Studenti turizma i praksa: VAS POSLODAVAC JE GOST!

Pod vođstvom svojih profesora i asistenata studenti Fakulteta za biznis i turizam u Budvi obavili su terensko istraživanje na teritoriji opština Ulcinj, Budva, Kotor, Podgorica, Tivat, Bar i Cetinje. Osnovni cilj istraživanja, kako prenose Primorske novine, bio je da se sagleda na koji način turistička privreda percipira obrazovanje i nauku iz oblasti turizma, kao i mogućnost da se ustanove efektivni moduli buduće saradnje privrede i naučne zajednice. U tu svrhu sačinjen je originalni upitnik u okviru kojeg su ispitanici detaljno i vrlo konkretno precizirali šta je ono što smatraju da je dobro, a gdje smatraju da je moguće i neophodno tražiti poboljšanja. Na Fakultetu ističu izuzetno dobar odziv ispitanika koji su rado prihvatali učešće i davali brojne sugestije što govori u prilog aktuelnosti ove teme u našoj javnosti. 

Rezultati iz obrazovanja

Jedan od iskristalisanih zaključaka jeste da velika većina ispitanika izražava jaku želju za što više časova stručne prakse u obrazovnim institucijama turističkog tipa. Istraživanje je pokazalo i da u crnogorskom sistemu postoji vidljiv nedostatak obrazovanja za srednju liniju menadžmenta, a Fakultet za biznis i turizam u Budvi već je pronašao praktičnu primjenu ovog istraživanja i pokrenuo module za navedenu obuku.

 

Poslodavci u turističkoj industriji Crne Gore od novih kadrova zahtijevaju:

1. Poznavanje hotelskih operacija i ukupne materije poslovanja (22,5%)

2. Menadžerske vještine i poznavanje osnova ekonomije (14,6%)

3. Poznavanje stranih jezika (13,5%)

4. Timski rad (12,4%)

5. Rad na računaru (12,4%)

6. Komunikacione sposobnosti (10,1%)

 

Veoma je interesano istaći da rezultati pokazuju kako vodeći poslodavaci u turističkoj industriji Crne Gore prepoznaju potrebu za organizovanjem treninga, obuka i seminara u okviru kompanije za već zaposlene kadrove.

Na Fakultetu sa ponosom ističu da su zadovoljni dobijenim rezultatima, jer već neko vrijeme praktikuju nastavu uz dodatke modula za prezentacijske i komunikacijske vještine, menadžment prodaje, agencijske kadrove, recepcijske kadrove i slično.

Veoma je interesantno je pomenuti da istraživanje pokazuje da menadžeri koji se bave turizmom u Crnoj Gori, a znanja su sticali u inostranstvu, daju visoke ocjene po pitanju mladih, diplomiranih radnika turističke svrhe kod nas i njihovog znanja.

 

Rezultati iz nauke

Možda najvažniji rezultat istraživanja je da 82,1% ispitanika u ukupnosti izražava veliki stepen zadovoljstva po pitanju saradnje sa naučnom zajednicom koju su pokrenuli na ličnu inicijativu.

U naučnim skupovima učestvovalo bi čak preko 80% zainteresovanih što je veliki podstrek za naučnu zajednicu koja je takođe zainteresovana za ovakav vid saradnje.

Istovremeno, čak 83,7% ispitanika smatra da se nauka ne uvažava dovoljno u crnogorskom turizmu, što je u direktnoj korelaciji sa trenutnim stanjem stvari u Crnoj Gori. S tim u vezi, Fakultet za biznis i turizam je i započeo praksu češćeg okupljanja naučne zajednice u turizmu, a u prilog tome ide i ovo istraživanje kao i  okrugli sto koji je tom prilikom .

S druge strane, ohrabruju optimistična očekivanja turističke privrede koja ima značajna očekivanja od nauke bliskoj budućnosti, kako smatra čak 59,8% anketiranih ispitanika. Ipak kako ističu na Fakultetu za biznis i turizam Budva ne treba zanemariti dalji rad na ovom području.

U ime Fakulteta gostima se obratila Doc. dr Ana Tripković-Marković, koja je naglasila značaj ovakvog istraživanja za poboljšanje nauke i obrazovanja u turizmu, ali i kreiranje budućnosti crnogorskog turizma uopšte.

Studiju su prezentovali saradnici Fakulteta za biznis i turizam Budva, Milica Šoć i Bojana Rucović zajedno sa studentima III godine Anđelom Knežević, Lukom Martinović i Stefanom Đurovićem.

Studenti treće godine Fakulteta svečano su uručili po jedan primjerak istraživanja “Uloga nauke i obrazovanja u Crnoj Gori”, koje je finansiralo Ministarstvo nauke Crne Gore, ministarki nauke, prof. dr Sanji Vlahović i, u ima turističke privrede, Branku Kaženegri. Ministarka nauke se obratila gostima i izrazila zadovoljstvo mladim istraživačima, koji su pokazali zavidan nivo elokventnosti, konstruktivnosti i komunikacijskih vještina, te zahvalila Fakultetu na hrabrosti da se uhvati u koštac sa ovako važnim strateškim pitanjem. Gospodin Kažanegra se prisutnim studentima obratio riječima: “Zapamtite da, kada diplomirate, vaš jedini poslodavac je GOST!”

Pokrovitelj istraživanja bilo je Ministarstvo nauke Crne Gore, a strateški partner iz privrede hotel “The Queen of Montenegro” – Bečići.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. jula, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: -u terminu od 10:30 do 13:00

Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”
Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”

Iz Centra za kulturu saopšteno je da će u utorak 5. jula biti svečano označen početak „Ljetnje scene – Ulcinj 2022“. Otvaranje ovog festivala predviđeno je na Velikoj skeli, ispod zidina Starog grada,

Podgorica: DRŽAVA VLASNIK SOLANE, AKCIONARI SPREMAJU TUŽBE
Podgorica: DRŽAVA VLASNIK SOLANE, AKCIONARI SPREMAJU TUŽBE

Zemljište Solane, skoro 15 miliona kvadrata, upisano je ove sedmice u katastru kao vlasništvo države Crne Gore, piše “Dan”. Stečajni upravnik Solane Žarko Ostojić kazao je tom listu da će se žaliti nadležnim

Nikad brže do keša!
Nikad brže do keša!

Vikend vrtoglavih poklona   Stižu pokloni dobrodošlice – BEZ DODATNIH USLOVA – Registruj se na meridianbet.me i na poklon osvajaš 10eur bonusa za sportsko klađenje i 100 besplatnih spinova

TO: NA ULCINJSKOJ RIVIJERI BORAVI PREKO 15 HILJADA TURISTA
TO: NA ULCINJSKOJ RIVIJERI BORAVI PREKO 15 HILJADA TURISTA

Prvog dana jula ove godina na ulcinjskoj rivijeri odmara 15.097 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, više od trećine gostiju je u hotelima, odnosno 5.300, dok je u odmaralištima