalizacije”: PREKIDI U SNADBIJEVANJU SU I ZBOG STRUJE

Poštovani potrošači! – Obavještavamo vas da zbog čestih prekida koji se dešavaju u elektroenergetskom sistemu, posljedice su i na vodovodnoj mreži na cijeloj teritoriji Opštine Ulcinj. To je zbog

Vlada u povodu 13. jula: NERADNI DANI SUBOTA, NEĐELJA I PONEĐELJAK
Vlada u povodu 13. jula: NERADNI DANI SUBOTA, NEĐELJA I PONEĐELJAK

Neradni dani povodom Dana državnosti biće subota, nedjelja i ponedjeljak, 13, 14. i 15. jul, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS). Iz tog resora su podsjetili da se, na osnovu