Turistički kapaciteti i komunalna infrastruktura: PREPREKE ZA ODRŽIVI RAZVOJ DESTINACIJE

Karisma Hotels & Resorts i Dobrov & Family Group ovih su dana najavili početak izgradnje luksuznog hotelsko-rezidencijalnog kompleksa “Porta Rai” u Ulcinju. Kako su naveli, izgradnja jednog od najznačajnijih turističkih projekata u posljednjoj deceniji u ovom dijelu Evrope, koji će imati pet zvjezdica, počeće u novembru ove godine, a procijenjena vrijednost investicije iznosi 160 miliona eura.

Svi u Ulcinju sa pažnjom očekuju najavljeni početak radova, jer su prethodnih godina i decenija gotovo svi veliki projekti ostajali samo na papiru. Ili pak san, kako se, ako se oni sa dobrim sjećanjem mogu prisjetiti, trebao zvati hotel koji se planirao graditi nedaleko od budućeg kompleksa “Porta Rai”.

Da se ne govori o nekadašnjim simbolima grada, kakvi su, na primjer bili hoteli “Galeb” i “Jadran”.

Jer, Ulcinju nedostaje nekoliko velikih hotela najviše kategorije kako bi podigao kvalitet turističke ponude, prodružila turistička sezona i popravio omjer između osnovnih i komplementarnih smještajnih kapaciteta. Naime, niko sa sigurnošću ne može da kaže koliko u Ulcinju ukupno ima ležaja, ali je sigurno da ih je u hotelima manje od pet odsto. Broj kreveta je u privatnom smještaju, kampovima i odmaralištima čak 15 puta veći. Sa takvim procentom, koji ne postoji nigdje na Mediteranu, nama su sezone nesumnjivo dobre. Obnova hotelskih kapaciteta jedna od najvažnijih odrednica za budućnost Ulcinja koje se nalazi u Strateškom planu razvoja ove opštine do 2028. godine

Još kada se tome dodaju slaba saobraćajna povezanost Ulcinja (jedini grad na Jadranu u koji možete doći samo sa kopna i koji nema marinu), nedostatak parking prostora, komunalni (ne)red i buka, problemi koji nam se ponavljaju iz sezone u sezonu, onda je jasno da se nama turizam dešava.

„Ulcinju hitno treba Strategija razvoja održivog turizma sa ciljem podizanja kvaliteta ponude i dobrobiti lokalnog stanovništva, uvažavanje kulturno-istorijske i prirodne baštine, kao i davanje rješenja za otklanjanje brojnih nedostataka. Jer, turističke navike i potražnja se stalno mijenjaju i turisti sve više traže destinacije i objekte koji brinu o održivosti prostora i ponude, ali i autohtonim doživljajima i sigurnošću. A ovaj grad, sa svojim ogromnim resursima, to sve može da ponudi”, tvrdi novinarka Arjona Resulani.

Ona navodi da je i ova sezona pokazuje da više profitiraju oni koji više investiraju u veći kvalitet smještaja i nove turističke proizvode.

Iz Turističke organizacije ističu da se dnevno potvrđuje da je bolja saobraćajna povezanost neophodan uslov za povećanje turističkog prometa u Ulcinju, dolazak većih investitora i poboljšanje ukupne ponude. Doda se da je to preduslov da Ulcinj ostane značajna destinacija uzimajući u obzir da je Albanija, sa odličnom saobraćajnom infrastrukturom i odličnom povezanošću sa svijetom, u turističkom smislu postala svima konkurentna u regionu.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta promocije zaštite životne sredine, održivog razvoja i turizma u opštini Ulcinj, koji finansira Ministarstvo kulture i medija, iz Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija. Sadržaj ovog teksta je isključiva odgovornost NVO „Ul info“ i ne mora nužno odražavati stavove Ministarstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Đerić: MANJE SIVE EKONOMIJE U ULCINJU, NEMA SELEKTIVNOSTI U NAŠEM RADU

TV CG, Naši u svijetu: HEROJI NJUJORKA IZ ULCINJA

KONCERT “ZAUSTAVITE RAT – NDALENI LUFTËN”

Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI
Albanija radi: ZAVRŠAVA SE PUT ŠENGJIN-VELIPOJA, ULCINJ MNOGO BLIŽI TIRANI

Albanski premijer Edi Rama danas je (uz ove fotografije) objavio da će uskoro biti završeni radovi na putu od Šenđina (Shëngjin) do Velipoje. Na ovaj način skratiće se povezanost ova dva albanska turistička

CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE
CEDIS: U PONEDJELJAK I UTORAK DJELOVI ULCINJA BEZ STRUJE

Iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS) je Portalu Ul-info saopšteno da će u ponedjeljak i utorak, 22. i 23. jula, bez struje ostati sljedeća naselja:   u ponedjeljak: – u terminu

Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU
Bajraktari:  I LOKALNA VLAST SNOSI ODGOVORNOST ZA LOŠU TURISTIČKU SEZONU

Predsjednik Opštinskog odbora Građanskog pokretsa URA i bivši predsjednik Opštine Ulcinj Omer Bajraktari rekao je da će Ulcinj, ove godine, nažalost, imati jednu od najlošijih sezona zadnjih decenija.

Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad
Bar: Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja dobilo licencu za rad

Nevladino udruženje Lea Bar dobilo je licencu za Sklonište za žene i djecu žrtve nasilja u Baru. U skladu sa  standarima Sklonište je na tajnoj adresi, kapaciteta osam osoba i radi svakodnevno 24 sata.

Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA
Solana: NEMA PROIZVODNJE SOLI, ALI STANJE SE POBOLJŠAVA

Ulcinjska solana je dugi niz godina imala problema sa zadržavanjem vode. Oštećeni i zapušteni nasipi su vremenom popustili i sa vodom se nije moglo upravljati. Kako se ističe, prošle godine predstavnici