Skupština Crne Gore: Poslanici podržali rebalans budžeta i zaduženje

Crnogorski parlamentusvojio je izmjene Zakona o budžetu Crne Gore za 2023. Za usvajanje ovogodišnjeg rebalansa glasala su 43 poslanika za, 14 protiv, dok uzdržanih nije bilo.

Većinom glasova svih poslanika Skupština je usvojila i izmjene i dopune Odluke o zaduživanju.

Ministar finansija Novica Vuković je u uvodnom obraćanju kazao da se izmjene i dopune Zakona o budžetu za ovu godinu donose iz nekoliko razloga, između ostalog, tehničkog usaglašavanja usljed donošenja i primjene nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, zatim povećanja primitaka i planiranja sredstava u cilju realizacije paketa podrške EU za prevazilaženje energetske krize, kao i obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje pojedinih budžetskih obaveza do kraja godine.

Deficit budžeta planiran je na nivou od 216,3 miliona EUR, što je 150 miliona manje od planiranog Zakonom o budžetu. Izvorni prihodi budžeta iznose 2,42 milijarde EUR i veći su 275,3 miliona u odnosu na planirane.

“Povećanje prihoda budžeta predlaže se shodno revidiranim makroekonomskim pokazateljima, naplati jednokratnih prihoda i dosadašnjim trendovima naplate budžetskih prihoda”, rekao je Vuković.

Prema njegovim riječima, naplata prihoda budžeta u dosadašnjem periodu godine je značajno veća u odnosu na isti prošlogodišnji period.

“Značajan dio povećanja budžetskih prihoda odnosi se na jednokratne prilive, koji nijesu vezani za nove mjere fiskalne politike, ili značajne strukturne reforme kojima se unapređuje struktura privrede, ili stvara nova vrijednost”, objasnio je Vuković.

Procjenjuje se da će učešće jednokratnih prihoda iznositi preko 180 miliona, a među najznačajnijima su naplaćeni prihodi po osnovu hedžing aranžmana radi zaštite od valutnog rizika kredita zaključenog u dolarima za potrebe izgradnje auto-puta Bar Boljari, u iznosu od 60 miliona EUR.

“Među jednokratnim prilivima su i akumulirani prihodi iz prethodnog perioda po osnovu implementacije programa ekonomskog državljanstva, koji su u ovoj godini planirani u iznosu od 75 miliona, zatim planirana naplata dividende po osnovu ostvarene dobiti preduzeća u većinskom vlasništvu države, u iznosu od 40 miliona i ostvarena naplata EU donacije u iznosu od 27 miliona EUR”, precizirao je Vuković.

Pored navedenog, veća naplata prihoda zabilježena je i kod poreza i doprinosa na zarade, tačnije kod doprinosa penzijsko-invalidskog osiguranja, poreza na dobit pravnih lica, kao i poreza na dodatu vrijednost.

Ukupni rashodi budžeta planirani su u iznosu od 2,64 milijarde EUR, što je 125,3 miliona više u odnosu na prvobitno planirane.

Povećanje rashoda budžeta predlaže se usljed nedostajućih sredstava prevashodno u oblasti socijalne i dječije zaštite, penzionog osiguranja i obezbjeđivanja nedostajućih sredstava za finansiranje zdravstvenog sistema.

Kada su u pitanju predložene izmjene i dopune Odluke o zaduživanju Crne Gore za ovu godinu, Vuković je objasnio da je smanjen iznos nedostajućih sredstava sa 705 miliona za finansiranje budžeta za ovu godinu na 559 miliona.

“Takođe, nivo planiranog zaduženja je ostao isti u visini od 600 miliona EUR, a koristiće se za finansiranje budžeta u ovoj godini, refinansiranje duga i stvaranje fiskalne rezerve za narednu godinu”, precizirao je Vuković.

Izmenom odluke je povećan iznos planiranog zaduženja na projektu generalnog remonta pruge, sanacije čeličnih mostova i tunela, sa 32 miliona na 40 miliona EUR kod Evropske investicione banke (EIB).

Takođe, predviđena je mogućnost preuzimanja duga od Instituta “Simo Milošević” u iznosu od sedam miliona EUR prema Jugobanci u stečaju, odnosno Agenciji za osiguranje depozita Srbije, kako bi se izbegla eventualna blokada Instituta, a time i gotovo izvjesni stečaj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Opština Ulcinj: Sastanak sa direktorima škola
Opština Ulcinj: Sastanak sa direktorima škola

Na inicijativu predsjednika Opštine Ulcinj Gencija Nimanbegu organizovan je sastanak sa direktorima škola. Svrha sastanka je bila izgradnja mostova saradnje sa obrazovnim institucijama i Opštinom Ulcinj.

Zaključen Memorandum o saradnji između JU Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore
Zaključen Memorandum o saradnji između JU Centar za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj i Fakulteta političkih nauka Univerziteta Crne Gore

Dana 12. 07.2024.godine Biljana Pajović, direktorica Centra za socijalni rad za opštine Bar i Ulcinj, Marina Kastrati, trenutna vršiteljka dužnosti rukovodioca u Područnoj jedinici Ulcinj, i dekan Fakulteta

Saopštenje “Vodovoda i kanalizacije”: PREKIDI U SNADBIJEVANJU SU I ZBOG STRUJE
Saopštenje “Vodovoda i kanalizacije”: PREKIDI U SNADBIJEVANJU SU I ZBOG STRUJE

Poštovani potrošači! – Obavještavamo vas da zbog čestih prekida koji se dešavaju u elektroenergetskom sistemu, posljedice su i na vodovodnoj mreži na cijeloj teritoriji Opštine Ulcinj. To je zbog

Vlada u povodu 13. jula: NERADNI DANI SUBOTA, NEĐELJA I PONEĐELJAK
Vlada u povodu 13. jula: NERADNI DANI SUBOTA, NEĐELJA I PONEĐELJAK

Neradni dani povodom Dana državnosti biće subota, nedjelja i ponedjeljak, 13, 14. i 15. jul, saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja (MRSS). Iz tog resora su podsjetili da se, na osnovu

Ulcinj: Gradnja novog hotela “Mediteran” počinje u oktobru
Ulcinj: Gradnja novog hotela “Mediteran” počinje u oktobru

Radovi na izgradnji novog hotela Mediteran u Ulcinju, koji će imati pet zvjezdica, počeće u oktobru i trebalo i da budu završeni u roku od dvije godine. To je u razgovoru za “Vijesti” potvrdio