T.Rudovic: SO KAO PRIRODNI LIJEK I SIMBOL ZIVOTA

 

Kriporja, SolanaUlcinjska Solana je nekada bila prepoznata kao najveći proizvođač soli. Zadnjih godina, proizvodnja je praktično obustavljena i bilo je intencije da se sve to pretvori u stambene površine. Srećno, pojedinci iz Ulcinja, Crne Gore i većina iz međunarodne zajednice su prepoznali značaj ovog mjesta i na taj način spriječili potpuno uništavanje. Osim benefita sa ekonomskog aspekta, morska so, odnosno ona koja se proizvodila u Ulcinjskoj solani, ima puno medicinskih sastojaka, koji direktno i indirektno utiču na zdravlje.

Osnovni sastojak soli je natrijum-hlorid (NaCl), dok se naša so dobija iz morske vode. Iz morske vode so se izdvaja u solanama u posebnono dizajniranim bazenima. Da je sreće upravo u ovom periodu (proljeće) morska voda se pusti u bazene, da bi tokom proljeća i ljeta ta voda isparila i na dnu ostala morska so. Berba soli se vrši u jesen, a to je proces u kojem se so kupi.

Morska so se smatra najzdravijom i najukusnijom vrstom soli. Zdravlje se krije u ovom bijelom kristalu punom minerala i joda, koji su neophodni ljudskom organizmu. So je neophodna svim živim organizmima. To je najbolji izvor natrijuma i hlora, a većem dijelu Evrope je ona najbitniji izvor joda.

Zašto je so tako bitna? So igra važnu ulogu u regulisanju količine vode u organizmu, doprinosi zdravlju kože i zuba, štiti od psorijaze, osteartritisa i rinosinusitisa, reguliše šećer u krvi tj. doprinosi balansu, bitna je za normalan rad srca, dok ima preventivnu ulogu kod opadanja kose. Osim toga ,bitna je za mišiće, kako ne bi došlo do grčeva, smanjuje aciditet tj. kiselost i održava balans elektrolita u tijelu.

Koža: morska so je takođe bogata i magnezijumom, te na taj način štiti kožu od infekcija i raznih zapaljenja (crvenilo, otok, bol). Zapaljenje se definiše kao primarna promjena izazvana oštećenjem tkiva.

Zdravlje zuba: velika koncentracija fluorida je sadržana u morskoj soli. Fluoridi su od ključnog značaja za zdravlje zuba. Štite zube od kiselog oštećenja i spriječavaju razvoj karijersa i šupljina. Studije su jasno dokazale da redovno ispiranje usne duplje vodom s morskom soli ublažava stare rane, krvarenje desni, čireva i bol zapaljenja grla.

Morska so doprinosi održavanju zdrave ravnoteže elektorita u tijelu. Regulisanje elektrolita je neophodno za održavanje optimalnog sastava krvi i cirkulacije, mišićne snage, kao i za sveukupno funkcionisanje organizma. Ovome takođe posebno doprinose minerali poput kalijuma, kalcijuma, magnezijuma i natrijuma.

Važno je napomenuti da so reguliše nivo šećera u krvi, ima efekat da smanji zavisnost organizma na insulin. Mora se dodati da ona pomaže u održavanju zdravog nivoa krvnog pritiska i pomaže da se normalizuje rad srca. Osim toga dokazani su blagotvorni efekti u sprječavanju nastanka različitih srčanih poremećaja, ali treba obratiti pažnju na količinu konzumacije soli. Neke studije ukazuju na asocijaciju između poboljšane cirkulacije krvi i jačanju folikula dlake, što pospješuje rast dlake. Kako so ima efekat osmoze, tako sprječava sakupljanje toksina u tijelu.  S obzirom da olakšava izlučivanje mokraće, ona doprinosi alkalizaciji ćelija u tijelu i tim putem smanjuje aciditet tj. kiselost u organizmu. Ovo je prvenstveno od velikog značaja zbog ravnoteže pH vrijednosti u organizmu. U slučaju kada je ova ravnoteža poremećena može doći do hroničnog zdravstvenog problema poput Alchajmerove bolesti.

Uz sve ovo, morska so je prirodni anti-alergen i koristan za olakšanje astme i alergija, smanjuje rizik od infekcija i time doprinosi ukupnom imunitetu organizma.

Dakle, ako mi nismo u stanju da zaštitimo Ulcinjsku Solanu, odnosno prirodni lijek koji nam je dala priroda, onda mi nismo dostojni da taj lijek imamo i da njime upravljamo. Ako je neka građevina ili prodaja bolja od lijeka koji stoji na raspolaganju, onda se ni ovaj grad ne može izliječiti. Moramo misliti na buduće generacije i dužni smo da se izborimo da njima ostavimo u nasljeđe prirodni izvor zdravlja, kako bi se i oni uvjerili da se u ovom gradu, ipak, nalazi nešto vrijedno.

(Tijana Rudović, MSC Ernährungswissenschaften, Wien)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Skoplje: GJEKA, HOXHA I XHURRETA KOD XHAFERIJA
Skoplje: GJEKA, HOXHA I XHURRETA KOD XHAFERIJA

Ministar ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Fatmir Gjeka sa saradnicima, državnim sekretarom Astritom Hoxhom i direktorom Direktorata za unaprijeđenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih

Turistička organizacija: U ULCINJU BORAVI 1.645 GOSTIJU
Turistička organizacija: U ULCINJU BORAVI 1.645 GOSTIJU

Na ulcinjskoj rivijeri krajem krajem marta se bilježi odlična posjeta, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, ovih dana u ovoj opštini odmara 1645 gostiju i gotovo su svi stranci. Najveći

Abazović: KAPETAN KARAMANAGA DA BUDE U ODBORU DIREKTORA “BARSKE PLOVIDBE”
Abazović: KAPETAN KARAMANAGA DA BUDE U ODBORU DIREKTORA “BARSKE PLOVIDBE”

Premijer Dritan Abazović je na današnjoj sjednici Vlade Crne Gore zatražio da u Odboru direktora Barske plovidbe bude imenovan kapetan iz Ulcinja Mehdi Karamanaga. Abazović je saopštio da je Vlada predložila

Sjutra konačno počinje najveći infrastrukturni projekat: DOLAZE PREMIJER, PREDSTAVNIK EU I AMBASADOR NJEMAČKE
Sjutra konačno počinje najveći infrastrukturni projekat: DOLAZE PREMIJER, PREDSTAVNIK EU I AMBASADOR NJEMAČKE

U Ulcinju će sjuta biti održana ceremonija povodom početka radova na projektu rekonstrukcije i izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema u opštini Ulcinj. Riječ je o projektu Vlade Crne Gore i Opštine

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,