Turisticka ocekivanja u vrijeme pandemije: BICE BOLJE, POSEBNO U DRUGOJ POLOVINI GODINE

 

Ako je suditi po ranim signalima, ova će godina svakako biti bolja po turizam u cijelom svijetu, ali i u našoj državi.

“Mnogi ljudi sanjaju o svom sljedećem velikom odmoru više od deset mjeseci, pa ne čudi da je želja za putovanjem jača nego ikada prije. A to se ogleda i u tome koliko vremena putnici troše na istraživanje i planiranje svakog aspekta putovanja”, tvrde iz Tripadvisor, najveće svjetske platforme za putovanja.

Ova organizacija je nedavno objavila istraživanje oko budućih turističkih trendova navodeći da postoji sve veće povjerenje i potvrda potrošača da će putovati u inostranstvo, posebno u drugoj polovini ove godine.Tripadvisor

“Svakog dana sve više i više putnika ne sanja samo svoje sljedeće putovanje, već ga planiraju i rezervišu”, kažu u Tripadvisoru i dodaju da “vakcinacija pozitivno utiče na samopouzdanje putnika, a brzina kojom vlade sprovode ovu akciju protiv COVID-19 direktno će uticati na to koliko brzo će se oporaviti turistički sektor”.

Ističe se i da pitanja sigurnosti i higijene ostaju veliki prioritet za putnike, koji sve više traže mir i opuštanje daleko od gužvi.

Zato će i ove godine najviše profitirati kampovi i privatni apartmani. Prije svega zato što nude prostor u kojem je čovjek na neki način zaštićen od ostalih koji bi potencijalno mogli donijeti koronu. To je naravno šansa za Ulcinj, jer ima dovoljno prostora na obali, ali i prekrasnu okolinu.Ulqin, Ulcinj, PanoramaTo se posebno odnosi na turiste koji dolaze iz najznačajnije emitivne države u Evropi, Njemačke.

Poznati ekonomski institut FUR je sproveo istraživanje koje pokazuje “iznenađujuće pozitivno raspoloženje za odmor tokom ove godine”.

Mnogo država u Evropi razmišlja o uvođenju digitalnog zdravstvenog pasoša, dok je Međunarodno udruženje vazdušnog prometa (IATA) pokrenulo inicijativu “putnih propusnica” kako bi se spriječili dugi redovi na aerodromima.

Ipak, putnici i dalje imaju snažnu želju za putovanjem unutar vlastite zemlje, navodi se u istraživanju Tripadvisora.Bojana, Buna

U tom smislu za domaći turizam je dobrodošla mjera Vlade Crne Gore o turističkim vaučerima za prosvjetne i zdravstvene radnike u vrijednosti do 200 eura, koje, posredstvom domaćih agencija, mogu iskoristiti do 1. juna 2021. godine.

Čini se da je najbliži istini berlinski “Vpe Intellinews”, koji se bavi analizom poslovnih vijesti i tržišta, koji je objavio da će se u 2021. godini crnogorski turizam samo djelimično oporaviti.

Stručnjaci Svjetske turističke organizacije (UNWTO) smatraju da bi moglo proći i 2,5 do četiri godine da se međunarodni turizam vrati na nivo rekordne 2019. godine.

U svakom slučaju, dok god budemo imali čisto i zdravo more, rijeke i jezera, čist i zdrav vazduh, očuvanu i zelenu prirodu, te uređenu i lijepu zemlju i gostoljubive ljude, turizam će biti naša najvažnija privredna grana.

(Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Infoterapija u doba korone”, koji sprovodi NVO “Ul info”, a koji je dio projekta “Promocija medijske i informacijske pismenosti i jačanje nezavisnih medija na Zapadnom Balkanu”, koji realizuju Albany Associates, Institut za medije Crne Gore i Mediacentar Sarajevo.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Dabović o izgradnji džamije u Štoju: DA JE PLAN BIO DONEŠEN, DO NEMILOG DOGAĐAJA NE BI NI DOŠLO

Për shkak të motit: PANAIRI I ARTIZANËVE DO TË MBAHET NË SALLËN E SHKOLLËS SË MESME

Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI
Ulcinj: POČASNI GRAĐANI STEINACKER, BEQIRAJ I DOBRECI

Bivša njemačka ambasadorka u Crnoj Gori Gudrun Elizabeth Steinacker, predsjednik Udruženja Ulcinjana u Draču Zyhni Beqiraj i (posthumno) prof. dr Sim Gjon Dobreci biće proglašeni počasnim građanima Ulcinja,

U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET
U povodu Dana Opštine: ODRŽAN KONCERT UČENIKA OSNOVNE ŠKOLE ZA MUZIKU I BALET

U Galeriji ulcinjskog Centra za kulturu u srijedu je održan tradicionalni koncert  učenika Osnovne škole za muziku i balet. Kako je kazala direktorka te institucije Fatime Katana Buzuku, riječ je o poklonu

Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno
Jakov Milatović u Ulcinju: Ponosni na istoriju koju stvaramo zajedno

  “Oslobođeni od straha i pritiska, cijelom zemljom pronijeli smo zdravu viziju o Crnoj Gori. Onu viziju u kojoj su svi njeni građani i građanke najveće bogatstvo, onu u kojoj svi jednako uživaju privilegije

Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“
Fudbal: VAŽNA POBJEDA „OTRANT OLYMPICA“

Fudbaleri „Otrant Olympica“ ostvarili su u srijedu važnu pobjedu na domaćem terenu. Izabranici Dejana Vukićevića su rezultatom 2:0 porazili ekipu „Igala“, direktnog konkurenta za opstanak u Drugoj crnogorskoj

Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!
Supermarket SARS: I ove nedjelje dođi, i dobro prođi!

Posjetite nas i iskoristite vrhunsku ponudu koju smo spremili za vas! Akcija važi u svim SARS marketima. Akcija na istaknute proizvode važi do 08.04. (subota). Besplatna dostava na kućnu adresu: 067 040