SNP: ULCINJ POSTAO POLIGON ZA MALVERZACIJE I MANIPULACIJE

 

Socijalisticka narodna partija SNPSaopštenje za javnost OO SNP Ulcinj.

Ulcinj je u zadnje vrijeme postao glavna vijest u  svim medijima, što bi bilo odlično da se po dobru pominje a ne suprotno. Iako grad sa ubedljivo najviše prirodnih potencijala u Crnoj Gori, nema vijesti o investicionim poduhvatima i kvalitetnim projektima koji se planiraju, već sasvim suprotno. Iz Ulcinja dolaze samo vijesti koje ga na najtužniji način oslikavaju i koje ruše tradiciju kojom su se generacije Ulcinjana ponosile.

Multietničnost, multikonfesionalnost, suživot za primjer su, čini nam se, odavno poljuljani a danas, očito, neko svojim postupcima pokušava da od te priče ne ostane ni pelcer.

Lokalna vlast je prije dvije godine, na nezakonit način dodijelila Hašimu Tačiju priznanje “počasni građanin”, lokalna vlast je, takodje, ne poštujući zakon, donijela odluku o preimenovanju ulica i na taj način, osim što je jedan dio gradjana Ulcinja učinila veoma nezadovoljnim, izbrisala gotovo sve što je u ovom gradu imalo antifašistički i crnogorski karakter.

Najdrastičniji primjer je svakako brisanje 26. novembra iz naziva glavne ulice, a taj je datum dvojako značajan ua Ulcinj i Ulcinjane. Crnogorska vojska je 26. novembra 1880.godine oslobodila Ulcinj od osmanlijskog osvajača a 1944. NOV od fašističkog okupatora i njegovih slugu. Da apsurd bude veći, sve se to dešava u nezavisnoj državi Crnoj Gori koja u svakoj prilici naglašava antifasizam kao svoju temeljnu vrijednost.

Najnovija događanja idu u istom smjeru. Neke NVO koje upražnjavaju planinarenje po okolnim brdima, pretvorili su tu aktivnost u pohode na Rumiju. Ovogodišnja ikonografija podsjećala je na vojnu operaciju a tom akcijom u kojoj je učestvovao i prvi čovjek grada Nazif Cungu, bavila se javnost, ne samo Crne Gore već i regiona i šire.

SNP smatra da tako nešto građanima Ulcinja ne može donijeti dobro ni u kojoj sferi. Pojedincima možda i može prividno donijeti neku korist, bilo političku ili materijalnu, ali gradu i građanima samo nemjerljivu štetu.

No, ne nanosi samo to štetu našem gradu. Po nekim nezvaničnim podacima u zadnje dvije godine izgrađeno je preko šest stotina nelegalnih objekata, kažu, procentualno najviše u Crnoj Gori. Zbog toga je Vlada Crne Gore donijela odluku da se beskomprosno obračuna  sa divljim graditeljima. Kako inače biva, to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

Ovih dana su, kao i uvijek do sada, selektivno pristupili tom problem. Srušili su jedan sprat na kući Sreta Pekića, unuka glasovitog ulcinjskog Crnogorca Damjana Martinovića, koji je na tom istom mjestu još prije jednog vijeka imao dvospratnu kuću sa ugostiteljskim objektom u približim gabaritima. Na Pristanu je u predhodnih godinu dana napravljeno na hiljade nelegalnih kvadrata, pa zašto je baš Sretova smetala?

Nažalost, ni to nije sve. Iako će zbog prošlogodišnjeg postupanja tenderske komisije za izdavanje u zakup državnog zemljišta koje koristi opština Ulcinj, poreski obveznici morati da nadoknade štetu onima koji su se na odluke te komisije žalili, i to u ne malom iznosu, tenderska komisija, iako u promijenjenom personalnom sastavu, ponašala se još bahatije, pa je jedan od uslova da bi se na tenderu uopšte učestvovalo bio da učesnik bude podoban, što god to značilo.

Njihovo ponašanje je rezultiralo podnošenjem krivičnih prijava učesnika licitacije, Šćekića i Rudovića i vjerovatno je da će i ovaj sudski postupak značiti štetu po opštinsku kasu.

SNP smatra da osim lokalne vlasti koju čini koalicija DPS- Forca- DUA i koalicija oko Đeke, odgovornost za zonu sumraka u Ulcinju, snosi i država koja u kontinuitetu zarad sitnih ili nešto krupnijih interesa dozvoljava da Ulcinj ostane poligon za svakojake malverzacije i manipulacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA
Islamska zajednica: VEČERAS PRVE TERAVIJE, SJUTRA PRVI DAN POSTA

Iz Islamske zajednice Ulcinja je saopšteno da će večeras u svim ulcinjskim džamijama biti održane prve teravije. To znači da je sjutra, u četvrtak, 23. marta, prvi dan posta mjeseca Ramazana. Ove godine

Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“
Supermarket SARS: AKCIJA “STOP INFLACIJI“

  Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim Sars marketima. Akcija na istaknute proizvode važi od 20.03. DO ISTEKA ZALIHA! Besplatna dostava na kućnu adresu:

Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru
Ministarstvo finansija: Predstavnici „Banke Amerike“ i američki investitori posjetili Crnu Goru

Tim Ministarstva finansija i Centralne banke Crne Gore, na čelu sa ministrom Aleksandrom Damjanovićem, sastao se danas sa predstavnicima Korporacije ,,Bank of America“ (BofA), odnosno direktorima za tržišta

Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU
Policija: UHAPŠENA OSOBA KOJA JE DVA PUTA OBIJALA PAŠINU DŽAMIJU

Službenici Odjeljenja bezbjednosti Ulcinj su rasvijetlili dva slučaja obijanja u Pašinoj džamiji i lišili slobode E.Š. (34) iz Republike Albanije, saopšteno je iz Uprave policije. Kako se navodi, osumnjičenom

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i