SDP: FORCA KRSILA KOALICIONI SPORAZUM

OO SDP Ulcinj smatra da postoji potreba da se razjasne neke činjenice vezane za zadnje zasjedanje lokalne Skupštine, kojem nijesu prisustvovali odbornici Socijaldemokratske partije.

Odsustvo pretstavnika SDP-a je pobudilo posebno interesovanje i izazvalo brojne komentare zbog čega smo mi ocjenili da je potrebno dati neka objašnjenja, sve u cilju da se izbjegnu nesporazumi,nejasnoće i svakako, moguće zloupotrebe.

Prije svega, htjeli bi da istaknemo da odbornici SDP-a spadaju u red malobrojnih odbornika, koji ne samo da su prisustvovali skoro svim sjednicama, nego su vrlo aktivno i učestvovali u radu lokalnog Parlamenta, kako u vrijeme kada smo bili opozicija, tako i poslije formiranja nove parlamentarne većine.

Što se tiče sjednice održane 5. jula, izostanak jednog odbornika, zbog opravdanih porodičnih razloga je bio najavljen još prije određivanja datuma održavanja.

Do odsustva drugog odbornika je došlo zbog neodložnih, hitnih obaveza koje se nijesu mogle predvidjeti.

Kako god bilo, odsustvo nekog odbornika sa jedne sjednice nije nešto neubičajeno i čudno što bi trebalo da izazove neku posebnu pažnju i interesovanje.

Ono što je ovdje zaista začuđujuće je činjenica da niko, bilo od starne rukovodsva Skupštine, bilo od strane vrha izvršne vlasti nije ni pokušao da kontaktira odbornicu ili nekog iz vrha SDP-a i informiše se o razlozima izostanka i o mogućnosti odlaganja početka sjednice za nekoliko sati.

Pravila i standardi vršenja koalicione vlasti podrazumjevaju redovnu komunikaciju i saradnju koalicionih partnera ne samo u toku procesa usvajanja akata, nego prije svega, tokom procesa njihove pripreme i utvrđivanja konačnog predloga. To podrazumjeva posebnu obavezu i odgovornost predlagača, odnosno Predsjednika Opštine da obezbjedi punu ili bar dovoljnu podršku većine za prihvatanje njegovih predloga.

I Sporazum o vršenju koalicione vlasti kojeg smo mi potpisali predviđa stalnu saradnju, međusobno uvažavanje i potpunu saglasnost koalicionih partnera kod predlaganja i usvajanja nekih važnih akata, kao što je Budžet, Završni račun, odluke o zaduženjima i sl.

Ovaj dio Sporazuma je kršen od početka i u kontinuitetu od strane najjačeg partnera u koaliciji, to jest NDS Forca.

Situacija koja je stvorena sasvim slučajno, nedostatkom kvoruma za početak zadnje sjednice, doprinjelo je da se objelodani ono o čemu se već odavno šapuće u kuloarima ulcinjske političke scene.

Neuvažavanje i potpuno ignorisanje koalicionih partnera od strane prvog čovjeka izvršne vlasti u suštini je, od samog početka motivisano namjerama da se izazove kriza u funkcionisanju koalicije i stvaranje uslova za realizaciju tajnih političkih dogovora i angažovanje rezervnih partnera za obezbjeđenje opstanka na vlasti.

Da se nešto ozbiljno sprema dalo se naslutiti i iz nekih čudnih okolnosti koje su prethodile sjednici Skupštine . Odbornicima SDP-a, i to samo njima, su materijali za Skupštinu dostavljeni samo nekoliko dana pred sjednicu a na dnevnom redu nije, zajedno sa ostalim informacijama, uvršten Izvještaj o radu Turističke organizacije (kojom rukovodi kadar SDP-a), iako je među prvima, još prije nekoliko mjeseci, u dovoljnom broju primjeraka dostavljen skupštinskoj službi.

Sve ovo, naravno, neće uticati na naše opredjeljenje i odlučnost da , kao i uvijek do sada na jasan i argumentovan način, damo našu ocjenu dosadašnjeg rada i postignutih rezultata aktuelne lokalne vlasti, čiji dio smo i mi sami.To ćemo uraditi kroz diskusije naših odbornika tokom rasprave o podnijetom Izvještaju o radu Predsjednika i organa lokalne uprave u nastavku započete sjednice Skupštine.

Što se tiče naših stavova, vezano za tačke koje su usvojene 5. jula oni su na jasan način iznijeti od strane naših odbornika na sjednicama radnih tijela Skupštine, koje su održane u procesu priprema za tu sjednicu.

Mi smo podržali usvajanje Završnog računa za 2012.g. uz obavezu nadležnog sekretarijata da otkloni nedostatke iznijete u primjedbama revizora, a posebno u dijelu koji se tiče izrade valjane evidencije i popisa nepokretnosti u vlasništvu opštine, kao i Odluku o zajmu, insistirajući da se odbornicima podjieli Ugovor potpisan sa Ministarstvom finansija, kako bi se oni ali i šira javnost upoznali sa ozbiljnim i teškim obavezama preuzetim ovim sporazumom.

Naša podrška ovim odlukama i pored činjenice da su predložene uz grubo kršenje koalicionog sporazuma, bazirana je prije svega na svijesti o neophodnosti i značaju ovih akata za ublažavanje vrlo teške materijalne pozicije mnogobrojnih radnika lokalne uprave i JP i ustanova, čiji je osnivač Opština Ulcinj.

OO SDP UL CINJ

PREDSJEDNIK

Selim Resulbegović

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI
Taekwondo Ulcinj: JEDNA MEDALJA NA TURNIRU U TIRANI

Dana 01-02.10.2022.god. u Tirani, održan je međunarodni turnir “Albania open 2022” u olimpijskom sportu taekwondoa, nivoa G2/E2 koji služi za prikupljanje bodova za svjetsku rang

Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa
Pronađi Meridianpay i aktiviraj 20% bonusa

    Sportska kladionia Meridian pripremila pravuposlasticu za sve ljubitelje sportskog klađenja– Pronađi Meridianpay, uplati depozit iaktiviraj 20% bonusa za cjelokupno sportsko klađenje

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 1. i 2. oktobra, bez struje ostati sljedeća naselja: u

CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke
CDPR: Oktobar – mjesec borbe protiv kancera dojke

U Crnoj Gori se poslednjih godina godišnje registruje preko 400 novooboljelih osoba od kancera dojke, nezvanično za 2019. godinu oko 500, dok broj umrlih godišnje

SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!
SJAJNA VIJEST – Stigao je THUNDERKICK!

  Novo u Meridianu! Uživaj u magijifantastičnih slotova! Isprobaj magične igre izabavi se uz grmljavinu bonusa igrajućiThunderkick slotove!   Zadovoljne igrače Meridiana očekuje jošjedna sjajna