Sovinc: BEZ PROIZVODNJE SOLI UGROZEN BIODIVERZITET

KriporjaSaopštenje za javnost Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Treći sastanak Upravnog odbora projekta „Finalizacija studije zaštite Ulcinjske solane“ održan je juče u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Sastankom je predsjedavao ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović dok su istom prisustvovali i predstavnici ministarstava održivog razvoja i turizma, ekonomije, Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, Javnog preduzeća za nacionalne parkove, Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Opštine Ulcinj, Centra za zaštitu i proučavanje ptica, EUROFOND-a i Privrednog suda.

Glavni cilj ovog sastanka predstavljao je prezentovanje finalnog nacrta Studije zaštite Ulcinjske solane. Govoreći o procjeni stanja i vrijednostima biodiverziteta, koje su predstavljale jedan od specifičnih ciljeva projekta, Andrej Sovinc vođa ekspertskog tima angažovanog na projektu naveo je da studija potvrđuje da je Ulcinjska solana područje od izuzetne vrijednosti za očuvanje biodiverziteta te dodao da je opstanak staništa i vrsta gotovo u potpunosti zavistan od održavanja vodnog režima, koji se godinama upotrebljavao kod tradicionalne proizvodnje soli. Takođe, on je posebno istakao značaj ornitofaune tog područja koja Ulcinjsku solanu stavlja na sami vrh najvažnijih lokaliteta za gniježđenje, seobu i zimovanje ptica uz tzv. Jadranski migratorni koridor na Balkanu.

Sovinc je kazao da je studijom stavljen fokus na utvrđivanje onih vrsta ptica, za koje je Solana od izuzetne vrijednosti, ne samo na nacionalnom nivou već i po zahtjevima EU direktiva, i to Direktive o pticama i Direktive i staništima. „Na solani je registrovano 250 vrsta ptica od ukupno 500 koliko ih ima u Evropi, što znači da se na Solani nalazi 50 odsto svih evropskih vrsta“, naveo je Sovinc. On je članovima Upravnog odbora predstavio i analize koje su pokazale da je Ulcinjska solana najvažnije mjesto za razvoj halofitne vegetacije kao i da su identifikovana tri tipa staništa sa Aneksa EU Direktive o staništima, što ih čini potencijalnim Natura 2000 područjem a što zahtijeva posebne mjere zaštite i očuvanja.

Članovima Upravnog odbora takođe je predstavljena i identifikacija optimalnog modela upravljanja područjem zbog obezbjeđivanja ekološke i ekonomske vrijednosti područja. Naime, u okviru Studije izvršena je analiza kategorije zaštićenih područja po međunarodnoj (IUCN) klasifikaciji, pri čemu su kao najadekvatnije kategorije predložene kategorija V – park prirode, i kategorija IV – rezervat prirode. Takođe, kako je istaknuto u sklopu Studije, za održavanje vrijednosti biodiverziteta tog područja neophodna je sanacija infrastrukture za održavanje vode i dnevno upravljanje vodama na Solani.

Članovi Upravnog odbora razmotrili su predložene modele a nakon diskusije usvojen je zaključak da se u narednom periodu dostave komentari na tekst nacrta studije, što bi rezultiralo konkretnijim predlozima a samim tim i pronalaženjem najoptimalnijeg rješenja za uspostavljanje modela upravljanja Ulcinjskom solanom, kako bi se obezbijedila održiva zaštita ovog područja.

Podsjećanja radi, glavni cilj projekta „Finalizacija studije zaštite Ulcinjske solane“ jeste analiza stanja i procjena za proglašenje zaštićenog područja na području Ulcinjske solane, a shodno kriterijumima na nacionalnom i međunarodnom nivou.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE
Policija – Ulcinj: JEDNA OSOBA UHAPŠENA, ODUZETO 100 KG DROGE

Službenici Stanice granične policije i Ulcinj su oduzeli oko 97 killograma skanka, te je daljim aktivnostima sa Odjeljenjem bezbjednosti Ulcinj lišena slobode jedna osoba. Naime, pripadnici granične i

Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA
Podgorica: “BOJE I DUH MEDITERANA“ ULCINJSKIH UMJETNIKA

Da primorje pitomo utiče na senzibilitete umjetnika koji su odrasli i žive na moru, istakla je studentkinja istorije umjetnosti Tea Mandić otvarajući u nedjelju veče izložbu djela “Boje u duhu Mediterana”.

Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!
Play Station5 nikad jeftiniji! Želiš biti njegov vlasnik?!

Otkrij inovativno iskustvo igranja uz PS5. Sjajna grafika i najnovije funkcije čine ovu konzolu omiljenu kako među mlađom, tako i među starijom populacijom. Ekskluzivne igre te čekaju, a mi garantujemo

Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO
Ministar Đurović: ULCINJ DUGO BIO GRAD DRUGOG REDA, VIŠE NIJE TAKO

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović rekao je da su do sada postojali gradovi, kao što su Ulcinj i Herceg-Novi, kojima se nije dalo da idu naprijed. “Iz ne znam kojeg razloga Ulcinj je bio

CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA
CEDIS: I U SRIJEDU BEZ STRUJE DIO ULCINJA

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i srijedu, 22. marta, bez struje ostati sljedeća naselja: – u terminu od 8 do 15 sati: Donja