Sinistaj: Potpisao bih peticiju za formiranje “Prirodne Albanije”

Predsjednik Građanske inicijative Vaselj Siništaj kazao je da bi potpisao peticiju za formiranje “Prirodne Albanije”, javlja RTCG, a prenosi Portal “Vijesti”.

Beogradske “Novosti” prenijele su da je direktor Instituta za regionalne prognoze iz Tirane, Kočo Danaj, pokrenuo potpisivanje peticije za ostvarenje tog cilja, na koju su, kako tvrdi Danaj, potpis stavili poslanici parlamenata u kojima Albanci imaju svoje predstavnike.

Siništaj je kazao da nije potpisao inicijativu, navodeći da se obilježava sto godina od nezavisnosti Albanije i da je Danaj vrlo iskusan istoričar i čovjek koji je bio savjetnik u diplomatiji.

“Dajem mu za pravo. On misli da je to najbolji put da se ponište neke odluke, ali vidjećemo koliko će uspjeti. Ima dosta ljudi koji razmišljaju na taj način. U potpunosti mu dajem za pravo da krene tim putem, ali hoće li uspjeti, to ćemo da vidimo”, kazao je Siništaj, navodeći da ga niko nije konsultovao po tom pitanju.

Na pitanje da li bi potpisao takvu peticiju, Siništaj je rekao: “Naravno da bih potpisao. Zašto da ne? Peticija je peticija”.

On ističe da se taj projekat razlikuje od sličnih drugih, koji nisu nailazili na razumijevanje u prošlosti.

“Za razliku od drugih koji su težili, recimo stvaranju nekih velikih nacionalnih ideja, poput Velike Srbije, to su projekti koji su imali drugačiji put za razliku od ovog. Neko je išao misleći da će ratom, huškanjem…ovo je put koji dozvoljava Međunarodna zajednica, i to je stvar dokazivanja pred sudom. On ide ka sudu, hoće li uspjeti, ne znam. Zato kažem da mu dajem za pravo kao čovjek, kao Albanac i političar”, rekao je Siništaj.

“Istorijske greške”

On je podsjetio da Albanci u Crnoj Gori muku muče oko dobijanja jedne opštine.

“Vrlo teško to ide, obećava se, nikako da dobijemo to. Dopuštam kao čovjek od struke da, ukoliko je moguće, sud ispravi takve istorijske greške”, kazao je Siništaj.

On smatra da je stvar suda da li je moguće da se to desi. Govoreći o tome da li bi dopustio prekrajanje granica, on je rekao da ne odlučuje o tome.

“Stvar granica je stvar velikih sila. Te granice su postavljene tada i upravo Kočo Danaj, kako je to razumijem, pokušava da mirnim putem ispravi istorijske greške. Hoće li uspjeti, zavisi od velikih sila. To ne zavisi od pojedinaca”, istakao je Siništaj, ističući da je teško ispraviti nešto što je pečat velikih sila.

Nimanbegu: Skretanje pažnje sa stvarnih problema

Poslanik Force Genci Nimanbegu, kazao je da nije potpisao peticiju  Danaja, navodeći da to ne bi ni učinio.

Nimanbegu je kazao Portalu RTCG da nije upoznat sa medijskim navodima o peticiji, pojašnjavajući da je na odmoru i da nije u Crnoj Gori.

On smatra da je u pitanju skretanje pažnje sa stvarnih problema.

“Kočo Danaj nije političar, već istoričar. Oni imaju taj luksuz da nemaju odgovornost prema građanima”, kazao je Nimanbegu.

Na pitanje da li bi potisao peticiju, poslanik Force je kazao da je takvo pitanje izlišno.

“Pitanje nije na mjestu. Iz mog komentara jasno je da ne bih potpisao”, rekao je Nimanbegu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Skupština opština: IZABRANI POTPREDSJEDNICI OPŠTINE I IZBORNA KOMISIJA
Skupština opština: IZABRANI POTPREDSJEDNICI OPŠTINE I IZBORNA KOMISIJA

Na prijedlog predsjednika Opštine Omera Bajraktarija, Skupština opštine je u ponedjeljak izabrala dva potpredsjednika Opštine Ulcinj. Riječ je o Beqiru Selli, funkcioneru Demokratske partije, i Sabru Sallaju,

Ulcinj: SEZONA ZA OKO 30 ODSTO BOLJA NEGO LANE
Ulcinj: SEZONA ZA OKO 30 ODSTO BOLJA NEGO LANE

Iz Vlade Crne Gore zvanično je saopšteno da očekuju znatno bolju sezonu nego prethodne godine. “Svi pokazatelji koje imamo govore tome u prilog, da smo sigurno 60% bolji u ovom trenutku nego prošle godine,

Promaši i osvoji GEJMERSKI LAP TOP!
Promaši i osvoji GEJMERSKI LAP TOP!

Koliko puta si sastavio tiket misleći da je dobitan, ali se desi da promašiš samo jedan par? U periodu od 01.06. do 30.06. u Meridianu i takvi tiketi ti mogu donijeti nešto. To nešto je zapravo gejmerski

Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje
Hidrolog Burić: Za eroziju na Adi kriva politika, a ne neznanje

Za kvalitetno i trajno rješenje erozije na Adi Bojani država Crna Gora ima stručno znanje, ali problem postaje komplikovan kada znanje zavisi isključivo od politike. To je “Vijestima” kazao profesor Mihailo

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

  Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 27. i 28. juna, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak, u terminu od 08