S&P: Poboljšani izgledi Crne Gore iz stabilnog u pozitivan

Agencija za kreditni rejting “Standard & Poor’s” objavila je novi Izvještaj za Crnu Goru kojim je dosadašnji izgled naše zemlje, označen kao ”stabilan” poboljšan u „pozitivan“, uz zadržavanje ocjene ‘B/B’.

Prema metodologiji kreditne rejting agencije „Standard & Poor’s“, a uzimajući u obzir ekonomska kretanja i fiskalne rezultate koji su u samom izvještaju okarakterisani kao pozitivni, neophodno je napomenuti da revidirani izgled (outlook) kreditnog rejtinga za Crnu Goru predstavlja znak pozitivnih kretanja u ekonomiji zemlje, kao i i pozitivnih očekivanja u budućnosti. „Standard & Poor’s“ izglede procjenjuje na osnovu potencijalnog kreditnog rejtinga u srednjem i dugom roku. Prilikom utvrđivanja prognoze za rejting, uzimaju se u obzir sve promjene u ekonomskim, političkim, fiskalnim i drugim uslovima. U smislu navedenog, izmjena outlooka na „pozitivan“ znači da u srednjem i dugom roku može doći do povećanja rejtinga države.

U izvještaju S&P se navodi da bi do poboljšanja rejtinga Crne Gore moglo doći u narednih 12 mjeseci ako fiskalni rezultati budu jači nego što se trenutno predviđa, uz trend pada neto javnog duga. U takvom scenariju, ovo bi mogao biti slučaj kao rezultat snažnijeg ekonomskog rasta ili mjera fiskalne konsolidacije. Takođe, do poboljšanja rejtinga bi moglo doći u slučaju jače eksterne pozicije Crne Gore u odnosu na trenutne prognoze.

Pozitivni izgledi prvenstveno odražavaju potencijal da će se fiskalni i platni bilans za Crnu Goru pokazati jačim nego što se trenutno predviđa, tokom naredne godine, dodatno smanjujući nivo neto javnog duga kao udjela u privredi nakon već konzistentnog pada tokom 2021-2023.

Unapređenje izgleda u „pozitivan“ prvenstveno odražava potencijal za dalje jačanje fiskalnih rezultata Crne Gore tokom 2024-2025. godine. Iako se trenutno predviđa prosječan deficit budžeta od 3% BDP-a u naredne dvije godine, Crna Gora je imala uravnotežen budžet u 2023. godini, koji je uglavnom bio podržan snažnim ostvarenjem prihoda, ali i jednokratnim faktorima kao što su prihodi od ekonomskog državljanstva i EU donacije. Po mišljenju analitičara, dalji rast turizma i domaće potrošnje, poboljšanje poreske administracije i dodatne mjere za prikupljanje prihoda, mogle bi da podrže snažniji budžetski učinak za Crnu Goru.

Predviđa se prosječan fiskalni deficit od 3% BDP-a u periodu 2024-2027. godine, nakon suficita od 0,5% 2023. godine koji je ostvaren uz pomoć jednokratnih prihoda.

U izvještaju ove kreditne agencije procjene su da će deficit tekućeg računa u prosjeku iznositi 12% BDP-a u srednjem roku.

Za 2024. godinu predviđa se stabilizacija inflacije na prosječnom nivou od 4,3%, podržano baznim efektima i daljim snižavanjem cijena hrane.

Bankarski sektor u Crnoj Gori trenutno pokazuje snažnu likvidnost.

Očekivanja su da će crnogorska ekonomija nastaviti sa privlačenjem stranih direktnih investicija od oko 10% BDP-a godišnje u srednjem roku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ
Sud za prekršaje: DRŽAVLJANIN ALBANIJE UPUĆEN U ZATVOR U SPUŽ

Državljanin Albanije Z.L. (44) osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 15 dana, saopšteno je iz Suda za prekršaje. “On je sinoć oko 21 časova u jednom ugostiteljskom objektu u ulici “Majke Tereze”

CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA
CEKUM: URUČENE KNJIGE ULCINJSKIM ŠKOLAMA

JU Centar za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore nastavila je akciju pod  nazivom „Naše knjige u vaše škole“. Cilj da se pojedinim  školama koje izvode nastavu na albanskom jeziku ili dvojezično

Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI
Mladi i ljudska prava: TEŽNJA ZA BOLJE DRUŠTVO U KOJEM ŽELE ŽIVJETI

Prošlo je više od 75 godina od donošenja Opšte deklaracije o ljudskim pravima koja u središte stavlja dostojanstvo i pravednost te jednakost svih ljudskih bića. Donošenje Deklaracije obilježilo je nastavak

Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA
Zbog napada na kolegu: PROTEST ULCINJSKIH ADVOKATA

Ispred zgrade Osnovnog suda u Ulcinju danas su se, na poziv Advokatske komore Crne Gore, okupili ulcinjski advokati kako bi izrazili protest zbog napada na svog kolegu Aleksandra Simonovića. Ovaj advokat

Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI
Švajcarska: SASTANAK KOMITETA O PRAĆENJU DISKRIMINACIJE ŽENA U CRNOJ GORI

U Ženevi se danas održava sastanak Komiteta koji prati sprovođenje Konvencije za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena. Delegaciju Crne Gore, koju čini 21 član, predvodi ministar ljudskih i manjinskih