Sinoć u Baru: OSNOVAN INVESTICIONI FOND, ULAGANJA I U ULCINJ

Predsjednik fondacije Mreža dobra, ugledni privrednik i dobrotvor, Hajriz Brčvak, najavio je osnivanje asocijacije Montenegro Investment Fund – Diaspora Business Network (MIF), specifične crnogorske poslovne mreže.

Ta asocijacija dijaspore biće ujedno i izvor sredstava koji će, kako je rečeno na prvom forumu dijaspore sinoć u Starom Baru, predstavljati novu podršku crnogorskoj privredi, prenosi Mediabiro.

Ključna poruka foruma bila je da Crna Gora može svojim snagama postati izuzetna turistička i investiciona destinacija.

Udruženim djelovanjem privrednika iz zemlje i inostranstva, namjeravaju da podrže ulaganja u IT sektor, solarnu energiju, turizam, te privatizaciju državnih preduzeća kroz privatno-javno partnerstvo.

Organizovano kao akcionarsko društvo, kompanije-članice MIF-a obavezaće se da će deset odsto od cjelokupne dobiti od investicija ove poslovne mreže ići u humanitarne svrhe.

To je takođe novi dio B2B korporacije, koju čine i Gold Travel, hotel Stara čaršija, kompanija MIH osnovana u Njemačkoj koja danas ima više podružnica širom regiona.

Brčvak je predstavio svoju novu fabriku u Bijelom Polju, koja će proizvoditi samohodne rovokopače najnovije generacije namijenjene postavljanju optičkih kablova. Najavio je i da će ulaganja u Crnoj Gori njegove kompanije nastaviti kroz razvoj solarnih elektrana, od kojih se neke planiraju u Ulcinju.

Ministar kapitalnih investicija, Ervin Ibrahimović, podsjetio je na potencijale Crne Gore za zelenu energiju, te na značaj svih onih koji godinama žive i rade van svoje domovine, Crne Gore.

“Treba da podsjetimo sve, i političare i Vladu i građane, koliki je potencijal dijaspore i uklonimo biznis barijere, jer je to neiskorišteni potencijal”, rekao je Ibrahimović.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma, Goran Đurović, podsjetio je na sva značajna ulaganja Brčvaka i njegovih kompanija.

“Ali, i na ovom mjestu, moramo podsjetiti na sve one koji pomažu ljude kojima je teško. To je pokazao upravo Brčvak tokom pandemije koronavirusa i to moramo posebno cijeniti. Nama su posebno dragocjene Vaše poslovne konekcije van Crne Gore, i zato se nadamo da ćemo naći načina da ih iskoristimo na što bolji način”, dodao je Đurović.

Predsjednik Opštine Bar, Dušan Raičević, podsjetio je ne samo na saradnju opštine sa kompanijama i fondacijom porodice Brčvak, već i na razgovor kojim je prije četiri godine najavljen danas jedini hotel sa 5pet zvjezdica na barskoj rivijeri – Stara čaršija.

“Nadam se da ovaj forum neće biti jedini povod da se srijećemo, već da ćete Bar često posjećivati”, rekao je Raičević.

Forum simoličnog naziva Uticaj dijaspore na razvoj ekonomije, turizma i multikulturalnosti u Crnoj Gori u starobarskom hotelu Stara čaršija okupio je veliki broj zvanica iz zemlje i inostranstva, a otvorio ga je izvršni direktor Gold Travel-a, Armin Pepić, i Štefan Cimerman iz kompanije MIH.

Događaj je zatvoren svečanim otkrivanjem ploče sa logom fonda, kao svjedočanstvo na njegovo osnivanje i sjedište upravo u Baru.

Osim govornika, ovom posebnom događaju prisustvovali su i premijer Dritan Abazović, predstavnici lokalnih samouprava,uključujući i predsjednika Opštine Ulcinj Omera Bajraktarija,diplomatskog kora u Crnoj Gori i poslovnih i esnafskih udruženja, te ugledni domaći privrednici i drugi zvaničnici Vlade.

Kako su naveli organizatori, cilj događaja je da okupi uspješne privrednike iz svih krajeva Crne Gore i svijeta, kako bi pojačali uticaj mreže i pretvorili ove susrete u tradicionalne skupove svakog narednog ljeta.

One Response

  1. Steta sto tu istu dijasporu koju pominjete ne uvazavate i ne pozivate na takve skupove onda bi se vasoj namjeri vjerovalo!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Slučaj Ulcinjske Solane: SO (NI)JE ŽIVOT (STUDIJA)

Studiju možete preuzeti klikom na LINK Uvodna riječ Punih sedam godina (1927-1934) trebalo je graditeljima Solane da u neposrednom zaleđu Velike plaže, na močvarnom području, naprave fabriku slanih kristala. Bilo je to vrijeme ogromnog entuzijazma,

Protest Starograđana zbog nestašica vode: IZMEĐU OBEĆANJA I RADIKALIZACIJE
Protest Starograđana zbog nestašica vode: IZMEĐU OBEĆANJA I RADIKALIZACIJE

“Narednih dana preduzećemo mjere i radnje kako bi pokušali da pomognemo građanima Starog grada da imaju bolje snadbjevanje vodom”, kazao je izvršni direktor DOO “Vodovod

Sportska kladionica Meridian ti poklanja
Sportska kladionica Meridian ti poklanja

    Da li tražite način da dobijete besplatan laptop? Srećom, postoji jedan način kako da osvojite novi Lap top HP 255 G8 Ryzen 5

Parking servis: UKLJANJAMO FIZIČKE PREPREKE SA PARKING MJESTA, TO RUŽI SLIKU GRADA
Parking servis: UKLJANJAMO FIZIČKE PREPREKE SA PARKING MJESTA, TO RUŽI SLIKU GRADA

DOO Parking servis Ulcinj u saradnji sa Komunalnom policijom ovih dana sprovodi aktivnosti na uklanjanju fizičkih prepreka koje se nalaze na obilježenim parking mjestima a

Ulcinj: SJUTRA PROTEST STAROGRADJANA
Ulcinj: SJUTRA PROTEST STAROGRADJANA

Zbog stalnih problema sa vodom žiteji Starog grada su najavili protesno okupljanje. “Situacija je već sedmicama nepodnošljiva, a zbog nedostatka vode gosti nam bježe”, tvrde

Igraj Aviator i osvoji električni trotinet, kameru i zvučnik!
Igraj Aviator i osvoji električni trotinet, kameru i zvučnik!

    Najbolja online kazino igra te ovog putanagrađuje sjajnim uređajima. Uz to, padaće ikiša freebet-a. Mnogo šansi za sjajne dobitkeimaju svi registrovani korisnicimeridianbet.me sajta,