Treca analiza sezone: PROLAZI KAO STIHIJA

Ova sezona prolazi kao stihija, neki vihor ili cunami. Tek što će početi, a biće završena. Gotovo je to postalo pravilo svih ovih godina: sezone nam zaista liče crtama u pijesku. Njihovi efekti su vidljivi do prvog talasa.
Zato su ovo i sezone povećane napetosti. Jer, obaveze prema bankama i državi su velike, inspekcije dišu za vratom svima, troškovi života rastu, a treba preživjeti preostalih 300 dugih dana u godini.
Stoga je za našu malu zajednicu i ljude koji je čine od životne važnosti da pokušaju sačuvati hladnokrvnost i dostojanstvo. Jer, sezone dolaze i prolaze, a Ulcinj ima tek jednu ulicu i treba se sa sugrađanima gledati i preostalih 300 dana.
Možda je u pravu jedan moj prijatelj Njemac, koji mi je rekao da Ulcinj sada zapravo gubi od turizma, odnosno od onoga što se ovdje naziva turizam. Jer, gosti, kaže on, troše vodu, struju, iskorištavaju plaže i infrastrukturu i prave otpad, dok je opština i formalno u stečaju.
Zato odmah nakon sezone treba sjesti i otvoriti široku raspravu i debatu oko turističke i ukupne budućnosti ove opštine. Napraviti Strategiju destinacijskog menadžmenta za narednih nekoliko godina, kad već nema ni govora da ćemo dobiti Strateški plan opštine.
Jer, na ovaj se način više ne smije raditi. Konkurencija je sve veća, treba osvajati nova tržišta, dok kriza drma čitav region. Ulcinj ima svoja adute, ima što da ponudi svima, ali najprije mora znati što zaista želi.
A turizam je danas i zanat nauka i ima svoje zakone, pravila i standarde. I oni su poput prirodnih: ako ih istjerate kroz vrata, ući ce vam kroz prozor. Zato kod nas još uvijek svako ulazi kako hoće i radi što mu padne na pamet.
Nadajmo se da prava sezona počinje i da će do kraja avgusta ulcinjska rivijera biti puna i da će turisti više trošiti. Zato se sada na najljepši način mora odraditi ovih četrdesetak preostalih dana sezone i na taj način poslati poruka gostima da u Ulcinj dolaze i narednih godina.

0 Responses

 1. Da li mislite da nas komšije i potencijalni gosti ne gledaju kako i šta radimo. Da se svake stvari prihvatamo sa kratkim ahom i željom za brzom i velikom zaradom, a ponuda i odnos do gostiju je katastrofalan.
  Pre svega, naš osnovni adut iz prošlosti i nacionalnaosobina broj jedan, gostoprimstvo, se je izgubilo. Nama se iz očiju vidi želja po brzoj zaradi a gosti to ne vole. Oni traže predanog i dobrog domaćina koji će im se posvetiti, koji će ih poštovati ( a ne o njima iza leđa govoriti ružne stvari),koji će pokazati da su dobrodošli. Gosti ne vole naduvene i ksenofobične ljude kojih je CG prepuna.
  Gosti žele da se tu osećaju kao kod kuće, a mi im to ne dozvoljavamo, jer mislimo da je CG samo naša, a oni su tu došli da nam donesu novac. Malo morgen, što bi neko rekao!
  Uživajmo samo u svom ‘ raju’!, to je poruka onih koji nisu došli i koji više nikada neće ni doći.
  Mi Nemce zalud čekamo, znaju oni gde su dočekani kako i dolikuje.

 2. NTO CG i OTU je krivac za ovako stanje u turizmu
  Dokle se ne počne sa čišćenjem i dovođenjem novi iskusnih kadrova, koji će znati da povrate Njemačke turiste ili EU od turizma, kao što sam ranije rekao, neće biti ništa! Rekao sam, ne podcjenjujući ni jednog gosta, da Kosovari nijesu ta klijantela koja će oživjeti crnogorski turizam. Mora se tražiti kvalitet a ne kvantitet. Nažalost naša turistička strategija ako je imamo je čist promašaj!!

 3. Pretplaceni za raj
  Njeguje se izmedju ostalog medju njima
  i skrivena prica o sebicnim ulcinjanima
  kao ostavstinski zalog
  Cuvaju poroka tog
  Odavno mi se jadaju, meni prijateljski
  naklonjeni redovni posjetioci kosovarski
  Cesto smo predmet parodijskih prica
  mnogih fajerabend teferica
  Iz ciste navike vise
  Podrivam ih jos vise
  Pa cesto i kroz smijeh kazu
  Ostavite i za druge ulaz u tu vasu rajsku plazu
  Naravno na um mi pade
  Srecno vrijeme seherzade
  Birtije male sa puno malih slasti
  Njemica lizeci sladoled sa puno strasti
  Eh vrijemena li to bijahu
  Na nasem mezijahu
  Ostaju nam zaludni uzdasi
  Sto nas grad nekada davno nostalgicno krasi
  Gostprimsvo na izdisaju je sada
  nekad ponos nasega vjekovnoga grada
  Neka jednom sjednu ocevi gradski
  Bez poroka sebicnosti i nagon nomadski
  Zarad narastaja svoga i neslavne im historije
  Da izbjegnu nove gurbetdzije

Leave a Reply

Your email address will not be published.

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK BEZ STRUJE DIO OPŠTINE ULCINJ

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 4. i 5. jula, bez struje ostati sljedeća naselja: u ponedjeljak: -u terminu od 10:30 do 13:00

Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”
Centar za kulturu: U UTORAK POČINJE 35. “LJETNJA SCENA”

Iz Centra za kulturu saopšteno je da će u utorak 5. jula biti svečano označen početak „Ljetnje scene – Ulcinj 2022“. Otvaranje ovog festivala predviđeno je na Velikoj skeli, ispod zidina Starog grada,

Podgorica: DRŽAVA VLASNIK SOLANE, AKCIONARI SPREMAJU TUŽBE
Podgorica: DRŽAVA VLASNIK SOLANE, AKCIONARI SPREMAJU TUŽBE

Zemljište Solane, skoro 15 miliona kvadrata, upisano je ove sedmice u katastru kao vlasništvo države Crne Gore, piše “Dan”. Stečajni upravnik Solane Žarko Ostojić kazao je tom listu da će se žaliti nadležnim

Nikad brže do keša!
Nikad brže do keša!

Vikend vrtoglavih poklona   Stižu pokloni dobrodošlice – BEZ DODATNIH USLOVA – Registruj se na meridianbet.me i na poklon osvajaš 10eur bonusa za sportsko klađenje i 100 besplatnih spinova

TO: NA ULCINJSKOJ RIVIJERI BORAVI PREKO 15 HILJADA TURISTA
TO: NA ULCINJSKOJ RIVIJERI BORAVI PREKO 15 HILJADA TURISTA

Prvog dana jula ove godina na ulcinjskoj rivijeri odmara 15.097 gostiju, saopšteno je iz Turističke organizacije. Kako se navodi, više od trećine gostiju je u hotelima, odnosno 5.300, dok je u odmaralištima